Warmtenetten: een oplossing voor de toekomst van onze steden

De energietransitie vereist een steeds meer koolstofvrije energieproductie, maar ook een steeds efficiënter gebruik ervan. Almaar meer steden en gemeenten rollen een plan uit om klimaatneutraal te worden. Warmtenetten maken deel uit van een duurzame toekomst. ENGIE beschikt over heel wat expertise in huis en kan dankzij de synergiën in de Groep een erg volledige dienstverlening aanbieden, van installatie tot onderhoud.

Werking van een warmtenet

Een stedelijk warmtenet functioneert als een groot centraal verwarmingssysteem op de schaal van een wijk of een stad. Warmte wordt lokaal opgewekt uit verschillende energiebronnen, zoals hernieuwbare energie of restwarmte en wordt gebracht naar gebruikers in de vorm van warm water of stoom via een ondergronds netwerk.

 

Technologie met meerdere troeven

Zich aansluiten op een warmtenet heeft veel voordelen: comfort en veiligheid van de gebruikers, betrouwbaarheid van de installaties, eenvoud van de werking, kostenefficiëntie en stabiliteit op vlak van kosten. Het gebruik van hernieuwbare energie en restwarmte beperkt jaarlijks de uitstoot van honderdduizenden tonnen CO₂ in de atmosfeer.

 

De expertise van ENGIE

ENGIE beheerst deze technologie volledig en baat al 320 warmte- en koudenetwerken uit over de hele wereld. De synergiën binnen de ENGIE Groep stellen ons in staat om een all-in dienst aan te bieden, van installatie tot onderhoud, met integratie van alle disciplines. De meest recente realisaties van ENGIE vinden we in Antwerpen en Brussel.

 

Warmtenetten in Antwerpen

In Antwerpen, heeft ENGIE een warmtenet geïnstalleerd op de site van Blue Gate Antwerp in opdracht van DEME: 63 hectare industriële terreinen voorbehouden voor innovatieve ondernemingen die actief zijn in het ontwikkelen van duurzame technologieën.

Het warmtenet – tijdelijk aangesloten op een gasketel– zal later worden aangesloten op een CO2-vrij warmtenet.

ENGIE werkt ook aan de installatie van het warmtenet dat de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid zal verwarmen in opdracht van het Warmte@Zuid consortium. Nieuw Zuid wil een duurzame woonwijk worden en draagt zo bij aan de ambitie van de stad Antwerpen om de stedelijke en Europese klimaatdoelstellingen te behalen.

 

Warmtenetten in Brussel

In Brussel werden heeft ENGIE de afvalverbrandingsoven van Neder-over-Heembeek aangesloten aan het winkelcentrum Docks. Docks maakt dus gebruik van de restwarmte die door de verbrandingsoven wordt geproduceerd.

Leidingen vertrekken ook naar de kantoren van Net-Brussel en binnenkort zal het Koninklijk Domein van Laken gevoed worden door hetzelfde netwerk. Andere gebouwen in de stad Brussel zullen volgen. Het doel is om het fossiele energieverbruik van deze gebouwen te verminderen. De installatie van het warmtenet op het domein, uitgevoerd door ENGIE en zijn partner Denys, is gepland vanaf november 2019 en moet het Koninklijk domein verwarmen vanaf de winter van 2020-2021. Het zal de CO2-uitstoot met 2.700 ton verminderen.

 

Toekomstige oplossing voor onze steden

Betrouwbare, comfortabele en zuinige stedelijke warmtenetten zijn een duurzame oplossing voor de toekomst van onze steden. Een van de vele technologieën die ENGIE aanbiedt om steden en gemeenten te ondersteun in hun energietransitie.