Welke verlichting kies je voor je huis?

Verlichting heeft een grote impact op het comfort in je woning. De verlichting van de 'oude generatie' is echter wel verantwoordelijk voor bijna 10% van je energiefactuur. De juiste verlichting kiezen en overschakelen op ledverlichting is dus dubbel zo belangrijk. Wij wijzen je de weg ...
29/01/2020

Natuurlijk licht boven alles

De meest zuinige verlichting? Dat is de zon natuurlijk! Laat daarom zo veel mogelijk licht binnen in je huis. Dat is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je portemonnee.

 

Overal leds

Naar schatting zou je dankzij ledverlichting gemiddeld tot 85% besparen op je verlichtingsfactuur. Ledverlichting verbruikt immers minder dan andere generaties lampen, zelfs spaarlampen! En ze gaan tot tien keer langer mee: tot wel 30 jaar. Dat is heel wat meer dan de drie jaar van halogeenlampen. Vandaag mogen de meeste halogeenlampen trouwens niet meer worden verkocht.

Nog een voordeel van ledlampen: ze bieden een zeer groot lichtspectrum en kunnen natuurlijk licht bijna nabootsen!

 

Hoe kies je ledlampen?

Er zijn twee belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden:

> de lichtintensiteit, uitgedrukt in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtsterkte;

> de kleurtemperatuur, uitgedrukt in kelvin. Hoe hoger dat getal, hoe witter het licht.

Meer details om de juiste ledlampen te kiezen, vind je hier. 

 

Verlichting per kamer

De woonkamer

Dit is de belangrijkste leefruimte van je huis: je leest er, je kijkt er tv, je ontvangt er bezoek ... De verlichting moet er dan ook regelbaar zijn. Je zorgt in deze ruimte dus voor verschillende lichtbronnen zoals hanglampen, staande lampen, ... Daarnaast varieer je ook in kleurtemperatuur en kies je zowel voor koude als warme lampen. Met slimme ledverlichting kun je voortaan makkelijk overschakelen van het ene type verlichting naar het andere. Je kunt zelfs sfeer creëren met verschillende kleuren.

 

De eetkamer

Kies voor verlichting die sterk op daglicht lijkt. Kortom, neutraal wit van 3000 tot 4000 kelvin.

 

De keuken

Dit is de ruimte bij uitstek waar je echt goed moet kunnen zien wat je doet. Kies hier dus voor koud wit, vooral boven je werkblad. Voeg ook wat witte lichtpunten toe boven je kookplaat, zodat je goed kunt zien welke kleur je etenswaren hebben.

 

De badkamer

In deze ruimte is er vaak te weinig licht. Kies daarom voor inbouwledspots die je van richting kunt veranderen. Zorg ervoor dat ze ook krachtig genoeg zijn. Plaats ze bijvoorbeeld boven je spiegel en richt ze op je douche of bad.

 

De slaapkamer

Hier kies je voor warm en zacht licht dicht bij je bed. Uiteraard kun je ook nog directere en koudere leeslampjes toevoegen. Kies bovendien voor wittere leds in je goed georganiseerde dressing.

En buiten? Ook hier zijn ledlampen de zuinige oplossing bij uitstek om je terras te verlichten. Voor je tuinpadjes kies je echter beter voor lampen op zonne-energie. Controleer in beide gevallen goed of de lampen voldoende waterdicht zijn ...