Hoogstraten Repowering

Hoogstraten 21,6 MW
De bestaande windturbines in Hoogstraten worden vervangen door 6 hogere en efficiëntere turbines, hierdoor kan de productie van het park verdrievoudigd worden.

Begin 2000 zijn we gestart met de studies en ontwikkeling van het bestaande windturbineproject te Hoogstraten. Sindsdien is er een enorme technologische evolutie geweest in de windturbine technologie.  Dit maakt dat we het potentieel aan hernieuwbare energie uit de zone momenteel onderbenutten. 

Ondersteund door de torenhoge ambities van de verschillende Belgische overheden op vlak van hernieuwbare energie, hebben we besloten om de bestaande turbines te vervangen door hogere en meer efficiënte turbines waardoor we de productie van de zone meer dan verdrievoudigen en meer dan 17000 gezinnen kunnen voorzien van groene stroom. We hopen op deze manier tegen 2020 ons bestaand park te kunnen vernieuwen met de laatste nieuwe wind turbines beschikbaar op de markt. Ontdek hier een timelapse van de afbraak van de oude turbines.

Kerncijfers:

Aantal turbines 6
Vermogen per turbine 3,6 MW
Equivalent verbruik 17 000 gezinnen
CO2-besparing 25 900 ton/jaar

Planning:

12/2017 Vergunningsaanvraag
06/2018 Omgevingsvergunning toegekend
07/2019 Start v/d werken
12/2020 Indienstname
Mr. Vanhevel
   
Projectleider
Vragen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mailadres.

Updates

Opbouw van de windturbines

30/11/2020

De bouwwerken van onze nieuwe turbines zijn intussen al een flink stuk opgeschoten. Door de sterke wind van de afgelopen weken lopen we een beetje vertraging op. Bij te sterke wind moet de kraan immers terug omlaag om alles veilig te kunnen laten verlopen. Twee van de 6 turbines werden al aangesloten op het elektriciteitsnet, de overige 4 voorzien we operationeel te hebben bij de start van het nieuwe jaar!

Status van het project

08/09/2020

De bouwwerf van het repowering project gaat naar zijn finale en meest spectaculaire fase toe. De laatste dagen van september is de levering van de windturbine elementen via uitzonderlijk transport voorzien. In oktober starten we dan met de eigenlijke opbouw van de windturbines, deze zal waarschijnlijk tot en met november duren in verschillende fasen.

De eerste turbine zal al in oktober haar eerste groene energie leveren en als alles verder normaal verloopt verwachten we vóór het einde van het jaar alle 6 windmolens operationeel te hebben.

Vergunning toegekend

13/12/2018

Goed nieuws! We hebben de vergunning voor ons windturbinepark verkregen.
Nu gaat de volgende fase van start waarbij we de ontwikkeling van het project afronden en de verschillende leveranciers zullen selecteren (windturbines, civieltechnische werken, elektrische werken).

We voeren eind 2018 en begin 2019 in eerste instantie bijkomend archeologisch onderzoek. De eigenlijke start van de werkzaamheden (aanleg toegangswegen etc.) voorzien we, indien alles vlot verloopt, rond de zomer van 2019.

Related projects

Hoogstraten Hoge Akker
Als aanvulling op de vervanging van onze zes turbines langsheen de E19 te Hoogstraten (Project Hoogstraten Repowering), willen we nabij de Hoge Akker te Meer een bijkomende windturbine ontwikkelen en bouwen.
Hoogstraten – Merenweg
In Hoogstraten, ter hoogte van de Merenweg, hebben we een vergunning voor 1 windturbine aangevraagd.
Wuustwezel E19
Vier windturbines langsheen de E19 in Wuustwezel.
Wuustwezel Extensie
In Wuustwezel langsheen de E19 werden twee nieuwe turbines gebouwd.