ENGIE versterkt zijn lokale verankering in België en past het bestuur van Electrabel aan om meer openheid te creëren

03/10/2019
Johnny Thijs en Etienne Denoël treden als externe bestuurders toe tot de Raad van Bestuur van Electrabel nv. Johnny Thijs wordt Voorzitter van de Raad.

België is een van de belangrijkste landen voor ENGIE en de Groep wil van het land een rolmodel in energie-efficiëntie maken. Als grootste groene stroomproducent van het land, grootste energieleverancier en marktleider op vlak van energie-efficiëntie naar zijn professionele en institutionele klanten toe, is ENGIE ideaal geplaatst om deze ambitie ten dienste van België en de Belgen waar te maken.

Om een sterkere bijdrage te leveren aan de klimaat- en energie-uitdagingen van het land en om zijn lokale werking te verbeteren, past ENGIE het bestuur van Electrabel aan om meer openheid te creëren en om zijn lokale verankering verder te ontwikkelen.

De instanties van Electrabel nv hebben op donderdag 3 oktober 5 nieuwe bestuurders benoemd, waaronder 2 externe personen. Johnny Thijs en Etienne Denoël treden toe tot de Raad van Bestuur als externe bestuurders van Electrabel nv. Johnny Thijs wordt Voorzitter van de Raad van Bestuur. Philippe Van Troeye is Afgevaardigd Bestuurder van Electrabel nv.

De aanwezigheid van Johnny Thijs en van Etienne Denoël in het hart van de organisatie van Electrabel zal het bedrijf in staat stellen om zich nog meer naar buiten toe open te stellen en om de dialoog tussen het bedrijf en zijn stakeholders te versterken. Deze twee personen zijn complementair. Ze zijn vastbesloten om de rol van Electrabel nv, voor 100% een dochteronderneming van ENGIE, te versterken in zijn bijdrage aan de klimaat- en energie-uitdagingen van het land.

 

Isabelle Kocher, Algemeen Directeur van ENGIE“ENGIE heeft de ambitie om leider te zijn van de ‘zero carbon’ transitie door zijn klanten innovatieve, op maat gemaakte en financierbare oplossingen aan te bieden. België is voor de Groep een historisch belangrijk land, maar bovenal een land met toekomst, omdat het al onze expertise bundelt. Het is een cruciale regio waar de synergieën de laatste jaren versterkt zijn en waarvan we overtuigd zijn dat er een immens potentieel voor energie-efficiëntie is. Ik verwelkom met veel plezier Johnny Thijs en Etienne Denoël als externe bestuurders van Electrabel nv. Hun grondige professionele ervaring en hun voeling met de Belgische economische en sociale realiteit zijn enorm waardevol om de missie van Electrabel transparanter en duidelijker te maken.”

 

Johnny Thijs, Voorzitter Raad van Bestuur Electrabel: “Ik treed met veel enthousiasme als Voorzitter toe tot de Raad van Bestuur van Electrabel. De uitdagingen rond energie-efficiëntie in België zijn gigantisch. Ik ben ervan overtuigd dat Electrabel zijn Belgische klanten kan helpen om het verschil te maken en een referentiepartner kan zijn om het land en zijn regio’s te helpen om hun klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken. Nieuwe hernieuwbare capaciteit, mobiliteit en aangepaste oplossingen voor de elektro-intensieven zijn enkele van de assen waarop Electrabel resoluut wenst voort te gaan.”

 

Etienne Denoël, Bestuurder Electrabel: “De versterking van de lokale verankering van ENGIE en zijn dochterondernemingen kan alleen worden bereikt door de dialoog met de stakeholders te verbeteren. Het is in die geest van openheid en dynamiek dat ik lid word van de Raad van Bestuur van Electrabel. Tegenwoordig zijn bedrijven niet langer alleen economische actoren. Ze hebben de verantwoordelijkheid om een land vooruit te helpen, te beantwoorden – vooral via onderzoek en innovatie – aan de uitdagingen die zich voordoen en een hecht netwerk te creëren met alle sociale actoren.”

 

Biografieën

Johnny THIJS

Johnny Thijs begon zijn carrière in marketing en sales bij toonaangevende consumenten- en distributiebedrijven zoals Rothmans Int., Master Foods en Kraft Jacobs Suchard.

