‘ENGIE Talent van het jaar’ 2023 uitgereikt aan atlete Kiara Maene

Sinds 2012 wordt elk jaar de ‘ENGIE Talent van het jaar’ uitgereikt aan een beloftevolle jonge paralympische atle(e)t(e) op basis van zijn of haar uitzonderlijke prestaties van het afgelopen jaar. Ook dit jaar werd van deze goede gewoonte niet afgeweken en werd Kiara Maene, de jonge sprintster, met trots uitgeroepen tot winnares.
28/02/2024

Op 22 februari vond de jaarlijkse prijsuitreiking van de Paralympic Sport Awards plaats. Tijdens deze avond werden 4 prijzen uitgereikt aan de meest verdienstelijke atleten van het jaar. Ruiter Michèle George en handbiker Jonas Van de Steene wonnen de prijs voor ‘prestatie van het jaar’ bij de vrouwen en de mannen. In de categorie ‘Coach van het Jaar’ viel het duo Nicolas Benoit-Christophe Prémont in de prijzen, terwijl Kiara Maene werd uitgeroepen tot ‘ENGIE Talent van het Jaar’.

 

Het was uit handen van de nieuwe CEO van ENGIE België, Vincent Verbeke, dat Kiara haar prijs onder luid applaus in ontvangst nam: "De inspanningen, opofferingen en prestaties van onze 'mindervalide' atleten verdienen onze bewondering, respect en aanmoediging. Ze laten ons dromen en zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Natuurlijk hopen we dat we in de toekomst Kiara zullen zien presteren op de Paralympische Spelen, dat ze in de voetsporen zal treden van andere atleten die deze prijs in het verleden al hebben gewonnen. Ik denk bijvoorbeeld aan tafeltennisser Laurens De Vos en para-wielrenner Tim Celen. Met deze prijs moedigen we hen aan om in hun dromen te geloven en ze vastberaden te verwezenlijken. »

 

Wie is Kiara Maene, ENGIE Talent van het jaar 2023 ?

 

De pas 18-jarige jonge Limburgse atlete Kiara heeft een veelbelovende toekomst voor zich in de wereld van de Paralympische atletiek. Sinds haar negende heeft ze zich toegelegd op hardlopen en met vastberadenheid vooruitgang geboekt, wat haar ambitie als jonge sprinter met een verstandelijke beperking illustreert. Deze prijs is niet alleen een erkenning van haar sportieve prestaties, waaronder de 400 m, maar ook van de onvermoeibare geest van Paralympische atleten die voortdurend hun grenzen verleggen door hard te werken, met veel moed en professionele coaching. Gemotiveerd door haar coach Johan Baerts en haar trainingsmaatjes, zoals sprinter Rani Rosius, hopen we haar binnenkort op de Paralympische Spelen te zien.
 

ENGIE en zijn engagement voor inclusie

Al meer dan 20 jaar werken ENGIE en het Belgisch Paralympisch Team samen aan een meer inclusieve samenleving. Voor ENGIE staat sociale inclusie al meer dan twee decennia centraal in zijn missie. Sinds 2013 zetten ENGIE en zijn Stichting zich in voor de integratie van jongeren, met name via sport. We willen deuren openen en kansen creëren voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of uitdagingen. De erkenning van Kiara onderstreept de voortdurende inzet van ENGIE voor inclusie en zijn blijvende steun voor de Paralympische atleten.

 

Al 13 ENGIE Talents of the Year

Het palmares van de ENGIE Talents of the Year:

 • 2023: Kiara Maene, atlete 
 • 2022: Selma Van Kerm, atlete 
 • 2021: Milan Thomas et Jonas Goeman, tandemfietsen
 • 2020: Tatyana Lebrun, zwemster  
 • 2019: Sam De Visser, zwemmer 
 • 2018: Louis Toussaint, roeier  
 • 2017: Jef Vandorpe, tennisser 
 • 2016: Eléonor Sana, skiër 
 • 2015: Tim Celen, wielrenner 
 • 2014: Laurens De Vos, tafeltennisser
 • 2013: Aymeric Parmentier, zwemmer 
 • 2012: Laurien Beirnaert, zwemster

Binnenkort kan je, in beeld, het verhaal ontdekken van 4 Paralympische atleten - Tim Celen, Laurens Devos, Tatjana Lebrun en Selma Van Kerm - die we volgen terwijl ze zich voorbereiden op de Paralympische Spelen in Parijs deze zomer. Je zal alle passie, energie en doorzettingsvermogen ontdekken die ze elke dag tonen. Ontroering verzekerd!!
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

ENGIE, al 20 jaar supporter van onze paralympische atleten

Sinds 2003 bundelen ENGIE en het Belgian Paralympic Committee hun krachten om mensen met een beperking aan sport te laten doen.
12/06/2024
Card image cap
Artikel

902 jongeren naar de opera en geraakt door het verhaal van een migrant

In het kader van een educatief en artistiek project, geleid door het Nationale Theater van De Munt in samenwerking met de Stichting ENGIE, hebben meer dan 900 jongeren de wereld van de opera ontdekt. Het stuk "Ali" vertelt het verhaal van een 12-jarige Somalische migrant die zijn land moet verlaten. Voor het componeren van deze opera baseerde Ricard Soler Mallol zich op het waargebeurde verhaal van Ali. Ali trok in twee jaar tijd door heel Afrika en stak de Middellandse Zee over op een reddingsboot voordat hij werd gered en aankwam in het station Brussel-Zuid. Dit indrukwekkende opera project betrok ook tien jonge nieuwkomers op het podium. Een terugblik in beelden vind je hier.
30/05/2024
Card image cap
Artikel

Stichting ENGIE: 11 geselecteerde projecten ter ondersteuning van 5000 extra jongeren.

In mei heeft het Selectiecomité van de Stichting ENGIE 11 projecten geselecteerd. Deze projecten richten zich op de integratie van jongeren door middel van wetenschap, digitalisering en klimaat. Hierbij een overzicht van de projecten waarmee de Stichting ENGIE in 2024 en 2025 aan de slag gaat.
30/05/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024