Samenwerking Mercedes-Benz met ENGIE voor elektrische laadpunten van EVBox in de Benelux
ENGIE voorziet met haar filiaal EVBox in allesomvattende laadoplossingen op maat, voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. De samenwerking met ENGIE en EVBox is van toepassing op alle elektroauto’s en plug-in hybrids van Mercedes-Benz Cars & Vans, Mercedes-Benz EQ en smart.
“Met ENGIE en de EVBox-laadpunten hebben we gekozen voor een specialist, die ons en de klant volledig kan ontzorgen”, aldus Maarten van den Oetelaar, bij Mercedes-Benz Belgium Luxembourg verantwoordelijk voor de implementatie van de corporate strategie op het gebied van toekomstige mobiliteit. “Dankzij deze partner kunnen we via een zogeheten one-stop-shopping aanpak een totaalservice op het gebied van particuliere en professionele laadinfrastuctuur aanbieden – van advies tot installatie en after-salesservice.”
“We zijn als EVBox blij dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de omschakeling van de Mercedes-Benz klanten naar elektromobiliteit”, aldus Stefan Meers, Managing Director EVBox BeLux. “We zien dat elektromobiliteit in de Benelux sterk groeit en daarmee ook de vraag naar betrouwbare laadinfrastructuur. Dankzij onze jarenlange ervaring zijn wij bij uitstek geschikt om Mercedes-Benz te begeleiden en adviseren in de transitie naar duurzame mobiliteit.”
De elektrificering van voertuigen is op een point of no return gekomen. Elektrisch rijden en laden zijn daarmee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laden hoeft echter geen zorg te zijn. De samenwerking tussen Mercedes-Benz, ENGIE en EVBox is immers gericht op de specifieke serviceverleningrondom het laden van voertuigen. Onderzoek wijst uit dat 80% van het laden van elektroauto’s ofwel thuis ofwel op het werk gebeurt, omdat het voertuig daar het vaakst en langst stilstaat. Op die locaties zal de klant dus zoeken naar een passende laadoplossing. ENGIE en haar filiaal EVBox beperken zich niet tot het aanbevelen en aanbieden van een laadstation, maar begeleiden de klant in het volledige traject. Zo analyseren ze in eerste instantie of de elektrische installatie het toelaat om te laden, wat de laadsnelheid van een specifiek voertuig zal zijn en welke acties eventueel moeten worden ondernomen om dit te verbeteren. Vervolgens verzorgen ENGIE en EVBox een offerte op maat. Na akkoord nemen ze de volledige installatie van de laadinfrastructuur voor hun rekening en zorgen – indien nodig – voor de keuring van de wijzigingen aan de betrokken elektrische installatie door een erkend installateur. Dankzij een gespecialiseerde helpdesk, die 24/7 beschikbaar is voor alle laadhardware en softwaregerelateerde zaken, kan onmiddellijk worden ingespeeld op vragen van klanten en kan een uitstekende after-salesservice worden gegarandeerd.
Meerdere laadoplossingen: privé, wagenpark en openbaar
ENGIE biedt met EVBox thuisoplossingen aan door middel van een intelligent laadstation van de nieuwste generatie met een vermogen van 22kW. Dankzij wifi en 3G internet is het laadstation altijd verbonden en wordt een facturatieservice gewaarborgd.
Voor wagenparken is er een breed aanbod aan hardware – van professionele laadstations (AC) tot snelladers (DC) van respectievelijk 22kW en tot 350kW. De wagenparkbeheerder krijgt toegang tot een dashboard waarin diverse parameters, gekoppeld aan elektromobiliteit, in kaart worden gebracht en steeds kunnen worden bijgestuurd. Wat is het ideale laadmoment? En welke voertuigen moeten voorrang krijgen bij het laden, rekening houdend met de agenda van de bestuurder?
Voor wat betreft openbare laadstations garandeert de EVBox-oplossing een grote openbare dekking in de Benelux; tot 98%. Dankzij de ‘Hey EVBox’-app kunnen laadstations worden gelokaliseerd en kunnen beschikbaarheid en tarieven worden geraadpleegd. Aan de hand van de RFID-laadpas van EVBox kunnen deze openbare stations geactiveerd worden. De gebruiker ontvangt maandelijks een factuur met een overzicht van alle laadsessies in die periode.
De grote troef van de samenwerking met ENGIE en de EVBox-oplossing is de intelligente, connected aanpak. Concreet betekent dit dat particuliere en professionele behoeften naadloos met elkaar kunnen worden verbonden. Split billing is daarvan een mooi voorbeeld. Een klant met een zakenauto kan deze thuis en/of bij een openbaar laadstation laden, terwijl de factuur van de laadsessies automatisch naar de werkgever wordt gestuurd.
De samenwerking met EVBox is van toepassing op alle elektroauto’s en plug-in hybrids van Mercedes-Benz Cars & Vans, Mercedes-Benz EQ en smart. Het complete aanbod wordt tevens opgenomen in de prijslijst van de betreffende modellen.
Electrificering van het Mercedes-Benz en smart portfolio
Mercedes-Benz zet grote stappen bij de elektrificering van de auto. In 2022 zal het gehele portfolio van Mercedes-Benz Cars geëlektrificeerd zijn. Er zullen elektrische alternatieven in elk segment worden geboden, van smart tot SUV. Er zullen in totaal meer dan 130 varianten beschikbaar zijn, van een 48V-boordnet met EQ Boost tot plug-in hybrids en volledig elektrische modellen. Het elektro-offensief vindt plaats onder de vlag van het nieuwe technologie- en productmerk EQ. EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en vertegenwoordigt twee merkwaarden van Mercedes-Benz: emotie en intelligentie.
