Haal de zon waar hij het meeste schijnt

Of het nu via PV-technologie of geconcentreerde zonne-energie gaat, de productie van elektriciteit op grote schaal evolueert stap voor stap richting zon.
15/12/2019

Op wereldvlak komt nu nog maar 1,2% van de totale elektriciteitsproductie uit zonne-energie. Tegen 2050 verwacht het International Energy Agency dat het naar 27% zal evolueren. Er is dus een exponentiële groei bezig van de zonnetechnologie.

“In gedecentraliseerde elektriciteitsproductie zijn fotovoltaïsche panelen nu een mature technologie”, zegt Philippe Buxant, directeur Corporate programma Hernieuwbare Energieën bij ENGIE. “Ze worden dan ook op industriële schaal aangemaakt. Ik zie daar dus een mooie toekomst voor. Op dit moment kost de elektriciteitsproductie via zonnepanelen in sommige zonnige landen minder dan 30 dollar per megawattuur en dat zal allicht nog dalen. De ontwikkeling van zonneparken neemt meer en meer toe in Azië en het Midden-Oosten, waardoor het aandeel in de wereldwijde productie van elektriciteit nog gaat toenemen.”

 

Vervuiling verminderen

China investeert volop in de zonnetechnologie. Daar zijn twee redenen voor.

  • Ten eerste om op een milieuvriendelijke manier aan een deel van zijn reusachtige elektriciteitsbehoefte te voldoen en zo de vervuiling door de steenkoolcentrales te verminderen.
  • Ten tweede omdat het de eigen zonnepanelenindustrie wil promoten. China is niet alleen de grootste producent maar ook de grootste markt voor zonnepanelen geworden. En omdat het die panelen op industriële schaal bouwt, gaat de kostprijs ervan dalen.

 

Goedkoper dan gas

Daarnaast zijn gas- en olieproducerende landen uit het Midden-Oosten – zoals Saoedi-Arabië, Qatar en Oman – zich bewust van de concurrentiepositie van hernieuwbare energie.

Vanwege de overvloedige zon is de elektriciteitsproductie met zonne-energie bij hen goedkoper dan met olie of gas. “Het gemiddelde rendement van een gascentrale met gecombineerde cyclus is maar 50%”, legt Philippe Buxant uit. “Dat betekent dat je 2 megajoule (MJ) aardgas moet verbranden om 1 MJ elektriciteit te produceren. Een belangrijk deel van de primaire energie gaat dus verloren.”

Die landen hebben dan ook grote projecten op stapel om zonneparken en Concentrated Solar Power-centrales (CSP: geconcentreerde zonne-energie) te bouwen. De olie of het gas dat ze daarmee uitsparen, houden ze voor de export.

 

Grote projecten

Ook in Noord-Afrika staat er heel wat te gebeuren. Zo lanceert Algerije dit jaar een grote tender voor enorme zonneparken die in totaal 4 gigawatt aan zonne-energie moeten opleveren. En in Marokko werd vorig jaar het eerste deel van Noor geopend, een van de grootste zonnecentrales ter wereld gebaseerd op CSP-technologie. De installatie moet in 2018 volledig operationeel zijn en zal dan 1 miljoen mensen van stroom voorzien. De centrale maakt deel uit van het vooruitstrevende energiebeleid van Marokko. Het Afrikaanse land wil in 2020 42% van zijn energie uit duurzame bronnen halen. In 2030 moet dat percentage naar 52% gestegen zijn.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023
Card image cap
Pers

ENGIE zorgt voor gesloten distributienet bij Luik Natie voor een optimaal gebruik van zijn lokale hernieuwbare energie

Na eerdere succesvolle samenwerkingen met ENGIE is Luik Natie, de eerste CO₂-neutrale logistiek dienstverlener in de Antwerpse haven, erin geslaagd om zijn beperkt resterende koolstofuitstoot nog verder terug te dringen. Eerder implementeerde ENGIE al een gecombineerde groene stroomoplossing met zonnepanelen, een batterij en elektrische laadpalen, naast een reeds bestaande windturbine. Om Luik Natie maximaal gebruik te laten maken van zijn eigen hernieuwbare energieproductie, heeft ENGIE nu ook voor een gesloten distributienet gezorgd dat de twee aangrenzende bedrijfsterreinen van Luik Natie met elkaar verbindt.
16/03/2023
Card image cap
Pers

ENGIE en EnergyVille slaan opnieuw de handen in elkaar voor onderzoek naar nieuwe technologieën om de energietransitie te versnellen

ENGIE ondertekent vandaag een driejarige samenwerkingsovereenkomst met EnergyVille, het energie-expertisecentrum van de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt. Belgische en internationale experts van ENGIE zullen hun krachten bundelen met onderzoekers van EnergyVille in concrete projecten rond nieuwe en innovatieve technologieën op het vlak van o.a. energie-efficiëntie, slimme netten, hernieuwbare energie, waterstof en groene gassen. Doel van de samenwerking is het identificeren, opschalen en uitrollen van concrete oplossingen om de transitie naar een koolstofneutrale toekomst te versnellen.
14/03/2022