Een CO2-neutrale toekomst dankzij de zon

Steeds meer bedrijven en overheden lanceren initiatieven om de transitie naar hernieuwbare energie te stimuleren. Zonne-energie lijkt de meest haalbare optie voor een toekomst zonder CO2.
13/12/2019

De energie van de toekomst zal CO2-armer, groener, efficiënter, lokaler, decentraler en schoner zijn. ENGIE bereidt zich daarop voor en begeleidt haar klanten in de richting van deze energietransitie waarin zij het voortouw wil nemen. Een ambitie die in lijn ligt met een sterk maatschappelijk engagement voor de samenleving, de klanten, de medewerkers en het milieu.

 

Economisch rendabel

In deze transitie lijkt zonne-energie de meest voor de hand liggende oplossing. Deze energie is over de hele planeet beschikbaar en wordt dankzij de ontwikkeling van nieuwe technologieën steeds goedkoper. De beslissing om over te stappen op zonne-energie mag dan wel vooral voortkomen uit een bekommernis om het milieu, toch geven economische overwegingen steeds vaker de doorslag om te investeren in fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-technologie) en in zonneparken.

 

Extreem goedkope energie

Zonne-energie is al een extreem goedkoop alternatief voor fossiele brandstoffen. Volgens een studie van het World Economic Forum (WEF) is fotovoltaïsche technologie in al meer dan 30 landen zo goedkoop dat de toepassing ervan zelfs zonder overheidssteun rendabel kan zijn. In heel wat andere landen is het bovendien voordeliger om te investeren in zonnepaneleninstallaties dan in kolencentrales.

 

De beste optie

In navolging van de International Solar Alliance in 2015, waarbij meer dan 50 regeringen hebben besloten om massaal te investeren in zonne-energie, hebben een aantal elektriciteitsproducenten, financiële instellingen en industriële groepen op initiatief van ENGIE het project Terrawatt op poten gezet. Streefdoel: een toenemende modernisering van de elektriciteitsproductie bevorderen door in te zetten op zonnetechnologie.

Meer nog, tegen 2030 zou er zelfs 2,5 terrawatt aan zonne-energie geproduceerd moeten worden, wat overeenkomt met de productie van 2500 kerncentrales. “Zonne-energie stoot geen CO2 uit en is onuitputtelijk”, benadrukt Isabelle Kocher, CEO van ENGIE en voorzitster van Terrawatt. Ze voegt er nog het volgende aan toe: “Met de energie van de zon kunnen we 20 keer het huidige energieverbruik van de hele wereld dekken. Zonne-energie is de beste optie waarover we vandaag beschikken om op grote schaal de decarbonisering van ons energiesysteem in gang te zetten en de bevolking te helpen om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.”  

 

Lees ook: Een onuitputtelijke energiebron.
 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023
Card image cap
Pers

ENGIE klanten kunnen tot 30% besparen op hun energiefactuur

Het voorbije jaar heeft ENGIE zijn 2,5 miljoen residentiële klanten extra bijgestaan tijdens de wintermaanden en hen actief gesteund in hun inspanningen om minder energie te verbruiken. Met resultaat: dankzij de verschillende energiebesparings-tools hebben ENGIE klanten tot maar liefst 30% minder verbruikt. Nu de winter snel in aantocht is, lanceert ENGIE zijn nieuwe campagne ‘Doe de Check&Save’, om verder te bouwen op het resultaat van vorig jaar en nog meer mensen te helpen om hun energiebudget onder controle te houden en tegelijk ook hun CO2-impact te beperken.
25/10/2023
Card image cap
Pers

Minister Tinne Van der Straeten bezoekt Laborelec, het groeiende internationale R&D-centrum van ENGIE in België

Laborelec, het R&D-centrum voor elektrische technologieën van de ENGIE Groep, verwelkomt vandaag federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten voor een ontmoeting met de experts die mee vorm geven aan de toekomst van de energietransitie in België. Laborelec rekruteerde het afgelopen 1,5 jaar niet minder dan 64 nieuwe wetenschappers en onderzoekers om te beantwoorden aan de groeiende vraag naar onderzoek en operationele ondersteuning rond de nieuwste energietechnologieën, vooral op het vlak van hernieuwbare energie. Daarmee tekent het expertisecentrum in Linkebeek al zijn zevende opeenvolgende jaar van forse groei op.
18/10/2023