Hoe produceer je je eigen elektriciteit?

Vandaag kan zo goed als iedereen de elektriciteit die hij verbruikt gedeeltelijk of bijna volledig zelf produceren. Er bestaan immers verschillende technologieën die je kunnen helpen om thuis zelf je elektriciteit te produceren.
29/01/2020

Steeds meer particulieren die mee in de energietransitie willen stappen en willen evolueren naar koolstofvrije energieproductie kiezen ervoor om zelf elektriciteit te produceren. Zelf de elektriciteit produceren die je verbruikt, gebeurt dan ook het vaakst via hernieuwbare technologieën.

 

Technologieën om zelf elektriciteit te produceren

Er bestaan verschillende manieren om zelf je elektriciteit te produceren. Sommige zijn vanzelfsprekend, andere dan weer zeer origineel ...

 

Zonnepanelen 

Elektriciteit opwekken via zonnepanelen is de meest voorkomende, maar ook de best ontwikkelde manier. Op de Belgische daken liggen in totaal maar liefst 400 000 installaties. Samen produceren die installaties de hoeveelheid stroom die vier kernreactoren zouden produceren!

Met zonnepanelen kan je tot 30% zelf verbruiken wat je produceert. En dat percentage kan oplopen tot 60 of zelfs 80% als je je installatie aanvult met een thuisbatterij.

Er bestaan heel wat misvattingen over zonnepanelen. Zo wordt weleens gezegd dat ze niet meer de moeite waard zijn sinds de afschaffing van de premies en de invoering van het prosumententarief in Vlaanderen en Wallonië. Toch zijn zonnepanelen in de drie gewesten nog steeds rendabel: tussen 8% en 10%.

 

Een windmolen voor thuisgebruik

Verwar deze windmolens niet met de grote windturbines die je onder meer langs de kant van de autosnelweg ziet staan. Windmolens voor thuisgebruik zijn kleiner en hebben een verticale as. Een windmolen van 3,5 kW volstaat al voor de gemiddelde energiebehoefte van een gezin, zo'n 3500 kWh per jaar. Zo'n windmolen kan tot vier keer meer produceren dan zonnepanelen. 

En de keerzijde? De terugverdientijd is ten minste twee keer langer: die bedraagt immers minstens 15 jaar bij een goede blootstelling aan wind. Een windmolen voor thuisgebruik kost bovendien tussen 10 000 en 40 000€, naargelang het vermogen. Je hebt er tot slot ook een stedenbouwkundige vergunning voor nodig.

 

Microwarmte-krachtkoppeling

Hier hebben we het eerder over een ketel. Een ketel die tegelijkertijd elektriciteit en warmte kan produceren. Een groot deel van de elektriciteitsbehoeften van een gezin kan worden ingevuld dankzij microwarmtekrachtkoppeling. Qua kostprijs moet je voor een dergelijke installatie gemiddeld 10 000€ neertellen.

 

Maar ook ...

Naast zonnepanelen, windmolens en microwarmte-krachtkoppeling zijn er ook nog andere, iets conventionelere, technologieën om zelf je elektriciteit te produceren. Denk bijvoorbeeld aan:

> een zonnedak, waarvan de dakpannen zijn uitgerust met zonnecellen;
> zonneramen, waarbij een fotovoltaïsche film op de oppervlakte wordt geplaatst;
> een windboom: zo'n boom bestaat uit een stam en 54 bladeren die in werkelijkheid microturbines zijn, elk met een eigen generator.

 

Een manier om onafhankelijk te zijn van het net?

Hoewel je met de meeste technologieën om zelf elektriciteit te produceren een stuk minder afhankelijk bent van het net, kun je met de meeste van die technologieën nog niet voortdurend je energiebehoeften inlossen. De investering is vandaag nog niet rendabel, maar thuisbatterijen kunnen je wel al helpen om wat minder afhankelijk te zijn op het vlak van energie.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023
Card image cap
Artikel

Onshore windenergie-activiteiten van ENGIE in België ontvangen het ISO 45001-label

De onshore windenergie-activiteiten van ENGIE in België hebben het ISO 45001-label ontvangen. Dit label erkent de pertinentie van het beleid en de processen voor gezondheids- en veiligheidsbeheer. Het bevestigt de reeds sterke gezondheids- en veiligheidscultuur en vormt een hefboom voor voortdurende verbetering, waarbij de preventie van ongevallen en incidenten centraal staat.
17/10/2023
Card image cap
Artikel

ENGIE versnelt transitie naar netto-nul uitstoot van energie-intensieve bedrijven in België met een reeks Corporate Power Purchase Agreements

ENGIE heeft 'Corporate Power Purchase Agreements' ondertekend met vijf belangrijke spelers in het Belgische economische landschap.
04/10/2023