Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024

Terugblik op dit buitengewone klassieke muziekconcert 

 

 

Een trio van artiesten dat een moment van muzikale emotie biedt binnen de gevangenismuren van Haren 

Het concert onder leiding van Stéphanie Huang (cello) en haar collega's Emmanuel Coppey (viool) en Kojiro Okada (piano) was een uitgelezen kans om een ongewoon publiek te bereiken met klassieke muziek en ze in vervoering te brengen. Dit concert sluit aan bij één van de missies van de Stichting ENGIE die een helpende hand wil bieden aan een kwetsbaar publiek door middel van sport, onderwijs en cultuur en past ook in een van de missies van de Muziekkapel Koningin Elisabeth om een "minder geïnformeerd” publiek te bereiken.

Daphné Cawet, projectcoördinator van de Stichting ENGIE in België, legt uit hoe dit bijzondere concert tot stand kwam. "Het startte met de wens om het talent van Stéphanie Huang, die al zo veel muziekliefhebbers in vervoering bracht tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd 2022, te delen met anderen. Cultuur toegankelijker maken kan als hefboom werken voor inclusie, en daarom wilden we een concert aanbieden aan een meer kwetsbaar publiek dat misschien niet zo vertrouwd is met klassieke muziek. We zijn ervan overtuigd dat muziek hen kan helpen om te integreren ... en te re-integreren in de maatschappij. Het doel van dit concert is dan ook om de gevangenen iets moois te bieden, om hen een emotionele stimulans te geven in hun persoonlijke reflectie, in hun herstel".

Zoals een van de gedetineerden zei: ”Dit muzikale intermezzo in een gevangenisomgeving is een zeldzame en waardevolle ervaring voor ons. Uitzonderlijk, prachtig! We zijn oprecht blij dat jonge muzikanten met hun instrumenten naar ons toe zijn gekomen en de tijd hebben genomen om ons zo'n prachtig moment te bezorgen”.

Een initiatief van de Stichting ENGIE om haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024
Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

‘ENGIE Talent van het jaar’ 2023 uitgereikt aan atlete Kiara Maene

Sinds 2012 wordt elk jaar de ‘ENGIE Talent van het jaar’ uitgereikt aan een beloftevolle jonge paralympische atle(e)t(e) op basis van zijn of haar uitzonderlijke prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar werd van deze goede gewoonte niet afgeweken en werd Kiara Maene, de jonge sprintster, met trots uitgeroepen tot winnares.
28/02/2024
Card image cap
Artikel

Power2Act: de in 2023 gesteunde projecten

Meer informatie over de projecten.
02/02/2024