BESIX Infra, ENGIE en Wind4Flanders huldigen hoogste windturbine van Limburg in in Bilzen

De hoogste windturbine in Limburg staat sinds kort te draaien op de site van BESIX Infra in Bilzen. De turbine met een indrukwekkende tiphoogte van 234 meter werd vanmiddag officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Dat gebeurde in aanwezigheid van BESIX en zijn filiaal BESIX Infra, projectontwikkelaar ENGIE, het publiek-private partnerschap Wind4Flanders en het gemeentebestuur van Bilzen.
04/05/2023

Met een elektrisch vermogen van 4,2 megawatt zal de windmolen jaarlijks 10.500 megawattuur aan hernieuwbare energie opwekken, goed om het jaarlijks verbruik van 3200 gezinnen te dekken. Al zal de geproduceerde hernieuwbare elektriciteit in de eerste plaats dienen om de bedrijfsprocessen van BESIX Infra op de site in Bilzen te bevoorraden. 80% van zijn elektriciteitsbehoefte zal hiermee gedekt kunnen worden, de resterende elektriciteit  wordt in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. De komst van de windturbine zorgt voor een vermeden CO₂-uitstoot van 4800 ton per jaar, wat overeenkomt met het schrappen van 2400 dieselwagens uit het verkeer. 


De windturbine bij BESIX Infra maakt deel uit van het project Zuidwind, dat als doel heeft om het aantal windturbines in het industriegebied Genk-Zuid uit te breiden en de energietransitie voor de lokale industrie te versnellen. Als belangrijke groene stroomproducent in België heeft ENGIE een aanzienlijk aandeel in dit project. Naast de windturbine bij BESIX Infra zal ENGIE nog twee andere exemplaren installeren op andere industriële sites. Deze twee zijn inmiddels vergund en zullen naar verwachting in de loop van volgend jaar gebouwd worden.  


De markt van windturbines is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd en ENGIE blijft innoveren in zijn projecten. In 2009 bouwde ENGIE al twee ‘eerste generatie’ windturbines op de voormalige site van Ford Genk, en nadien nog één in de buurt. Met een tiphoogte van ongeveer 150 meter en een vermogen van zo’n 2 megawatt produceren deze een pak minder dan de nieuwe generatie windmolens. De nieuwe turbine bij BESIX Infra zal evenveel produceren als de drie bestaande van ENGIE in het industriegebied Genk-Zuid samen.

 

 


Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie


“In Vlaanderen investeren we al jaar en dag fors in hernieuwbare en groene energiebronnen zoals windmolens. Met de huidige Vlaamse regering zijn we een versnelling hoger geschakeld, en dat heeft ons inmiddels geen windeieren gelegd: we zijn nummer 3 in Europa als het gaat om windenergie op land. Vanuit Vlaanderen moedigen we ook onze bedrijven alleen maar aan om mee op die kar te springen door windturbines te plaatsen op hun bedrijventerreinen voor hun energieverslindende bedrijfsprocessen. Zeker hier, in de industriezone van Genk-Zuid, is het gebruik van groene energie en het dalen van de CO2 uitstoot meer dan welkom.”

 

Bart Verhulst, gedelegeerd bestuurder van BESIX Infra nv:

“De windturbine staat in het midden op onze site van ruime 10 hectare. Onze visie is om te innoveren en om onze CO₂-uitstoot te verminderen. Zo zullen we jaarlijks tot enkele tienduizenden euro’s besparen op onze energierekening én onze ecologische voetafdruk verkleinen. Op termijn willen we de site en het kantoorgebouw nog verder vrij maken van fossiele brandstoffen en de haalbaarheid nagaan om eveneens batterijen te installeren, zodat we ook in windstille periodes beschikken over stroom. Op die manier maken we ons ook klaar voor het opladen van ons toekomstig elektrisch wagenpark.”


 

Nicolas Van Den Abeele, Managing Director Renewables ENGIE in België:

 

“Deze windturbine is opnieuw een (letterlijk) hoogtepunt voor ENGIE. Met meer dan 210 onshore windturbines op de teller en een totaal geïnstalleerd vermogen van ongeveer 560 megawatt, zijn wij met ons partnerschap Wind4Flanders voortdurend op zoek naar nieuwe en innovatieve windprojecten om te ontwikkelen. Samenwerkingen als deze met BESIX Infra helpen ons om onze ambitie waar te maken om tegen 2030 onze windcapaciteit op land te verdubbelen naar 1000 megawatt en zo bij te dragen aan de globale ambitie van ENGIE om Net Zero Carbon te zijn tegen 2045.”

 

Bilzen
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

ENGIE opent in Turnhout eerste publiek laadplein in België

20 nieuwe laadpunten leveren groene energie en zijn permanent toegankelijk voor de bedrijven en bewoners in de buurt.
24/05/2024
Card image cap
Pers

Primeur: ENGIE en Solarge plaatsen grootste circulaire zonne-installatie bij SABIC in Genk

ENGIE, Solarge en SABIC slaan de handen in elkaar voor een baanbrekende zonne-installatie van 2,4 MW op de site van SABIC in Genk. Uniek aan de zonnepanelen is dat ze 100% circulair zijn, veel minder wegen dan traditionele zonnepanelen én door Solarge in Nederland geproduceerd worden met SABIC-materialen. Het project is een echte primeur: nooit eerder in de wereld werd een installatie van dergelijke omvang met deze panelen gebouwd.
13/05/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Pers

ENGIE klanten kunnen tot 30% besparen op hun energiefactuur

Het voorbije jaar heeft ENGIE zijn 2,5 miljoen residentiële klanten extra bijgestaan tijdens de wintermaanden en hen actief gesteund in hun inspanningen om minder energie te verbruiken. Met resultaat: dankzij de verschillende energiebesparings-tools hebben ENGIE klanten tot maar liefst 30% minder verbruikt. Nu de winter snel in aantocht is, lanceert ENGIE zijn nieuwe campagne ‘Doe de Check&Save’, om verder te bouwen op het resultaat van vorig jaar en nog meer mensen te helpen om hun energiebudget onder controle te houden en tegelijk ook hun CO2-impact te beperken.
25/10/2023