Onshore windenergie-activiteiten van ENGIE in België ontvangen het ISO 45001-label

De onshore windenergie-activiteiten van ENGIE in België hebben het ISO 45001-label ontvangen. Dit label erkent de pertinentie van het beleid en de processen voor gezondheids- en veiligheidsbeheer. Het bevestigt de reeds sterke gezondheids- en veiligheidscultuur en vormt een hefboom voor voortdurende verbetering, waarbij de preventie van ongevallen en incidenten centraal staat.
17/10/2023

ENGIE is een belangrijke speler in hernieuwbare energie in België. Met 221 operationele windturbines met een totale capaciteit van 560 MW, een grote ontwikkelingsportefeuille en 62 medewerkers actief in onshore windenergie, is het bedrijf goed op weg om zijn ambitie waar te maken om tegen 2030 1000 MW aan windturbines te exploiteren op het Belgische vasteland.

Hoewel deze ambitie bijdraagt aan de doelstelling van de Groep om in 2045 koolstofvrij te zijn, mag ze nooit ten koste gaan van de gezondheid en veiligheid van de werknemers, leveranciers en belanghebbenden.

ENGIE Renewables Belgium, dat al sinds 2009 het VCA 2-sterrenlabel heeft, behaalde in september 2023 het ISO 45001-certificaat2. Dit certificaat erkent dat ENGIE voor zijn onshore windactiviteiten in België een beheersysteem heeft opgezet dat de naleving van de hoge gezondheids- en veiligheidsnormen van het bedrijf garandeert. Dit omvat de implementatie van een gezondheids- en veiligheidsbeleid, duidelijke doelstellingen en prestatie-indicatoren, concrete procedures en processen, communicatiemiddelen, opleidingen en controlesystemen.

Dit systeem is van toepassing op de hele activiteitenketen: ontwikkeling, bouw, exploitatie en ontmanteling. Het houdt rekening met veranderingen in de activiteiten doorheen de tijd. Het systeem wordt ook aangestuurd door een dynamiek van voortdurende verbetering, met name via het jaarlijkse auditsysteem.

Het bijzondere aan de beheermethode van ENGIE Renewables Belgium is dat de gezondheids- en veiligheidsprocedures worden gevoed door multidisciplinaire werkgroepen, die verbeter- en aanpassingsvoorstellen formuleren. Deze werkgroepen richten zich op verschillende thema's zoals gezondheids- en veiligheidsbeleid, communicatie met belanghebbenden, opleiding, identificatie van gevaren, analyse van incidenten, enz.

Deze werkgroepen en de ISO 45001-aanpak stellen ons bijvoorbeeld in staat om onze procedures, via een holistische benadering, aan te passen aan de steeds hoger wordende windturbines, zowel op het vlak van bouwprocedures, evacuatieapparatuur als het voorzien van juiste opleidingen.

 

Nicolas van den Abeele, directeur Renewables Belgium:

"Gezondheid en veiligheid vormen al tientallen jaren de kern van onze bekommernis en ons DNA als uitbater van grote industriële installaties. De dringende noodzaak om actie te ondernemen ten behoeve van de energietransitie kan nooit ten koste gaan van de gezondheid en veiligheid van onze teams en onze belanghebbenden. Het behalen van het ISO 45001-certificaat getuigt van onze vastberadenheid en ons vermogen om onze normen voortdurend te verbeteren en aan te passen aan veranderende technologieën en omstandigheden."

 

  1. VCA: « VeiligheidsChecklist Aannemers » is een veiligheidssysteem dat vooral gericht is op risicovolle werken. De certificering helpt ons bedrijf om op een veilige, gezonde en milieuvriendelijke manier te werken, met als doel arbeidsongevallen te voorkomen. 
  2. https://www.iso.org/standard/63787.html
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

ENGIE maakt deel uit van een strategisch consortium voor concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland

Drie vooraanstaande energiebedrijven, Eneco, Otary en Ocean Winds (de joint venture tussen EDP Renewables en ENGIE die zich toelegt op offshore windenergie), kondigden de vorming aan van een strategisch partnerschap om gezamenlijk deel te nemen aan de aanbesteding voor de concessies van het offshore windpark Prinses Elisabeth Eiland in België.
12/07/2024
Card image cap
Pers

Google en ENGIE versterken hun partnerschap in België met Power Purchase Agreements

Google en ENGIE hebben zopas een reeks Corporate Power Purchase Agreements (cPPA's) ondertekend waarbij ENGIE meer dan 118 MW hernieuwbare energie zal leveren aan de digitale infrastructuren van Google in België.
02/07/2024
Card image cap
Pers

Repowering van het windpark Perwez: een nieuwe fase en een voorbeeld voor de energietransitie

Het windpark van Perwez, het resultaat van de samenwerking tussen ENECO, ENGIE, de gemeente Perwez en de twee lokale coöperaties HesbEnergie en Nosse Moulin, werd vandaag ingehuldigd in aanwezigheid van talrijke lokale stakeholders en projectpartners.
27/06/2024
Card image cap
Artikel

Bureau Veritas certificeert ENGIE voor tweede jaar op rij met SET-label

Het SET-label (Sustainable Energy Transition), dat in mei 2022 in België werd gelanceerd, is het internationale equivalent van het Franse TED-label (Transition Energétique Durable) en certificeert onze methode om zonne- en windenergieprojecten te bouwen die geïntegreerd zijn in de samenleving, de natuur respecteren en bijdragen aan de vermindering van koolstofemissies. 
13/06/2024