Alles loopt van een leien dakje dankzij de fotovoltaïsche expertise van ENGIE

Houden onze PV-experts tijdens deze grijze dagen een winterslaap? Helemaal niet! De ENGIE teams werken momenteel op verschillende projecten die beantwoorden aan de toenemende interesse van het bedrijfsleven in een lokale productie van groene energie. We steken ons licht op bij Françoise Sotiau, Projectleider bij ENGIE Sun4Business.
23/01/2019

Als leider in energietransitie wil ENGIE oplossingen voor hernieuwbare energie op maat aanbieden en zo beantwoorden aan de noden van ieder bedrijf.  Zo kwam in december 2016 ENGIE Sun4Business tot stand. Bedrijven kregen daarmee een degelijke one-stop-shop voor zonnepanelen: van financiering en installatie tot onderhoud. ENGIE is de enige speler die zoiets aanbiedt, en de voordelen zijn legio. Bedrijven hoeven niet te investeren, besparen energie, kunnen zichzelf een groen(er) imago aanmeten en worden na 10 jaar eigenaar van de panelen. Bovendien heeft het elektriciteitsnet er ook baat bij. Naargelang hoeveel energie het bedrijf zelf verbruikt, wordt de ongebruikte energie terug in het publieke net gepompt.

De zonnepanelen voor bedrijven gaan niet enkel Sun4Business aan binnen de ENGIE Groep. ENGIE Fabricom neemt de installatie voor zijn rekening, ENGIE Electrabel beheert dan weer de groene energiestroom en ENGIE Cofely neemt het beheer van de gebouwen van de klant voor zijn conto.

 

Hoe zou u de fotovoltaïsche markt vandaag omschrijven? 

“De markt is in volle groei! Er ontstaan steeds meer synergiën tussen zonnepanelen en andere nieuwe technologieën, zoals laadpunten voor elektrische voertuigen of de smart grid (een slim elektriciteitsnet dat de productie en distributie van elektriciteit optimaliseert). Zonnepanelen openen de deur naar samenwerking met bedrijven op lange termijn. Zonne-energie is een slimme investering voor bedrijven. Zeker door de lage prijs van fotovoltaïsche panelen.”

 

Welke fotovoltaïsche oplossingen zijn interessant voor bedrijven?

“Zonnepanelen voor privégebruik worden meestal op een dak geïnstalleerd. Bedrijven daarentegen gaan eerder ‘zonnevelden’ aanleggen: naast hun gebouwen, op hun parkings of op een weiland. In andere landen zien we ook experimenten met grote zonnevelden die drijven op water. ”

 

Wat zijn enkele grote PV-projecten die ENGIE recent in België verwezenlijkt heeft? 

“In Wallonië is er bijvoorbeeld het PV-project in Amercoeur, dichtbij Charleroi. Daar hebben we 3.680 zonnepanelen geplaatst op de grond, op een groot terrein naast de gascentrale. Momenteel loopt er ook een testfase bij Kabelwerk, in Eupen. Daar zijn zonnepanelen verspreid over twee vierkante kilometer, oftewel op 15 verschillende daken, elk voorzien van strenge en specifieke veiligheidsvoorschriften. In Wallonië zijn we tot slot ook bezig met de uitrusting van zonnepanelen op twee grote datacenters van een multinational.

 In Brussel loopt er een opdracht voor de ULB die bestaat uit meerdere projecten. Samen met de universiteit hebben we 10 gebouwen uitgezocht, verspreid over drie campussen, die we zullen voorzien van zonnepanelen. Het dak van de bibliotheek werd begin september al uitgerust. Dat hebben we, zoals afgesproken, gedaan op een manier waarbij we de studenten zo min mogelijk stoorden. De rest van de installatie volgt nog. Met in totaal 4,2 MWc is het zonnepark van de VroegmarktMabrunu het grootste van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De nieuwe zonnepanelen zijn een aanvulling op het bestaande park, dat in januari werd ingehuldigd door ENGIE en Mabru.

In het noorden van het land hebben we voor bpost net 3.704 zonnepanelen geplaatst in de haven van Antwerpen. Nu zijn we bezig met die aan te sluiten op het netwerk. Last but not least: we bouwen momenteel in Lommel het grootste zonnepark van de Benelux: het Kristalpark. Daar verwachten we een elektrisch rendement dat 75 keer groter is dan dat van het park in Amercoeur. De volgende zomer zullen er 300.000 zonnepanelen staan, verspreid over 9 velden!”