Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023

Op 29 november 2023 werd de pers uitgenodigd voor een bezoek aan de Brouwerij St-Feuillien, die – ter gelegenheid van haar 150ste verjaardag – uitgebreid is en een reeks projecten heeft uitgevoerd om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Bier brouwen is namelijk een kunst die, naast veel expertise, ook veel water en energie vereist.


Dankzij de uitbreiding van de site, met de constructie van twee nieuwe gebouwen voor de brouwzaal en een gloednieuwe bottellijn, kon de productie worden verplaatst en het aantal vrachtwagenritten worden verminderd. In totaal worden er bijna 300 ritten geschrapt, goed voor een besparing van 75,8 ton CO2-uitstoot per jaar!


Dankzij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie kan de brouwerij voldoen aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater. Als onderdeel van het streven om de ecologische voetafdruk te verkleinen, wordt de mout gekoeld via een warmtewisselaar om de energie te recupereren in de vorm van warmte om het water van de volgende brouwsessies voor te verwarmen.


Benoît Friart, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Brouwerij St-Feuillien: 

"We zijn bijzonder trots dat de brouwerij in dit jubileumjaar een nieuwe jeugd beleeft door de uitdagingen van haar tijd aan te gaan en dat ze, terwijl ze groeit, haar ecologische voetafdruk verkleint. We willen graag ENGIE bedanken, op wie we konden rekenen voor de installatie van de zonnepanelen die zullen bijdragen aan onze uitstootvermindering en die ook onze energiekosten zullen reduceren.”


Dankzij de installatie door ENGIE van 1098 zonnepanelen met een totaal vermogen van 445 kW op de daken van de twee nieuwe gebouwen wordt de site voorzien van lokale, duurzame en betaalbare energie. De installatie zal 401 MWh per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 134 gezinnen. Deze productie zal de uitstoot van 160 ton CO2 voorkomen, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van 80 dieselauto's. 74% van de geproduceerde elektriciteit zal direct ter plaatse worden verbruikt door de brouwerij, die daarmee 33% van haar elektriciteitsverbruik kan dekken. De rest zal in het elektriciteitsnet worden geïnjecteerd.


Thierry Saegeman, CEO van ENGIE België: 

"ENGIE en de Brouwerij St-Feuillien zijn allebei al meer dan een eeuw in België verankerd. Een van de voorwaarden voor deze verankering is het vermogen om zich aan te passen. ENGIE is bijzonder trots dat het de Brouwerij St-Feuillien kan ondersteunen in haar transitie en de ecologische voetafdruk van haar energieverbruik te verkleinen. Dit vlaggenschipproject toont aan dat het mogelijk is om levenskunst en duurzaamheid te combineren.”


ENGIE financierde de installatie, die tegen een vergoeding ter beschikking wordt gesteld aan de brouwerij, via het derde-investeerdersmodel. Over 10 jaar wordt de brouwerij eigenaar van de installatie. Dankzij dit mechanisme kan de Brouwerij St-Feuillien haar financiële middelen inzetten voor de groei van haar kernactiviteiten.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Bureau Veritas certificeert ENGIE voor tweede jaar op rij met SET-label

Het SET-label (Sustainable Energy Transition), dat in mei 2022 in België werd gelanceerd, is het internationale equivalent van het Franse TED-label (Transition Energétique Durable) en certificeert onze methode om zonne- en windenergieprojecten te bouwen die geïntegreerd zijn in de samenleving, de natuur respecteren en bijdragen aan de vermindering van koolstofemissies. 
13/06/2024
Card image cap
Artikel

Waar of niet waar?

Windturbines staan centraal in de energietransitie, maar toch worden ze vaak verkeerd begrepen. Omgeven door mythes, nodigen we je uit om je kennis te testen met onze waar of niet waar quiz, ontworpen om vooroordelen te ontkrachten en accurate informatie te geven over deze hernieuwbare energiebron. Kun jij de waarheden van de onwaarheden onderscheiden? Er is maar één manier om erachter te komen!
05/06/2024
Card image cap
Pers

Primeur: ENGIE en Solarge plaatsen grootste circulaire zonne-installatie bij SABIC in Genk

ENGIE, Solarge en SABIC slaan de handen in elkaar voor een baanbrekende zonne-installatie van 2,4 MW op de site van SABIC in Genk. Uniek aan de zonnepanelen is dat ze 100% circulair zijn, veel minder wegen dan traditionele zonnepanelen én door Solarge in Nederland geproduceerd worden met SABIC-materialen. Het project is een echte primeur: nooit eerder in de wereld werd een installatie van dergelijke omvang met deze panelen gebouwd.
13/05/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024