Hoogstraten Repowering

De bestaande windturbines in Hoogstraten worden vervangen door 6 hogere en efficiëntere turbines, hierdoor kan de productie van het park verdrievoudigd worden.

Begin 2000 zijn we gestart met de studies en ontwikkeling van het bestaande windturbineproject te Hoogstraten. Sindsdien is er een enorme technologische evolutie geweest in de windturbine technologie.  Dit maakt dat we het potentieel aan hernieuwbare energie uit de zone momenteel onderbenutten. 

Ondersteund door de torenhoge ambities van de verschillende Belgische overheden op vlak van hernieuwbare energie, hebben we besloten om de bestaande turbines te vervangen door hogere en meer efficiënte turbines waardoor we de productie van de zone meer dan verdrievoudigen en meer dan 17000 gezinnen kunnen voorzien van groene stroom. We hopen op deze manier tegen 2020 ons bestaand park te kunnen vernieuwen met de laatste nieuwe wind turbines beschikbaar op de markt. Ontdek hier een timelapse van de afbraak van de oude turbines.

 

Electrabel CoGreen

Na 5 succesvolle campagnes zijn 8 nieuwe windparken met in totaal 32 windturbines open voor participatie van omwonenden. Van 28 september tot 30 oktober 2020 kunnen buurtbewoners inschrijven op aandelen met een individuele waarde van 125 euro voor maximaal 2500 euro per persoon. Zij zullen zich daarbij aansluiten bij de 2158 leden van de coöperatie. Electrabel CoGreen streeft naar een netto rendement op de investering van 3%.

Kerncijfers:

Aantal turbines6
Vermogen per turbine3,6 MW
Equivalent verbruik17 000 gezinnen
CO2e-besparing25 900 ton/jaar

Planning:

12/2017Vergunningsaanvraag
06/2018Omgevingsvergunning toegekend
07/2019Start v/d werken
12/2020Indienstname
Card image cap

Mr. Vanhevel

Projectleider
Vragen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mailadres.

Updates

card img

Opbouw van de windturbines

30/11/2020
De bouwwerken van onze nieuwe turbines zijn intussen al een flink stuk opgeschoten. Door de sterke wind van de afgelopen weken lopen we een beetje vertraging op. Bij te sterke wind moet de kraan immers terug omlaag om alles veilig te kunnen laten verlopen. Twee van de 6 turbines werden al aangesloten op het elektriciteitsnet, de overige 4 voorzien we operationeel te hebben bij de start van het nieuwe jaar!
card img

Status van het project

08/09/2020
De bouwwerf van het repowering project gaat naar zijn finale en meest spectaculaire fase toe. De laatste dagen van september is de levering van de windturbine elementen via uitzonderlijk transport voorzien. In oktober starten we dan met de eigenlijke opbouw van de windturbines, deze zal waarschijnlijk tot en met november duren in verschillende fasen.

De eerste turbine zal al in oktober haar eerste groene energie leveren en als alles verder normaal verloopt verwachten we vóór het einde van het jaar alle 6 windmolens operationeel te hebben.

Vergunning toegekend

13/12/2018
Goed nieuws! We hebben de vergunning voor ons windturbinepark verkregen.
Nu gaat de volgende fase van start waarbij we de ontwikkeling van het project afronden en de verschillende leveranciers zullen selecteren (windturbines, civieltechnische werken, elektrische werken).

We voeren eind 2018 en begin 2019 in eerste instantie bijkomend archeologisch onderzoek. De eigenlijke start van de werkzaamheden (aanleg toegangswegen etc.) voorzien we, indien alles vlot verloopt, rond de zomer van 2019.

Ontdek al onze productieparken