Het intieme nestelen van de slechtvalkkoppels in Brussel met het grote publiek delen

Waarom en hoe besluit een privébedrijf als ENGIE te investeren in een programma dat zich inzet voor de bescherming van de slechtvalk? Een terugblik op 10 jaar partnerschap voor biodiversiteit met “Valken voor Iedereen”.

Waarom werd er een beroep gedaan op ENGIE?

Een tiental jaar geleden kwam het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) naar ons toe met een positieve boodschap: de slechtvalken zijn terug in onze regio nadat ze tussen het einde van de jaren zestig en het midden van de jaren negentig volledig verdwenen waren. 

Normaal gezien nestelenslechtvalken meestal hoog op de kliffen van de Maas, maar in 2005 ontdekten ze een koppel dat in het hart van Brussel had genesteld, op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal! Dit is ongelooflijk, gezien deze roofvogel nog niet zo lang geleden door de mens werd verjaagd.

Het was een prachtige kans. Het nestelen van deze mythische soort moest aan het grote publiek worden getoond; net alshet goede nieuws van hun komst in Brussel.
 
Daarom vroeg het programma “Valken voor Iedereen” de hulp van ENGIE om bewustmakingscampagnes op te zetten en camera's te installeren in valkennesten in stedelijke gebieden! 

 

Waarom zijn de slechtvalken bedreigd? 

De terugkeer van slechtvalken naar België was niet zo vanzelfsprekend! In Europa en België stonden de valken eind jaren '80 op het punt uit te sterven. De oorzaak was het intensieve gebruik van pesticiden en andere chemicaliën in de landbouw, waardoor deze vogels aan de top van de voedselketen dodelijk werden vergiftigd.

 

Een volmondige ‘ja’ van de Stichting ENGIE 

Deze positieve boodschap over de terugkeer van deze soort in België wilde de Stichting ENGIE graag ondersteunen! Door onze krachten te bundelen, kunnen we immers strijden voor een duurzame biodiversiteit. 

We zijn in de loop der jaren dus gaan samenwerken. Onze actie vond op verschillende niveaus plaats:

 1. Onze steun is gericht op het sensibiliseren van het grote publiek rond de terugkeer van de slechtvalken naar België, met name in de stedelijke gebieden. 
  Zo zijn er op bepaalde belangrijke en emblematische plaatsen camera's geïnstalleerd om de geboortes van babyvalken te filmen en de Belgen de mogelijkheid te geven de geboortes live te volgen. Dit is het geval in de St. Michiels- en St. Goedelekathedraal, de St. Jacobskerk in Ukkel en het stadhuis van St.-Pieters-Woluwe.
  Begin 2010 was het plaatsen van camera's op plaatsen die zo krap zijn als de klokkentorens van de kathedraal en het live kunnen volgen van het leven van de valken, een unieke ervaring en een technologisch hoogstandje. Raadpleeg de “Valken voor Iedereen” blog om het laatste nieuws over onze Belgische slechtvalken te ontdekken.
   
 2. Op verschillende koeltorens van de productiesites  van ENGIE Electrabel hebben we nestkastjes voor slechtvalken geïnstalleerd. Dit is het geval in de centrales van Doel, Tihange, Amercoeur (Charleroi) en Drogenbos.
 3. Wij ondersteunen de teams van ornithologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen die de soort voortdurend volgen. Zij zijn verantwoordelijk voor het ringen van de valken en het tellen ervan, zodat ze op tijd alarm kunnen slaan als iets hen opnieuw zou bedreigen. 
   
 4. Naast het partnerschap voor de valken hebben we bijgedragen aan de publicatie van verschillende boeken, waaronder "366 tips voor de biodiversiteit”, in 2010, het internationale jaar van de biodiversiteit. Een bijbel met praktische dingen die iedereen dagelijks kan doen om de natuur te helpen ontwikkelen of te overleven.
  Deze brochure is vertaald in 8 talen en internationaal verspreid, met meer dan 170 000 gratis verspreide exemplaren.
   
 5. Tot slot bezoeken elk jaar bijna 300 jongeren van onze verenigingen het Museum voor Natuurwetenschappen en tijdelijke tentoonstellingen. Door middel van een uitwisseling van toegangskaarten voor het museum hebben we kinderen, die niet allemaal evenveel geluk in het leven hebben, de mogelijkheid gegeven om de rijkdom van de natuur en de biodiversiteit te ontdekken. 

 

Een 10-jarig partnerschap waar we trots op zijn

We zijn er bijzonder trots op dat we het grote publiek hebben kunnen laten kennismaken met de slechtvalken. De website, die sinds 2010 elk voorjaar het uitbroeden, het grootbrengen en de eerste vlucht van de slechtvalken in live streaming 24/7 uitzendt, trekt miljoenen bezoeken. Het evenement is een must geworden in Brussel en geïntegreerd in de toeristische bezoeken. Elk voorjaar haalt het uitbroeden van de valken de krantenkoppen en het nationale tv-nieuws. Het is zelfs te zien geweest op het nieuws van de Franse televisiezender TF1.

We willen dit hyperdynamisch programma, dat een mooie zichtbaarheid geniet, in alle sereniteit verderzetten. 

We zullen de avonturen van de Belgische slechtvalken blijven volgen, onder andere diegene die op onze koeltorens nestelen!

Wil je ook een dossier voorleggen aan de Stichting?