Solar, Icarus burning, een opera over de opwarming van de aarde

De afgelopen weken hebben meer dan 1000 kinderen uit het Brusselse Gewest in de Munt kennis kunnen maken met de wereld van de opera. In het kader van een educatief project van de Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE hebben deze jongeren een initiatieparcours afgelegd, eerst in hun klas en daarna in de opera. De voorstelling - Solar, Icarus burning - werd speciaal gecomponeerd door Howard Moody, over de opwarming van de aarde, en met een knipoog naar de mythe van Icarus. Een terugblik in beeld.
21/04/2023

Solar, Icarus burning: het verhaal


Solar gaat over het verhaal van Icarus, die zijn vleugels verbrandt en valt. De moraal van het verhaal is dat wie niet zorgvuldig omgaat met de mogelijkheden van wetenschap en technologie en zijn vrijheid boven de krachten van de natuur stelt, het risico loopt zijn eigen ondergang te veroorzaken terwijl de wereld onoplettend wegkijkt.


De opera behandelt een meer dan actueel thema: het belang van respect voor milieu en natuur. Bovendien is het een gemeenschapsproject door en voor jongeren, want naast het doelpubliek vormden meer dan 90 jonge zangers uit de Munt het koor en vertegenwoordigden ze de zonnestralen in de voorstelling.


Een educatief programma aangeboden aan 1000 kinderen

Om jongeren kennis te laten maken met de opera en het milieu, sloegen de Munt en de Stichting ENGIE de handen in elkaar om jongeren in Brussel, in hun klaslokalen, te ontmoeten. Voorafgaand aan de voorstelling werd een pedagogische workshop aangeboden om de problematiek van de opwarming van de aarde, maar ook de zangtechnieken en de declamatie in het kader van de opera uit te leggen.


Na afloop werden de kinderen uitgenodigd om de opera bij te wonen in de Malibranzaal van de Muntschouwburg. In totaal hebben meer dan 1.000 kinderen hun eerste opera-ervaring opgedaan, een wereld die waarschijnlijk ver van hen afstaat. Een positieve ervaring, zoals blijkt in deze video.