Exclusieve enquête: 72% van de Belgen is zich bewust van de uitdagingen van een koolstofneutrale toekomst, maar 1 Belg op 2 weet niet hoe hij hieraan kan bijdragen

13/01/2021
ENGIE heeft de ambitie om de drijvende kracht te zijn achter de energietransitie in België en schakelt begin dit jaar in een hogere versnelling. In zijn nieuwe campagne ‘Ik geloof erin’ moedigt ENGIE burgers aan, of ze nu de eerste stap zetten of extra investeren, om bij te dragen aan een koolstofneutrale toekomst. En dit door elke stap zo eenvoudig mogelijk te maken voor iedereen.

ENGIE wil hen begeleiden bij de energietransitie en zal in 2021 een miljoen huishoudens van groene en Belgische energie voorzien

Concreet zal ENGIE in 2021:

  • de elektriciteitscontracten van een miljoen huishoudens omzetten naar groene en Belgische energie
  • in Vlaanderen een nieuw aanbod van zonnepanelen gecombineerd met opslagbatterij lanceren 
  • een nog completer en eenvoudiger aanbod in zonne-energie voorstellen

 

Hoe staan de Belgen tegenover een koolstofneutrale samenleving?

Dat was de centrale vraag in een enquête1, die op verzoek van ENGIE eind 2020 werd uitgevoerd. De bevraging toont aan dat de burgers onvoldoende geïnfomeerd worden rond duurzame initiatieven. 72% is zich bewust van de uitdaging van een koolstofneutrale samenleving en 65% beseft dat de tijd dringt. Maar bijna 50% weet niet welke maatregelen ze zelf kunnen nemen om hieraan bij te dragen. Daarnaast valt een duidelijk besef van urgentie maar ook een zeker pessimisme op: 6 op 10 Belgen erkennen de urgentie van koolstofneutraliteit, maar minder dan 1 op 4 gelooft dat de doelstellingen vóór 2050 zullen worden bereikt. Tot slot tonen de resultaten aan dat er een kloof is tussen de perceptie van de acties van de verschillende actoren en de realiteit op het terrein. De Belgen geven een te lage vertrouwensscore (40%) aan steden en gemeenten, internationale instellingen, overheden en bedrijven. De Belgen geloven dat deze actoren de grootste impact hebben, maar te weinig doen om een CO₂-neutrale samenleving tot stand te brengen.

Als verantwoordelijke en lokaal geëngageerde speler wil ENGIE op een constructieve manier reageren op de resultaten van deze enquête en de Belgen het voortouw laten nemen in de energietransitie.

 

Groene en Belgische energie voor een miljoen gezinnen

ENGIE wil het voor zijn klanten gemakkelijker maken om bij te dragen aan een koolstofneutrale toekomst door hen Belgische groene energie en efficiënte energiediensten aan te bieden. Zo wil ENGIE tegen eind 2021 maar liefst een miljoen gezinnen voorzien van 100% Belgische groene energie. De 100% Belgische groene stroom zal voortaan standaard en zonder meerkost aangeboden worden in nieuwe vaste contracten en is een sterk duwtje in de rug van klanten die willen bijdragen aan de energietransitie. Voor eigenaars van zonnepanelen betekent het zelfs dat hun huis nog meer koolstofneutraal wordt: ze genieten niet enkel van de groene elektriciteit geproduceerd door hun zonnepanelen, maar ook van lokale groene elektriciteit bij afname van het net. 

 

Nieuw injectietarief

Voor zonnepaneleneigenaars in Vlaanderen zijn de regels begin dit jaar veranderd. Wie nu zonnepanelen laat plaatsen of een installatie ouder dan 15 jaar heeft, moet rekening houden met een nieuw tariefsysteem, waarbij een digitale meter de werkelijke afname en de injectie afzonderlijk registreert. In dit systeem wordt geen prosumententarief meer betaald zoals tot nu toe het geval was, maar wel de normale nettarieven voor de elektriciteit die afgenomen wordt van het net op de momenten dat zonnepanelen onvoldoende produceren. In januari koopt ENGIE de elektriciteit aan die geproduceerd is door de prosumenten tegen het gunstigste tarief op de markt: 45,45€/MWh2 .

 

Zonnepanelen en opslagbatterij, een gouden combinatie

ENGIE wil zijn klanten helpen om het meeste uit hun zonnepanelen te halen en stelt een nieuw pakket met zonnepanelen en thuisbatterij voor voor particulieren in Vlaanderen. Op die manier helpt ENGIE zijn klanten om optimaal te genieten van hun eigen groene energieproductie (een thuisbatterij doet het zelfverbruik stijgen van 30% naar 75%) en zo te besparen op hun energiefactuur: een lagere afname van het net zorgt voor een besparing van 700€ voor een doorsneegezin per jaar (tegenover 430€ voor wie enkel zonnepanelen heeft). Wie een thuisbatterij installeert, kan bovendien rekenen op een Vlaamse subsidie van 250€ per kWh vermogen, tot maximaal 3200 euro. Wie kiest voor het nieuwe pakket met zonnepanelen en thuisbatterij van ENGIE, kan zijn investering terugverdienen op gemiddeld 7 à 8,5 jaar, afhankelijk van zijn verbruik. Met de opslagoplossing van ENGIE kan de elektriciteit, die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, ook worden gebruikt als er geen zonlicht meer is.

Via dochteronderneming SUNGEVITY is ENGIE al enkele jaren een betrouwbare speler in de zonnepanelenmarkt. Om zijn klanten nog beter bij te staan, breidt het dit jaar zijn diensten uit. Tijdens de levensduur van zonnepanelen moet de omvormer minstens één keer vervangen worden, maar niet alle eigenaars kunnen na een tiental jaren nog een beroep doen op hun vroegere installateur. Zij kunnen voortaan ook terecht bij ENGIE voor deze noodzakelijke ingreep die het rendement van de zonnepanelen optimaal houdt. Op die manier blijft ENGIE hét aanspreekpunt voor de klant. 

 

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux : “Onze grote enquête rond 'Belgen en de koolstofneutrale wereld' heeft enkele zeer leerzame elementen aan het licht gebracht. De Belgen worden uitgedaagd en willen een koolstofneutrale toekomst. Maar het pad om er te komen, is te nevelig in hun ogen. Als leider in de energie, duurzaam gevestigd in België, is het de missie van ENGIE om hen te begeleiden. Dus in 2021 breiden we onze oplossingen uit. 1 miljoen Belgen zullen kunnen rekenen op groene EN Belgische elektriciteit! Onze diensten en producten zullen elke stap van de klant richting  een koolstofneutrale wereld vergemakkelijken. De tijd dringt. We moeten nu samen in een hogere versnelling gaan. Ik geloof erin!"
 

1 IPSOS-studie over de perceptie en de houding van de Belgen ten opzichte van de uitdagingen van een koolstofneutrale samenleving, in opdracht van ENGIE eind 2020, met een representatieve steekproef van de Belgische bevolking van 1043 personen.

2 Injectietarief voor vast contract van 1 jaar.