1000 Kinderen naar het museum

De Stichting ENGIE steunt het project "Magritte se prête au jeu", opgestart door de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Dit nieuwe initiatief past in het kader van het programma "Museum op Maat", dat al meer dan 20 jaar cultuur toegankelijk maakt voor publiek dat er ver van af staat: personen met een handicap, gezinnen, jongeren, enz. Met de steun van ENGIE (7600 €) zal het programma "Museum op Maat" dit jaar opnieuw 1000 jongeren de gelegenheid geven het Magritte Museum te bezoeken.
17/05/2021

Het project "Magritte se prête au jeu", dat loopt van juli tot oktober, richt zich tot jongeren in de jeugdopvang van de Fédération Wallonie-Bruxelles (jeugdhuizen en -centra). Het doel van het project is hen uit hun isolement te helpen en hen op een creatieve en bedachtzame manier te begeleiden dankzij kunst en schrijven.


Na een bezoek aan het Magritte Museum wordt ter plaatse een eerste schrijfworkshop georganiseerd aan de hand van kleine spelletjes en zelfreflectie-oefeningen. Na deze eerste sessie kiest elke jongere een onderwerp waarmee hij of zij aan de slag zal gaan. Tijdens de tweede sessie begint de jongere aan een zelfgeschreven opstel. Het doel van het project is om het woord te laten aan de jongere en om hem of haar te helpen zich uit te drukken. De workshops zullen worden georganiseerd met strikte inachtneming van de COVID-regels. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België plannen om tegen eind 2021 een "best-off" van de creaties op hun website te publiceren. 


De Stichting ENGIE steunt vanaf de oprichting van het Magritte Museum in 2009 het programma "Museum op Maat" met een bijzondere focus op inclusie van jongeren. In de zomer van 2020 heeft de Stichting in het kader van de culturele heropleving de "Solidaire Zomer" georganiseerd. De Stichting heeft kaarten voor de Keith Haring-tentoonstelling in BOZAR ter beschikking gesteld van het personeel van de Erasmus- en Sint-Pietersziekenhuizen alsook voor hun familieleden. Tijdens deze "Solidaire Zomer" heeft de Stichting ook een financiële bijdrage geleverd aan "Origami for Life", het werk van Charles Kaisin, dat tot het einde van het jaar wordt tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.


Het Selectiecomité van de Stichting ENGIE in België komt de komende maand juni samen en zal zich concentreren op steun aan scholen en onderwijs.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024
Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024