Indienstname nieuwe windturbines van ENGIE langs N49 : omwonenden kunnen nog tot 30 oktober aandeelhouder worden via coöperatieve vennootschap

23/10/2020
Afgelopen zomer verrezen langs de N49 in Maldegem, Eeklo en Kaprijke 9 nieuwe windturbines van energiebedrijf ENGIE. De laatste van die 9 turbines wordt begin november in dienst genomen.

Inwoners van de gemeenten Maldegem, Eeklo, Sint-Laureins en Kaprijke die willen delen in de winst van de nieuwe turbines kunnen zich nog tot 30 oktober inschrijven om aandeelhouder te worden via de coöperatieve vennootschap Electrabel CoGreen.

Na jaren voorbereiding is het eindelijk zover: vanaf dit najaar zullen 9 nieuwe turbines van ENGIE langs de N49 met hun 55 000 megawattuur per jaar voldoende elektriciteit produceren om het verbruik van 18 000 gezinnen te dekken – en dat met groene, lokaal geproduceerde energie. De nieuwe turbines maken deel uit van het Windlandschap Eeklo-Maldegem, het grootste windpark van Oost-Vlaanderen. Samen zijn ze goed voor een CO2-besparing van ruim 22 000 ton per jaar, wat ruwweg overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 11 000 dieselwagens.
 
Inwoners van de gemeenten Maldegem, Adegem, Middelburg, Eeklo, Sint-Laureins, Sint-Margriete, Sint-Jan-in-Eremo, Waterland-Oudeman, Watervliet, Kaprijke en Lembeke die willen delen in de opbrengst van de nieuwe turbines, kunnen nog tot 30 oktober intekenen op aandelen van de coöperatieve vennootschap Electrabel CoGreen. Een aandeel kost 125 euro en elke inwoner kan maximaal 20 aandelen aankopen. Inschrijven kan via de website www.electrabelcogreen.com.
 
Elk jaar wordt er een dividend uitgekeerd op basis van de elektriciteit die het park in het afgelopen jaar heeft geproduceerd. De coöperatie streeft naar een nettorendement van 3% op de investering. In 2020 bedroeg de uitgekeerde dividend 5,03%.
 
Als grootste producent van groene en lokale elektriciteit in België heeft ENGIE belangrijke ambities op vlak van windenergie. Het bedrijf had zich al doel gesteld om tegen eind dit jaar 550 MW aan geïnstalleerde windcapaciteit te hebben; die doelstelling zal ook worden bereikt. Tegen 2030 wil ENGIE 1000 MW aan windenergie op land ontwikkelen. Vandaag de dag heeft het bedrijf al 173 windturbines in dienst, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 397 MW. Daarnaast is nog eens 158 MW aan onshore windcapaciteit en 487 MW aan offshore capaciteit in aanbouw. In 2020 bouwde ENGIE meer dan de helft van alle nieuwe turbines in Vlaanderen.
 
Het project Maldegem-Eeklo in enkele cijfers:

  • 8 turbines met wiekdiameter van 100 m + 1 turbine met wiekdiameter van 126 m
  • 21 MW geïnstalleerde capaciteit
  • Productie van 55 000 MWh elektriciteit per jaar = verbruik van ca. 18 000 gezinnen