5 weetjes over zonne-energie

Over zonne-energie is al heel veel geschreven en gepubliceerd. Hierbij een aantal interessante feiten als antwoord op enkele fundamentele vragen die vaak onbeantwoord blijven.
10/05/2017

1. Bewolkt? Geen probleem!

Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is er geen stralende zon nodig om zonne-energie op te wekken. Zonnepanelen werken veeleer op daglicht dan op zonneschijn. Daarom zijn ze ook in België en zelfs noordelijker gelegen landen een uitstekende bron van energie. België telt gemiddeld 1.600 à 1.700 zonne-uren per jaar. Dat is ruim voldoende om zonnepanelen rendabel te maken. Alleen op erg sombere dagen ligt hun rendement aanzienlijk lager.

 

2. Heel de wereld op zonne-energie?

De zon straalt 3.000 keer meer energie naar de aarde dan de wereldbevolking dagelijks verbruikt. En dat nog 5 miljard jaar lang.

Elke dag valt er 970 triljoen kWh (1 triljoen is een 1 gevolgd door 18 nullen) zonne-energie op de aarde terwijl een gemiddeld Belgisch gezin op jaarbasis 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt. Zonne-energie zou in theorie dus zo’n 290 miljard huishoudens van stroom kunnen voorzien.

In 2005 toonde het Desertecproject al aan dat het totale gebruik van elektriciteit wereldwijd kan gedekt worden door slechts een klein deel van de Sahara met zonnepanelen te bedekken.

De rode vierkanten op de kaart geven aan welke oppervlakte er aan zonnepanelen nodig is om de wereld (World), Europe (EU-25) en Duitsland (De) van elektriciteit te voorzien.

 

3. Uw zonnedak vanuit de ruimte

Vooraleer ENGIE zonnepanelen bij u gaat installeren, berekent het Amerikaanse bedrijf Sungevity op basis van satellietbeelden van uw huis. Wat de beste oriëntatie is van het zonnedak, hoe de lichtinval is, wat de impact is van de aanwezigheid van bomen en wat de verwachtingen zullen zijn van het vermogen. Bovendien wordt ook een simulatie gemaakt van de impact op esthetisch vlak. Dat gebeurt allemaal online en indien u dat wenst zelfs in real time.

 

4. Prestigeprojecten

Wereldwijd is er een voortdurende prestigestrijd aan de gang om het grootste zonnepark aan te leggen.

In de Mojave-woestijn in de Verenigde Staten werd in 2014 het Ivanpah zonnepark geopend, dat voldoende energie opwekt om 140.000 huishoudens van energie te voorzien. Maar de voorbije jaren openden in China en India zonneparken die naar eigen zeggen een nog grotere capaciteit hebben. In Marokko wordt dan weer in drie fases gebouwd aan het Noor-zonnepark dat in 2018 volledig operationeel moet zijn en ruim 1 miljoen Marokkaanse gezinnen van stroom moet voorzien.

 

5. Eén grote Silicon Valley?

Niet alleen de energiebron voor zonne-energie – de zon – is onuitputtelijk. Ook het belangrijkste onderdeel van zonnepanelen is ruim voldoende aanwezig. Fotovoltaïsche cellen worden immers gemaakt uit… zand. Meer bepaald uit silicium, dat ook de grondstof is voor computerchips en ’s werelds belangrijkste technologiehub – Silicon Valley – zijn naam gaf.