Een sociaal project rondom een historisch scheepsreplica

Een replica bouwen van de "Canot Royal" of koningssloep van Leopold I, met de hulp van scheepvaartliefhebbers en jongeren die hun weg zoeken in het leven. Dit is de waanzinnige uitdaging die de vzw Maritiem Atelier is aangegaan in 2022. De kennisoverdracht aan de hand van een stuk dat zo beladen is met Belgische geschiedenis is wat de Stichting ENGIE heeft gemotiveerd om het project te steunen. We ontmoeten Nicolas Joschko, directeur van de vzw die vertelt over de geschiedenis van het project.
25/06/2024

Vertel ons over de opmerkelijke prestaties van de vzw Maritiem Atelier in de afgelopen jaren.  

Het sociale engagement van de vzw zit in onze genen sinds onze oprichting in 2012. In de afgelopen 12 jaar heeft onze vereniging 13 500 man-dagen vaargenot aangeboden aan kansarme Brusselse jongeren. Zo hebben we verschillende boten opgeknapt, waaronder 'kajuitzeiljachten', en hebben we Bantry-sloepen gebouwd zoals de 'Zinneke', 'Uilenspiegel' en 'Résilience', waarbij de laatste specifiek is gewijd aan borstkankerpatiënten. Bovendien zijn we begonnen met de bouw van "La Licorne", een replica van het “Grote schip van Versailles” uit 1670. Onlangs zijn we begonnen aan het project "Canot Royal", dat ons momenteel bezighoudt.   

 Waarom een Belgische "Koningssloep"?  

Dit schip heeft een hele geschiedenis. In 1835 vond onze koning Leopold I dat het jonge koninkrijk België, net als andere monarchieën, zijn eigen ceremoniële roeiboot moest hebben. Hij gaf de opdracht aan de scheepswerf Lecarpentier in Antwerpen. Het schip werd gebruikt bij koninklijke officiële ceremonies, maar werd uit dienst genomen in 1911. De decoraties werden gedemonteerd en tentoongesteld in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in het Jubelpark.

 Kunt u ons meer vertellen over de uitdagingen van dit project?  


Om te beginnen baseren we ons op slechts één afbeelding van de boot om de replica te maken. Deze constructie is dus een spannende uitdaging. We zijn in september 2022 gestart met het project bij de Solidaire Watersportpool in Brussel. Deze participatieve werf staat open voor iedereen, van vrijwilligers tot jeugdbewegingen, buurtbewoners, ouderen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke handicap. De betrokkenheid van iedereen voegt toe aan het project. Tot nu toe hebben 73 mensen fysiek deelgenomen aan de bouw, wat al meer dan 2500 uur aan vrijwilligerswerk heeft opgeleverd. 

 

Het is echt inspirerend om zoveel verschillende mensen te zien bijdragen aan zo'n belangrijk project. Maar hoe financiert de vzw Maritiem Atelier dit project? 

Naast subsidies en schenkingen hebben we kunnen rekenen op de financiële steun van de Stichting ENGIE. Daardoor hebben we bouwmaterialen kunnen aanschaffen en hebben we deels de prachtige 'Renommée' in verguld brons, die de boeg van de boot zal sieren, kunnen verwezenlijken.

 

Wat zijn de volgende projecten of evenementen waar u naar uitkijkt? 

We hopen de bouw van de "Koningssloep" tegen het einde van 2024 of het begin van 2025 af te ronden en een feestelijke tewaterlating te organiseren waarbij we veel medewerkers van ENGIE en andere partners en supporters hopen te verwelkomen. We kijken er naar uit om te zien waar dit avontuur ons zal brengen en om sociale inclusie blijven te bevorderen door middel van zeilen in Brussel. 

Bekijk het project "Koningssloep" in beeld: