3D printing ten dienste van engineering
Baanbrekende innovaties brengen vaak belangrijke evoluties op gang. En dat is zeker ook het geval voor 3D printing. Daarom zet ENGIE volop in op deze techniek en biedt ze haar klanten een volledige service aan, van het ontwerp en de engineering tot het eindproduct (tests inbegrepen).
Op maat, snel en van hoogstaande kwaliteit
Metal 3D printing biedt heel wat voordelen:
Ontwerpvrijheid: het eindproduct kan geoptimaliseerd worden volgens verschillende parameters (warmteoverdracht, kruip, gewicht of geïntegreerde functionaliteit).
Printen van complexe onderdelen: afgestemd op hun functionaliteit en de noden van de klant.
Goedkoper en sneller: de assemblage van complexe onderdelen en de vervaardiging van onderdelen in gietijzer zijn vaak tijds- en arbeidsintensief. Dankzij 3D printing kunnen er grote assemblages of grote mechanische onderdelen in een enkele handeling geproduceerd worden. Voor de klant betekent dat minder kosten en snellere oplevertijden.
Betere beschikbaarheid van vervangstukken: op basis van een 3D-scan wordt een CAD-model ontwikkeld en indien nodig wordt er aan reverse engineering gedaan. Vervolgens kan dit model, dat al dan niet eerst geoptimaliseerd wordt, geproduceerd worden aan de hand van metal 3D printing. Een voorraad onderdelen aanleggen wordt op die manier dan ook overbodig.
Steeds meer geavanceerde toepassingen
ENGIE Laborelec, het onderzoeks- en expertisecentrum van ENGIE, en ENGIE Fabricom, de entiteit van ENGIE die gespecialiseerd is in het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van multitechnische installaties en services, werken nauw samen om een beter zicht te krijgen op de mogelijkheden van 3D-printen en om deze expertise toe te passen op steeds meer geavanceerde oplossingen. De installaties voor ‘additieve’ fabricage (3D printing) en het poederlaboratorium van Laborelec zijn nu trouwens erkend.
Ze mochten namelijk een kwaliteitscertificaat in ontvangst nemen van het onafhankelijke auditorganisme Lloyd’s Register. ENGIE Laborelec is een van de eerste poederlaboratoria ter wereld die bekroond werden met dit certificaat voor een legering met een ‘additieve’ fabricagemethode. Deze erkenning vormt een belangrijke stap in de richting van de validering en certificering van hoogstaande componenten.
Hun eerste legering is een bijzonder stevig, met de selectieve laser gesmolten SLM316L roestvast staal. En dat vormt op het vlak van kwaliteit een garantie voor constante resultaten. “Met Lloyd’s Register als partner die helpt bij de hoogstaande additieve fabricage, hebben we er alle vertrouwen in dat additieve fabricage binnenkort een integraal onderdeel zal uitmaken van het hoogwaardige dienstenaanbod van de Groep ENGIE, dat gericht is op andere bedrijven van de Groep en onze vele industriële klanten. Op die manier helpen we hen om de toekomst voor te bereiden en om waarde toe te voegen aan hun bedrijfsprocessen en -activiteiten”, zegt een enthousiaste Pieter Hertogs, Section Manager Maintenance, Services & Products bij ENGIE Fabricom. De twee organisaties werken momenteel ook aan de certificering van componenten voor nieuwe materialen. “Additieve fabricage is een technologie die op de voorgrond zal blijven treden, met toepassingen in vele sectoren, waaronder de energiesector – een belangrijke industrie voor ons”, besluit Coralie Goffin, Director Centralized Generation Department bij ENGIE Laborelec.