Stekene

ENGIE Electrabel en Fortech/Wase Wind ontwikkelen een windpark langs de E34 in Stekene en Moerbeke-Waas. In 2017 werd de vergunning aangevraagd voor zes turbines, waar deze verleend werd voor 3 windturbines. In 2021 werd een nieuwe aangevraagd gelanceerd, voor drie windturbines op dezelfde locatie. Voor deze aanvraag is er anno 2023 nog geen definitieve uitspraak.

ENGIE en Fortech/Wase Wind organiseerden een digitale infosessie op 16 februari 2022. Bekijk hieronder de opname:

 

 

 

Kerncijfers:

Aantal turbines2
Vermogen per turbine6.8 MW
Equivalent verbruik10 000 gezinnen
CO2-besparing7000 ton/jaar

Planning:

12/2017Vergunningsaanvraag
06/2018Beslissing van de overheid
06/2025Start v/d werken
01/2026Indienstname

Stekene

 

 

Card image cap

Jonas Segers

Projectleider
Vragen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mailadres.

Updates

Raad van Vergunningsbetwistingen keurt vergunning goed voor 3 windturbines

19/01/2024

Electrabel en Fortech/Wase Wind hebben een nieuw dossier aangevraagd in 2021. Het gaat om drie windturbines met een maximaal vermogen van 6,8 MW. De beroepen tegen dit dossier werden verworpen door de Raad van vergunningsbetwistingen en de vergunning is nu definitief. We zijn bezig met de voorbereiding van de bouw van deze drie turbines, die groene elektriciteit zullen voorzien voor meer dan 10000 gezinnen.

Raad van Vergunningsbetwistingen keurt vergunning goed voor 3 windturbines

20/02/2023

De Raad van Vergunningsbetwistingen heeft het dossier van Wase Wind en ENGIE Electrabel goedgekeurd voor de drie windturbines zoals aangevraagd in de vergunning van 2017.

Gezien de windenergiemarkt razendsnel evolueert, moeten we de windprojecten aanpassen aan de snel wijzigende marktomstandigheden.

Om die reden hebben Electrabel en Fortech/Wase Wind een nieuw dossier aangevraagd in 2021. Het gaat om drie windturbines met een maximaal vermogen van 6,8 MW. Indien dit nieuwe project een definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning zou verkrijgen, dan wordt er afstand gedaan van het oude dossier uit 2017. 
 

card img

Nieuwe vergunningsaanvraag 2022

10/01/2022
In 2017 dienden Electrabel NV en Fortech reeds een vergunningsaanvraag in voor zes windturbines met een maximaal vermogen van 3,4 MW in de projectzone Stekene Moerbeke-Waas. In 2018 werd hiervoor een omgevingsvergunning toegekend voor zes windturbines zowel in eerste aanleg door de provincie Oost-Vlaanderen als in laatste aanleg door de Vlaamse Overheid.

Hierop werd beroep ingediend bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. Deze zaak is thans lopende.

De lange doorlooptijd van voormelde beroepsprocedures creëert niet enkel grote juridische onzekerheden maar maakt het voor ons moeilijker om het vergund project ook praktisch en financieel nog tot realisatie te brengen. Gezien de windenergiemarkt razendsnel evolueert, moeten we hiermee rekening houden en moeten we de windprojecten aanpassen aan de snel wijzigende marktomstandigheden.

Om die reden hebben Electrabel en Fortech/Wase Wind een nieuw dossier aangevraagd. Het gaat om drie windturbines met een maximaal vermogen van 6,8 MW. Indien dit nieuwe project een definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning zou verkrijgen, dan wordt er afstand gedaan van het oude dossier uit 2017.


Status van het project

23/07/2020
De Raad van Vergunningsbetwistingen heeft het dossier van Wase Wind en ENGIE Electrabel vernietigd. Het windproject heeft hierdoor vertraging opgelopen.

De Vlaamse Overheid heeft de voorbije maanden de uitspraak van de raad bestudeerd. Op basis van de bestaande vergunningsaanvraag zal de Vlaamse Overheid opnieuw een beslissing nemen. Hiervoor wordt een tweede openbaar onderzoek georganiseerd. Dit loopt van 20 juli tot eind augustus.

De vergunning werd afgeleverd, voorbereiding van de bouw

08/05/2018
De vergunning voor dit dossier werd afgeleverd aan ENGIE Electrabel en Wase Wind voor de bouw van de zes windturbines langs de E34 in Stekene. Twee van de turbines zullen worden uitgebaat door ENGIE Electrabel.

We zijn bezig met de voorbereiding van de bouw van deze twee turbines, die groene elektriciteit zullen voorzien voor bijna 4000 gezinnen.

Omgevingsvergunning ingediend.

01/01/2018
ENGIE Electrabel en Fortech/Wase Wind hebben gezamenlijk voor hun windprojecten in de zone Stekene – E34 de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend.

Ontdek al onze productieparken