10 nieuwe projecten krijgen steun van de Stichting ENGIE in 2021

Ontdek de projecten die de Stichting ENGIE in 2021 steunt!

Oasis vzw - Sint-Joost-ten-Node  

Oasis is een zaalvoetbalclub in Sint-Joost-ten-Node. Ze willen een meertalige club worden met als doel meer jongeren – en vooral meisjes – te verwelkomen. Daarnaast willen ze ook de begeleiding en opleiding van deze jongeren professionaliseren. De waarden die worden meegegeven tijdens deze spotlessen laten de kansarme jongeren in deze gemeente toe om hen een omkadering en een levensschool aan te bieden. 
Met de steun van ENGIE kunnen deze jongeren gecoacht worden tijdens hun ontwikkeling en kan er tegelijkertijd gebouwd worden aan een duurzame structuur. 

 

DAIS vzw - Lennik

DAIS is een sportclub die zich richt op de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. Jaarlijks proberen ze een Sportfeest te houden om meer jonge sporters te sensibiliseren en aan te trekken.  
De Stichting ENGIE steunt hen nu voor 3 jaar, en zal zich tijdens deze events ook engageren door bijvoorbeeld de eigen sportieve medewerkers te betrekken bij het toezicht op de disciplines.

 

Dais vzw

 

Muziekkapel Koningin Elisabeth - Waterloo

De Muziekkapel biedt jongeren uit alle lagen van de bevolking muzikale opleidingen aan in 6 disciplines (zang, piano, viool, altviool en kamermuziek). De steun van de Stichting ENGIE zal bijdragen aan de muzikale vorming van enkele jonge talenten. 

 

International Yehudi Menuhin Foundation - Antwerpen, Namen en Brussel

Dit is een programma om jonge gevluchte kunstenaars te ondersteunen via een tandemsysteem met een lokale Belgische kunstenaar. Met haar project "Homelands: places of belonging" wil het IYMF de integratie van vluchtelingen en nieuwkomers vergemakkelijken door middel van kunst. Dit zal het leren van lokale talen, professionele en sociale integratie mogelijk maken.

 

LukiArt vzw - Gent

LuKiArt is een vereniging die ernstig zieke kinderen de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan creatieve workshops. Door Corona heeft deze vereniging zichzelf opnieuw uitgevonden en levert ze creatieve dozen aan kleine patiënten. De dozen bevatten het concept, het materiaal en de verklarende video.  De steun van de Stichting ENGIE omvat de steun voor de aankoop van materiaal voor het samenstellen van deze dozen.

 

Kanal - Brussel 

Dit museum voor hedendaagse kunst, gelegen in het hart van Brussel, bevindt zich in de voormalige Citroën-garage. De Stichting ondersteunt het project om samen met de bewoners, kunstenaars en verenigingen van de noordwijken in Brussel, in de buurt van het museum, een "Collectief Museum" op te richten.
 

Maud&Co - Hoboken 

In dit huis wonen 9 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking en een gezin zonder beperking samen. De steun van ENGIE maakt de renovatie van de polyvalente ruimte mogelijk, om zo meer betrokkenheid bij de buurtverenigingen te creëren.

 

Leefboerderij De Kanteling - Herzele 

Deze leefboerderij biedt "groene" activiteiten aan aan 28 jongeren met een verstandelijke beperking. Ze verwelkomt ook scholen, biedt opleidingen aan voor boerenassistenten en werkt aan de duurzaamheid van hun activiteiten. Dankzij de steun van de Stichting zal een loods omgevormd kunnen worden tot een multifunctionele ruimte.

 

Réseau Solidarcité - Wallonië 

Deze vereniging biedt oplossingen aan schoolverlaters. Gedurende 6 tot 9 maanden worden deze jongeren tussen 16 en 25 jaar begeleid om hen te helpen bij het aanleren van een vak, een passie via een jaar van burgerengagement dat gebaseerd is op een verbintenis tot burgerschap in de vorm van diensten. Aan het einde van deze ervaring hebben de jongeren de mogelijkheid om, via een projectsubsidie, hun persoonlijk project te realiseren.
 

Story-Me - Bruxelles 

Het project heeft tot doel jongeren uit het kwalificerend onderwijs (beroeps- en technisch onderwijs) te ondersteunen om hen te helpen bij het kiezen van een beroepsproject. Het doel is om 2700 leerlingen te bereiken in het 2e en 3e middelbaar en hen een positief en motiverend toekomstperspectief te geven.

 

6 reeds ondersteunde projecten worden door de Stichting ENGIE verlengd in 2021

 

Be Maker  - Brussel en Waals-Brabant

Het doel is om jongeren op te leiden op het gebied van nieuwe technologieën. Be Maker is een mobiel initiatief dat met behulp van een Tech-Truck uitgerust met een 3D-printer en robot van school naar school (middelbaar) reist. In 2021 wil BeMaker via verschillende partnerschappen (ULB, UCL en laScientothèque) zijn actieterrein in Wallonië uitbreiden en nieuwe workshops rond augmented reality en kunstmatige intelligentie aanbieden. 

 

Flagey Academy - Brussel

Deze academie heeft een koor opgericht dat bestaat uit Brusselse kinderen uit achtergestelde wijken en uit zeer uiteenlopende sociaal-culturele milieus. In 2021 willen zij een nieuwe groep oprichten voor jongeren van 12 tot 18 jaar.  

 

Fc Kraainem - Kraainem

Deze voetbalclub biedt voetballessen en gesprekstafels aan aan jonge vluchtelingen. In 2021 zullen zij deze sportbegeleiding/inclusie van jonge migranten voortzetten met speciale aandacht voor jonge vrouwen.

 

SODA Plus - Vlaanderen 

De SODA+ vereniging biedt een "SODA-attest" diploma aan voor studenten van partnerscholen. Dit diploma maakt het mogelijk om ongelijkheden te bestrijden en de werkgever de ernst van de student en zijn beroepsbekwaamheid te tonen. Het certificaat is gebaseerd op de softskills en de vereniging biedt directe links aan met de arbeidsmarkt via stages, studentenjobs,... en de organisatie van buitenschoolse activiteiten voor jongeren. In 2021 willen ze nog meer stages in bedrijven aanbieden en meer jongeren in het Vlaamse Gewest bereiken. 

 

TADA (ToekomstATELIERdelavenir) - Brussel

Deze Brusselse vereniging biedt workshops aan op zaterdag, en worden gegeven door mensen die hun passie voor hun vak willen delen. Dit geeft deze jongeren uit kansarme gebieden in Brussel een toekomstperspectief. TADA wil haar activiteiten voortzetten en steeds meer jongeren bereiken, met name in de digitale sector via online advies.

 

BeCode – Luik, Brussel, Gent, Antwerpen en Charleroi

Becode biedt jonge werkzoekenden een gratis opleiding aan om hen digitale vaardigheden aan te leren en nieuwe deuren te openen in de werkwereld. En dit werpt zijn vruchten af, met een werkgelegenheidsgraad van +70%. In 2021 wil BeCode haar activiteiten uitbreiden, met name in de regio Charleroi.