De solidaire zomer van de ENGIE Stichting

De Stichting ENGIE organiseerde dit jaar opnieuw een Solidaire Zomer. Het doel van dit initiatief is om minderbedeelde jongeren de kans te geven om deel te nemen aan recreatieve en culturele activiteiten tijdens de zomermaanden. Een mooie opportuniteit voor deze jongeren die vaak geen toegang hebben tot cultuur of sport.
05/09/2022

“Magische Sprookjesdag” voor 150 kinderen geplaatst door de jeugdrechter in de regio Charleroi

Op 29 juni verwelkomden de stuwdammen van Eau d'Heure een honderdtal kinderen uit opvangtehuizen afkomstig uit de regio van Charleroi. Op het programma stonden creatieve workshops, springkastelen en een grote barbecue. Dit was een mooie gelegenheid voor de ENGIE Stichting om met een aantal vrijwilligers het fruitkraam te runnen. 


Deze magische dag is voor deze kinderen een echte verademing in een dagelijks leven dat soms niet evident is gezien de omstandigheden in hun gezin. Dit evenement is een niet te missen moment geworden in het programma van de Solidaire Zomer van de Stichting ENGIE en het is voor ons altijd een groot genoegen om onze krachten te bundelen met de Stichting Papillon, die de leiding heeft over deze dag. 

 

Fondation Papillon

 

120 jongeren op ontdekkingstocht door de verzameling aan schatten van architect Horta in Bozar

Dankzij de ENGIE Stichting bezochten meer dan 100 kinderen, die deelnamen aan outdoorkampen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Paleis voor Schone Kunsten in Bozar, een architecturaal meesterwerk dat 100 jaar geleden werd gebouwd door de Belgische architect Victor Horta. Zij ontdekten plaatsen die weinig mensen kennen en zien. Zelfs de koninklijke loge en de Henry Le Boeufzaal waren speciaal voor hen verlicht. 
Dit initiatief, dat samen met de Stad Brussel en de BOZAR-teams wordt getrokken, past perfect in onze doelstellingen van burgereducatie; namelijk de strijd tegen sociale en culturele uitsluiting en het bevorderen van gelijke kansen door middel van activiteiten die de actieve deelname stimuleren en aanmoedigen.
 

 

100 jongeren maken kennis met het leven op een zeilboot tijdens een inclusieve zeilinitiatie

Van 22 tot 25 juli werd in Antwerpen de "Trainee Jongeren" gehouden in het kader van de Tall Ships Races. Deze internationale zeilrace geeft 100 jongeren tussen 15 en 25 jaar de kans het leven op een boot te ontdekken en vrienden uit de hele wereld te maken tijdens een onvergetelijke zeiltocht. Het bijzondere aan deze initiatie is dat ze focust op inclusie en diversiteit, een missie die de ENGIE Stichting nauw aan het hart ligt. Een kwart van de deelnemers heeft een handicap, lijdt aan diverse problemen of heeft te kampen met familieproblemen. Een mooi inclusief initiatief dat de Stichting dit jaar graag wilde steunen. Het staat vast dat alle deelnemers er enorm van genoten hebben!

 

 

Tall Ships Races

'War of the Buttons' show voor 40 overstromingsslachtoffers in 2021

De schokkende beelden van mensen, huizen, steden en dorpen in België die verwoest waren door de overstromingen in de zomer, blijven nog steeds nazinderen. Een jaar later hebben sommige gezinnen nog steeds moeite om een huis te vinden. Om deze gezinnen, die bijna alles verloren hebben, een moment van hoop te bieden, heeft de Stichting ENGIE verschillende door de ramp getroffen gezinnen uitgenodigd voor de voorstelling La Guerre des Boutons. In het magische decor van het kasteel van Rixensart woonden onze 40 gasten een Belgische herinterpretatie van deze klassieker bij.

 

War of the buttons

 

80 tieners wagen zich aan surrealistisch schrijven

Magritte se prête au jeu, een project van de dienst "Musée sur Mesure" (Culturele bemiddeling) van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Dit programma, dat in september van start gaat, richt zich tot geïsoleerde of kwetsbare jongeren. De begeleiders dagen hun creativiteit uit en geven hen de kans om zich vrij uit te drukken in verschillende schrijfworkshops na een rondleiding in het Magritte Museum, waarvan de werken hen inspireren. De Stichting ENGIE, die het Magritte Museum al meer dan 10 jaar steunt, verleent haar steun aan dit educatieve, creatieve en inclusieve jeugdprogramma!

 

ENGIE doorbreekt barrières met atletiekinitiatie voor 64 jonge vluchtelingen in het kader van zijn partnerschap met de Allianz Memorial Van Damme

Op donderdag 18 augustus nodigde ENGIE 64 jongeren uit die opgevangen worden bij Fedasil, SOS Kinderdorpen en Minor Ndako en met diverse achtergronden, voor een professionele atletiekinitiatie in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Dit was een mooie gelegenheid voor hen om enkele disciplines uit te proberen die typisch zijn voor het sportevenement van dit jaar, met de Belgische olympiër Kim Gevaert als rolmodel, Meeting Directrice van de Allianz Memorial Van Damme.

Zo kregen de sportieve jongeren hun eerste training in verspringen, hoogspringen, hordenlopen, spurt en estafette van coaches van de Vlaamse Atletiekliga. Aan het einde van de atletiekinitiatie konden de deelnemers het beste van zichzelf laten zien in een spannende estafetteloop.

Als kers op de taart werden de deelnemende jongeren ook uitgenodigd op de avond van de Memorial die dit jaar plaatsvond op vrijdag 2 september. Zo konden ze de kampioenen aanmoedigen in de verschillende atletiektakken die ze deze namiddag samen hebben kunnen ontdekken.
 

 

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Artikel

De Urban Youth Games gaan naar Parijs

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Paris 2024, zullen de Urban Youth Games op 31 mei, 2000 jongeren de kans geven om de magie van de Olympische Spelen te ervaren.
Een groep van 1000 Belgische kinderen, met een mooie vertegenwoordiging uit Molenbeek, en 1000 kinderen uit Frankrijk, waaronder een groep uit Seine-St-Denis, zullen symbolisch samenkomen rond inclusieve sportactiviteiten.
Sinds 2019 steunt de Stichting ENGIE de Urban Youth Games, een tastbaar voorbeeld van ons engagement voor sociale inclusie en de ontwikkeling van jongeren.
22/04/2024
Card image cap
Artikel

Drie jaar samenwerking met SOS Kinderdorpen

Het verhaal van de samenwerking tussen ENGIE en SOS Kinderdorpen is werkelijk inspirerend. Het begin van deze samenwerking was het verbeteren van de energie-efficiëntie van de studio's van het Maison L’Olivier in Hollogne, die worden aangeboden aan jongeren van 16-jarigen die hun opvangcentrum verlaten en willen leren om stilletjes aan op eigen benen te staan. Deze jongeren leren alleen te leven, zelfstandig, en hun budget, huisvesting te beheren voordat ze de stap naar volwassenheid zetten.
11/04/2024
Card image cap
Artikel

Stéphanie Huang speelt klassiek concert voor de gevangenen in Haren

Al 3 jaar is de Stichting ENGIE de trotse meter van de celliste Stéphanie Huang, die in de Muziekkapel Koningin Elisabeth verblijft. In het kader van de community projecten van de Kapel, gericht op het bereiken van kwetsbare groepen, kwamen we op het idee om een concert met Stéphanie te organiseren in de vrouwengevangenis van Haren. Neem een kijkje achter de schermen van dit concert.
06/03/2024