Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024

Terugblik op dit buitengewone klassieke muziekconcert 

 

 

Een trio van artiesten dat een moment van muzikale emotie biedt binnen de gevangenismuren van Haren 

Het concert onder leiding van Stéphanie Huang (cello) en haar collega's Emmanuel Coppey (viool) en Kojiro Okada (piano) was een uitgelezen kans om een ongewoon publiek te bereiken met klassieke muziek en ze in vervoering te brengen. Dit concert sluit aan bij één van de missies van de Stichting ENGIE die een helpende hand wil bieden aan een kwetsbaar publiek door middel van sport, onderwijs en cultuur en past ook in een van de missies van de Muziekkapel Koningin Elisabeth om een "minder geïnformeerd” publiek te bereiken.

Daphné Cawet, projectcoördinator van de Stichting ENGIE in België, legt uit hoe dit bijzondere concert tot stand kwam. "Het startte met de wens om het talent van Stéphanie Huang, die al zo veel muziekliefhebbers in vervoering bracht tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd 2022, te delen met anderen. Cultuur toegankelijker maken kan als hefboom werken voor inclusie, en daarom wilden we een concert aanbieden aan een meer kwetsbaar publiek dat misschien niet zo vertrouwd is met klassieke muziek. We zijn ervan overtuigd dat muziek hen kan helpen om te integreren ... en te re-integreren in de maatschappij. Het doel van dit concert is dan ook om de gevangenen iets moois te bieden, om hen een emotionele stimulans te geven in hun persoonlijke reflectie, in hun herstel".

Zoals een van de gedetineerden zei: ”Dit muzikale intermezzo in een gevangenisomgeving is een zeldzame en waardevolle ervaring voor ons. Uitzonderlijk, prachtig! We zijn oprecht blij dat jonge muzikanten met hun instrumenten naar ons toe zijn gekomen en de tijd hebben genomen om ons zo'n prachtig moment te bezorgen”.

Een initiatief van de Stichting ENGIE om haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Zes ex-laureaten van de ‘ENGIE Talent of the Year’ trofee naar de Paralympische Spelen in Parijs

Nu de volledige Belgische delegatie voor de Paralympische Spelen in Parijs bekend is, zetten de geselecteerde atleten de laatste rechte lijn in naar het summum van de topsport.
17/07/2024
Card image cap
Artikel

Een sociaal project rondom een historisch scheepsreplica

Een replica bouwen van de "Canot Royal" of koningssloep van Leopold I, met de hulp van scheepvaartliefhebbers en jongeren die hun weg zoeken in het leven. Dit is de waanzinnige uitdaging die de vzw Maritiem Atelier is aangegaan in 2022. De kennisoverdracht aan de hand van een stuk dat zo beladen is met Belgische geschiedenis is wat de Stichting ENGIE heeft gemotiveerd om het project te steunen. We ontmoeten Nicolas Joschko, directeur van de vzw die vertelt over de geschiedenis van het project.
25/06/2024
Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024