Hij trad in 1991 in dienst bij Interbrew Group (nu AB Inbev) en bekleedde er vanaf 1995 de functie van CEO Europa, Afrika en Azië Pacific. In 2002 werd hij CEO van de Belgische Post (nu BPost). Hij herpositioneerde het bedrijf met succes, voerde een gedeeltelijke privatisering uit in 2006, gevolgd door een beursgang in 2013.

Hij verliet BPost in 2014 en werd bestuurder van verschillende beursgenoteerde en particuliere ondernemingen. Momenteel is hij Voorzitter van de Raad van Bestuur van Recticel, Corealis, Golazo en Hospital Logistics en bestuurder van H. Essers. Hij is ook adviseur van CVC en Lazard Benelux.

Hij is handelsingenieur aan de Universiteit Hasselt.

 

Etienne Denoël

Etienne Denoël is emeritus directeur van consultancy bureau McKinsey, een bedrijf waarvoor hij van 1987 tot 2018 werkte als adviseur van privébedrijven en openbare instellingen. Hij heeft verschillende missies geleid in de sectoren energie, industrie en dienstverlening in Europa en Noord-Amerika. In 2000 richtte hij het McKinsey Solutions, Research and Knowledge Center op in België (Louvain-la-Neuve).

Sinds 2007 zet hij zich ook in voor het onderwijs door meerdere initiatieven te ondersteunen, zoals de vzw Teach For Belgium, de onderwijsstichting ‘Fondation pour l’Enseignement’ en het ‘Pact voor Excellent Onderwijs’, een aanpak ondersteund door de overheid en actoren in de Federatie Wallonië-Brussel. In september 2018 verliet hij McKinsey om directeur te worden van de vzw Agir pour l’Enseignement.

Van 1984 tot 1986 werkte hij als onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie en expertsystemen bij Philips.

Hij genoot een opleiding tot burgerlijk elektrotechnisch ingenieur aan de Katholieke Universiteit van Leuven (1978-1983), aangevuld met drie masters:

– Master of Science in Electrical Engineering, University of Southern California, Los Angeles (1983-1984)

– Speciale licentie in management, Vrije Universiteit van Brussel (1984-1986)

– Master of Science in Engineering and Economic Systems, Stanford University, Palo Alto (1986-1987)

Hij is Fellow van de Fondation Francqui en de Belgian American Educational Foundation (BAEF).

 

Samenstelling van de Raad van Bestuur van Electrabel nv

  • Johnny Thijs, Voorzitter RvB
  • Philippe Van Troeye, Afgevaardigd Bestuurder
  • Paulo Almirante
  • Pierre Chareyre
  • Etienne Denoël
  • Judith Hartmann
  • Cedric Osterrieth
  • Thierry Saegeman
  • Patrick van der Beken

 

Over ENGIE

Wij zijn een wereldwijde referentiegroep in koolstofarme energie en diensten. Om een antwoord te bieden op de dringende klimaatuitdagingen, is het onze ambitie om wereldleider te worden in de zero carbon transitie ‘as a service’ voor onze klanten, met name bedrijven en lokale autoriteiten. We leggen ons toe op onze belangrijkste activiteiten (hernieuwbare energie, gas, diensten) om competitieve en op maat gemaakte oplossingen te bieden.

Met onze 160.000 werknemers, klanten, partners en stakeholders vormen we een gemeenschap van Imaginative Builders, die zich elke dag toeleggen op een meer harmonieuze vooruitgang.

Omzet in 2018: 60,6 miljard euro. De groep is genoteerd in Parijs en Brussel (ENGI) en is vertegenwoordigd in de belangrijkste financiële indices (CAC 40, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe) en extra-financieel (DJSI World, DJSI Europe en Euronext Vigeo). Eiris – World 120, Eurozone 120, Europe 120, France 20, CAC 40 Governance).

 

Over Electrabel

Electrabel, dochteronderneming van de ENGIE Groep, is het grootste energiebedrijf op de Belgische markt. In deze markt is het actief in de elektriciteitsproductie, de verkoop van elektriciteit en aardgas en energiediensten. Het bedrijf biedt zijn 2,7 miljoen residentiële, professionele en industriële klanten innovatieve energieoplossingen met toegevoegde waarde en een dienstverlening. Electrabel beschikt in België over een lokaal en gediversifieerd productiepark van 9.700 MW. Het bestaat uit installaties die werken met hernieuwbare energiebronnen, klassieke en kerncentrales. De uitstoot van broeikasgassen door het productiepark behoort tot de laagste in Europa. Het bedrijf is de grootste producent van groene stroom van het land met een capaciteit aan hernieuwbare energie van 681 MW.