COVID19: ENGIE bouwt mee aan drie prototypes van intelligente beademingsmachine

17/04/2020
ENGIE ondersteunt de vzw Gear Up Medical bij de ontwikkeling van een intelligente beademingsmachine. Dankzij de gecombineerde expertise van o.a. ENGIE Fabricom, ENGIE Axima, Tractebel en Laborelec ontvangt de vzw van de broers Jan en Stijn Herregodts op vrijdag 17 april drie prototypes van het toestel die gebruikt worden voor validatietests en certificering.

Op 21 maart zagen medewerkers van ENGIE de oproep van de broers Herregodts, die op zoek waren naar bedrijven waarmee ze konden samenwerken om het basisprototype van hun beademingstoestel verder te verfijnen. ENGIE nam, net als enkele andere geëngageerde ondernemingen, meteen contact op met de vzw en besliste al snel om mee te stappen in het project.

ENGIE voorzag de nodige mensen en middelen om drie prototypes te bouwen, in samenwerking met elektronicaspecialist Velleman. Een team van ENGIE Fabricom en ENGIE Axima verfijnde het originele ontwerp en vervaardigde de mechanische onderdelen van het beademingstoestel in zijn laboratoria in Zwijndrecht. Tractebel en de R&D-afdeling van ENGIE namen de coördinatie voor hun rekening en de experts van ENGIE Laborelec testten het mechanische ontwerp. Velleman rustte het prototype uit met intelligente elektronica en software.

De drie prototypes worden vandaag definitief afgeleverd bij de vzw Gear Up Medical en zullen verschillende validatietesten ondergaan, onder meer met behulp van een digitale kunstlong in ziekenhuissetting.

ENGIE bedankt Velleman voor de goede samenwerking in deze uitzonderlijke tijden en wenst de vzw Gear Up Medical veel succes bij de verdere ontwikkeling, certificering en productie van het beademingstoestel, in de hoop dat het snel beschikbaar zal zijn om ziekenhuizen overal ter wereld bij te staan bij de verzorging van de patiënten die getroffen zijn door het coronavirus. Om dit proces te bekostigen, zoekt de vzw Gear Up Medical  nog financiële steun om onderdelen aan te kopen, certificering uit te voeren en productie op te starten. Dit kan via de website https://www.coronaventilator.be/#funding.