Hoe je woning zo goed mogelijk verwarmen?

Je woning zo goed mogelijk verwarmen, betekent dat je zorgt voor maximaal comfort zonder een al te hoge energiefactuur. Daarbij moet je rekening houden met verschillende factoren: het type en het vermogen van je verwarmingsinstallatie, de programmering van de thermostaat, de isolatie en niet te vergeten ... je gezond verstand. Een woordje uitleg.
29/01/2020

Geen comfort zonder isolatie

Een slecht geïsoleerde woning verwarmen, is moeilijk. In zo'n woning is het warmteverlies immers erg groot: 30% van de warmte gaat verloren via het dak, 25% via de muren en 15% via de ramen. Je gooit je geld dus letterlijk langs ramen en deuren naar buiten! Lees daarom zeker onze vijf tips om de isolatie van je huis te verbeteren.

 

Het juiste vermogen voor je verwarmingsinstallatie

Deze factor is niet alleen van belang wanneer je bouwt of renoveert, maar ook wanneer je beslist om je oude verwarmingsketel te vervangen. Een verwarmingstoestel mag nooit een te hoog of een te laag vermogen hebben. Heeft het toestel meer vermogen dan nodig (op basis van je energiebehoeften en de oppervlakte van je huis)? Dan zijn ook je facturen onnodig hoog en kun je niet profiteren van de energieprestaties. Heeft het toestel een te laag vermogen? Dan zul je aan comfort moeten inboeten.

Er bestaan tal van verwarmingssystemen: centrale verwarming op gas of stookolie, warmtepomp, een systeem met pellets, een hybride systeem enz. Om de juiste keuze te maken, moet je rekening houden met de hoeveelheid warm water die moet worden geproduceerd, je vereisten op het vlak van warmte en comfort, de bestaande installatie, je budget enz. Kies altijd voor een systeem met een hoog rendement.

 

Tips om je huis doeltreffend te verwarmen

Om te zorgen voor een aangename temperatuur overal in huis en een performante en tegelijk zuinige verwarming, kun je maar beter de volgende tips in acht nemen:

> ontlucht je radiatoren twee keer per jaar (wanneer je de verwarming opnieuw inschakelt in de herfst en ze weer uitschakelt in de zomer);
> pas de temperatuur van het water van de verwarmingsketel aan naargelang de seizoenen en de buitentemperatuur als dat niet automatisch gebeurt;
> kijk regelmatig de waterdruk van de ketel na. Een te hoge druk kan je verwarmingsinstallatie namelijk beschadigen. Een te lage druk verlaagt de efficiëntie van het systeem;
> isoleer de leidingen van je verwarming (zo heb je sneller warm water zonder temperatuurverlies);
> laat je verwarmingsketel nakijken en onderhouden. Zo verklein je het risico op storingen. Bovendien is het wettelijk verplicht; 
> regel de thermostatische kranen correct. Zo bespaar je tot 10% op je verbruik!

Deze filmpjes kunnen je bovendien helpen om je verwarming af te stellen zoals het hoort.

 

De juiste temperatuur op de juiste plaats en op het juiste moment

Vanzelfsprekend? Toch hebben we de neiging om bepaalde kamers te veel te verwarmen, de verwarming de hele dag op dezelfde temperatuur te laten staan of ze 's nachts niet lager te zetten. Dat alles heeft uiteraard een impact op je comfort én op je factuur.

Maar wat is nu precies de juiste temperatuur?

Nog een laatste tip: zet je thermostaat liever niet op 25 °C om sneller aan je gewenste 20 °C te komen. Je zult het daardoor niet sneller warm krijgen! Integendeel zelfs. Je zult de kamer te veel verwarmen en meer brandstof verbruiken.

Wil je zeker zijn dat je altijd de juiste temperatuur instelt op het juiste moment? Dan is een slimme thermostaat een goed idee. Met boxx van ENGIE bepaal je bijvoorbeeld, ook op afstand via een app, welke temperatuur je wilt op welk moment van de dag. De thermostaat berekent de tijd die nodig is om die temperatuur te bereiken en zorgt ervoor dat de ruimte op het gewenste tijdstip verwarmd is.