De eerste nieuwe plug-in hybrids van de derde generatie met EQ Power werden de afgelopen maanden afgeleverd aan klanten. Mercedes-Benz past dit type aandrijving in eerste instantie toe bij de C-Klasse, E-Klasse en S-Klasse. De 13,5 kWh accu in de plug-in hybrids is gekoppeld aan een benzinemotor of, voor het eerst, een dieselmotor. Een andere wereldprimeur is de combinatie van plug-in hybrid technologie met een brandstofcel in de nieuwe Mercedes-Benz GLC F-CELL1(waterstofverbruik gecombineerd 0,34 kg/100 km, CO2-emissie gecombineerd 0 g/km, elektrisch verbruik gecombineerd 13,7 kWh/100 km)1., die momenteel in enkele steden worden getest.
Bovendien staat Mercedes-Benz op het punt de eerste telg van het nieuwe EQ-merk – met name de Mercedes-Benz EQC (elektrisch verbruik gecombineerd 22,2 kWh/100 km; CO2– emissie gecombineerd 0 g/km, voorlopige waarden)2 – op de markt te brengen. In 2022 zal de EQ-personenwagenfamilie verder zijn uitgebreid met nog eens zes accu-aangedreven elektromodellen, daar waar de eVito en eSprinter respectievelijk dit jaar en volgend jaar hun opwachting maken. Het merk smart geeft eveneens vol gas op het gebied van elektromobiliteit: smart is het eerste personenwagenmerk dat volledig overstapt van verbrandingsmotoren naar elektro-aandrijving. Alle nieuwe smart modellen die vanaf 2017 zijn verkocht in de VS, Canada en Noorwegen zijn voorzien van een elektrische aandrijflijn. Dit zal vanaf 2020 ook in Europa het geval zijn, met uitzondering van Nederland waar smart al in 2019 volledig geëlektrificeerd is.
En dan is er nog de EQ Boost-technologie voor de elektrificering van moderne verbrandingsmotoren door middel van integratie van een 48V-boordnet.De geïntegreerde of riemaangedreven startdynamo, afhankelijk van de motorvariant, is verantwoordelijk voor hybride functies zoals boost of recuperatie en maakt brandstofbesparingen mogelijk die tot nu toe waren voorbehouden aan hybride technologie met hoogspanning. Naast het verlagen van het verbruik en de CO2– emissie zorgt deze technologie voor meer comfort en betere prestaties.
EQ omvat alle elektroknowhow van Mercedes-Benz Cars. Dieter Zetsche, CEO van Daimler AG en Hoofd van Mercedes-Benz Cars, tijdens de wereldpremière van de EQC in september 2018: “De e-aandrijving is een belangrijke component in de mobiliteit van de toekomst. Bovendien investeren we in de komende jaren meer dan 10 miljard euro in nieuwe EQ-producten en meer dan 1 miljard euro in accuproductie.” De verwachting is dat de accu-aangedreven modellen in 2025 een aandeel van 15-25% in de totale wereldwijde verkopen zullen hebben, afhankelijk van de klantvoorkeuren en de ontwikkeling van de openbare laadinfrastructuur.
Electrify your retail
Niet alleen klanten maar ook de eigen Mercedes-Benz organisatie en het Mercedes-Benz dealernetwerk in de Benelux spreken zich uit voor elektromobiliteit. Dit betekent dat ook deze locaties volledig worden uitgerust voor een op-en-top serviceverlening rondom elektroauto’s. Ook hierbij speelt ENGIE met EVBox een belangrijke rol: zij adviseren en begeleiden de dealers en de vestigingen van Mercedes-Benz in Nederland en België bij de installatie van passende laadinfrastructuur – van reguliere installaties tot snelladers. Zo komen er bij Mercedes-Benz in respectievelijk Nieuwegein (Nederland) en Brussel (België) op korte termijn vijftig laadpunten bij.
Meer informatie over Mercedes-Benz
—-
Over EVBox
EVBox is wereldwijde marktleider in laadoplossingen voor elektrische auto’s en gerelateerde software. Met 75.000 laadpunten in meer dan 55 landen wil EVBox mobiliteit verduurzamen door haar laadoplossingen wereldwijd aan te bieden. EVBox heeft kantoren in Amsterdam, Antwerpen, Kopenhagen, Oslo, Milton Keynes, Madrid, München, Parijs, Bordeaux, New York en Los Angeles. Sinds maart 2017 is EVBox een onderdeel van ENGIE. Sinds juli 2018 heeft EVBox fabrikant van snelladers EVTronic overgenomen.
—-
1 De genoemde waarden met betrekking tot brandstofverbruik en CO₂-emissie zijn voorlopige waarden die zijn vastgesteld door de technische dienst voor het certificeringsproces volgens de WLTP-testprocedure en vertaalt naar NEDC-waarden. Er is nog geen EU-typegoedkeuring of een conformiteitscertificaat met officiële waarden beschikbaar. Er kunnen verschillen zijn tussen de opgegeven waarden en de officiële waarden.
² De genoemde waarden met betrekking tot brandstofverbruik en CO₂-emissie zijn voorlopige waarden die zijn vastgesteld door de technische dienst voor het certificeringsproces. De geclaimde waarden met betrekking tot de actieradius zijn eveneens voorlopig. Er is nog geen EU-typegoedkeuring of een conformiteitscertificaat met officiële waarden beschikbaar. Er kunnen verschillen zijn tussen de opgegeven waarden en de officiële waarden.