Paralympische Spelen 2021: interview met Goalball kapitein van de Belgian Bulls, en ENGIE collega Tom Vanhove

03/12/2020
Bij het ENGIE callcenter, N-Allo, vangt collega Tom Vanhove voornamelijk alle IT en telefonieproblemen op die er zich kunnen voordoen. Daarnaast is hij eveneens goalball kapitein van de Belgian Bulls. Goalball is een balsport voor personen met een visuele beperking waarbij te spelers een rinkelbal – een bal met een belletje in – in het doel van de tegenstander moeten krijgen. Sinds 1980 is het een onderdeel geworden van de Paralympische Spelen. Sinds meer dan 18 jaar is ENGIE partner van het Belgisch Paralympisch Comité. We spraken met Tom over het voorbije jaar en vroegen hem naar zijn voorbereidingen voor de Paralympische Spelen van 2021.

Hoe kijk je terug op dit voorbije, vreemde jaar?

De planning is helemaal overhoop gehaald. Mijn zoon zou normaal na de Paralympische Spelen geboren worden, maar door Corona werden de Spelen uitgesteld en hebben we onze zoon ondertussen al mogen verwelkomen. Het is dus heel veel opnieuw plannen en hopen dat we het allemaal rond krijgen. Trainen is ook anders geworden, want goalball is een teamsport, dus zijn door Covid extra maatregelen nodig om in veilige omstandigheden te kunnen spelen. Zo hebben we minder fysiek contact, ontsmetten we beter en zijn er nog tal van zaken waar we voorzichtiger mee zijn.

Wat het werk zelf betreft hebben we het grote voordeel dat ons werk van thuis gedaan kan worden. Dat maakt het voor mij wel gemakkelijker en efficiënter. We zijn afgelopen zomer wel enkele keren op kantoor geweest. N-Allo is mee in het Covidtracingproject gestapt, wat wel extra werk met zich heeft meebracht. Er kwamen veel nieuwe medewerkers en computers bij waardoor we niet altijd van thuis konden werken.  

 

(C) Paralympic Team Belgium - SWpix.com

 

Wat mis je het meest tijdens de lockdown/semi-lockdown?

Ik mis vooral het sociaal contact met familie en vrienden, maar uiteraard ook de (internationale) competitie van goalball.

 

Wat dacht je toen je hoorde dat de Paralympische Spelen uitgesteld werden naar 2021?

Dat wordt wel een hele aanpassing voor ons. We gaan een jaar langer toewerken naar de Spelen, maar ondertussen moeten we wel goed puzzelen door de komst van ons zoontje Stan die nu voor de Spelen ter wereld is gekomen in plaats van erna .. help! 😉 

 

Hoe bereid je je nu voor op de Spelen?

We kunnen als topsporters nog blijven trainen binnen Sport Vlaanderen met het team en in de zo goed als lege fitnesszaal. Dit kan dankzij de extra maatregelen. Toch heb ik ook wat meer fitnessmateriaal aangekocht om thuis te kunnen trainen. Volgend jaar zijn er verschillende internationale toernooien gepland, al wordt het afwachten of deze nog allemaal zullen doorgaan. Er blijft dus jammer genoeg onzekerheid, ook voor de Spelen