Rollen en verantwoordelijkheden van alle spelers op de energiemarkt

ENGIE is een van de hoofdrolspelers in de Belgische energiesector. Maar de verantwoordelijkheden werden duidelijk gedefinieerd en verdeeld: productie, transport, distributie, levering, regulatie, ... Ieder heeft zijn eigen rol om zo een doeltreffende werking te verzekeren.
17/03/2020

Aan de hand van dit artikel en deze video’s leggen we je de rol uit van elke speler in de energiewereld. Door de liberalisering van de energiewereld in 2007 kwamen er namelijk verschillende spelers op de markt. 

ENGIE is actief als producent en leverancier van energie aan consumenten. Als verantwoorde energieproducent en -leverancier maakt ENGIE er een erezaak van om duidelijk en in alle transparantie te communiceren over de verschillende aspecten van de Belgische energiesector.

Hoe produceren we energie in België?

België beschikt over 24 340 MW productiecapaciteit. Ontdek de verschillende technologieën waarmee elektriciteit opgewekt kan worden en hoe ze elkaar aanvullen.

 

Wat is de plaats van Electrabel op de Belgische elektriciteitsmarkt?

Al meer dan 100 jaar lang bundelt Electrabel de krachten van de verschillende technologieën om elektriciteit op te wekken. Deze video brengt de Belgische productiecapaciteit van 10 000 MW in kaart.

Al meer dan 100 jaar lang bundelt Electrabel de krachten van de verschillende technologieën om elektriciteit op te wekken. Deze video brengt de Belgische productiecapaciteit van 9500 MW in kaart.

 

België in het hart van een geïnterconnecteerd elektriciteitsnet

Naast de elektriciteit die we lokaal opwekken, kan ons land ook elektriciteit importeren uit onze buurlanden. Ontdek hoe deze geïnterconnecteerde markt werkt.

 

Welke rollen en verantwoordelijkheden zijn er in een geliberaliseerde markt?

Elia, Fluvius, CREG, ... De Belgische energiesector lijkt misschien complex door de verschillende spelers die erin actief zijn. Deze video legt uit wie zich waar bevindt in de energieketen en wie welke verantwoordelijkheden heeft.

 

Hoe worden de elektriciteitsprijzen bepaald?

Het is niet altijd even gemakkelijk om je elektriciteitsfactuur te begrijpen. Deze video legt je onder meer uit uit welke onderdelen je factuur bestaat.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023
Card image cap
Artikel

Onshore windenergie-activiteiten van ENGIE in België ontvangen het ISO 45001-label

De onshore windenergie-activiteiten van ENGIE in België hebben het ISO 45001-label ontvangen. Dit label erkent de pertinentie van het beleid en de processen voor gezondheids- en veiligheidsbeheer. Het bevestigt de reeds sterke gezondheids- en veiligheidscultuur en vormt een hefboom voor voortdurende verbetering, waarbij de preventie van ongevallen en incidenten centraal staat.
17/10/2023
Card image cap
Artikel

ENGIE versnelt transitie naar netto-nul uitstoot van energie-intensieve bedrijven in België met een reeks Corporate Power Purchase Agreements

ENGIE heeft 'Corporate Power Purchase Agreements' ondertekend met vijf belangrijke spelers in het Belgische economische landschap.
04/10/2023