ENGIE heeft er vanaf nu een 150ste windmolen bij

ENGIE Electrabel heeft er een 150e windturbine bij. Ze staat in Meerhout. ENGIE Electrabel wil het voortouw nemen in de energietransitie en ziet deze transitie als een opportuniteit. Een opportuniteit om bij te dragen aan een harmonieuze vooruitgang en om van België een rolmodel te maken in energie-efficiëntie. ENGIE heeft in Meerhout de 150ste windmolen aangesloten op haar netwerk. Hiermee heeft ENGIE momenteel een windvermogen van 307 MW en een groen vermogen van meer dan 621 MW*. Hiermee bevestigt ze haar plaats als grootste groene stroomproducent van het land.
16/02/2018

In 2001 begon het onshore windenergie-avontuur van ENGIE met de installatie van een eerste windmolen in Kasterlee. 17 jaar later produceren niet minder dan 150 windmolens koolstofarme energie voor lokaal gebruik. In 2017 produceerden de windmolens van ENGIE 574 GWh. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 164.000 gezinnen en vermijdt de uitstoot van 261.830 ton CO2 in de atmosfeer. Deze windturbines helpen om van het Belgische elektriciteitsnetwerk een van de laagste CO2-uitstoters van Europa te maken en bevestigen de rol van ENGIE Electrabel als grootste groene stroomproducent van het land.

Het succes van ENGIE steunt op een open dialoog met haar stakeholders en het betrekken van buurtbewoners en burgers bij de ontwikkeling van windenergie door middel van plaatselijke coöperatieve vennootschappen, de coöperatieve Electrabel CoGreen en de investeringsinstrumenten Wind4Flanders en Wind4Wallonia die voor 50% in handen zijn van de gemeenten.

ENGIE is op de goede weg en is niet van plan om nu te stoppen, aangezien de onderneming de ambitie heeft om tegen 2020 meer dan 550 MW onshore windenergie uit te baten. Dit komt overeen met het jaarlijks verbruik van 322.000 gezinnen en vermijdt op die manier jaarlijks de uitstoot van 514.000 ton CO2 in de atmosfeer.

In 2018 breidt het windpark van ENGIE uit met maar liefst 80,5 MW. Op dit moment worden er drie parken gebouwd in Meerhout, Modave en Gent. Samen zorgen zij voor een bijkomend vermogen van 32,5 MW. In de loop van het jaar zullen er ook nog 17 nieuwe windmolens worden gebouwd, goed voor een totaal van 48 MW.

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux: “De energietransitie is voor ENGIE een grote kans om een harmonieuze vooruitgang te realiseren. Onze 17.000 energie- en service-experts in België zetten zich hier iedere dag voor in. Windenergie is een van de hoekstenen van deze vooruitgang. Innovatie, zoals onze opslagoplossingen, en het betrekken van burgers door middel van nieuwe manieren van crowdfunding, geven de toekomst van windenergie vorm. Deze 150 turbines delen we met onze klanten, onze teams en alle belanghebbenden die ons geholpen hebben om dit alles waar te maken.”

* Biomassa: 285 MW, waterkracht: 22 MW, zonne-energie: 7 MW, windenergie: 307 MW.