Pasfrost houdt voortaan zijn groenten koel met 13.700 zonnepanelen van ENGIE

Op de daken van Pasfrost, een gekende producent en distributeur van diepvriesgroenten in Passendale, werd op 17 oktober een indrukwekkende installatie van maar liefst 13.700 zonnepanelen ingehuldigd.

ENGIE.be – pastforst

PERSBERICHT

Het is de grootste zonnepaneleninstallatie die ENGIE al ooit op een dak in Vlaanderen heeft geplaatst.

De zonnepanelen werden geplaatst op de daken van de diepvriesgebouwen van Pasfrost in Passendale, deelgemeente van Zonnebeke. Ze hebben een totaalcapaciteit van 5 MW en bedekken een oppervlakte van maar liefst 31.500 m², of 4 voetbalterreinen. Ze produceren elk jaar 4.000 MWh, wat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 1.160 gezinnen. Ze vermijden een uitstoot van 1.850 ton CO2 per jaar, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 800 dieselvoertuigen. De lokaal geproduceerde groene energie wordt rechtstreeks door Pasfrost afgenomen en gaat dus niet naar het elektriciteitsnet. De zonnepanelen werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom, dat eveneens gedurende 10 jaar instaat voor het onderhoud.

 

Het project is een nieuwe stap in de jarenlange nauwe samenwerking tussen ENGIE en Pasfrost rond energieoptimalisatie. Onderzoekscentrum ENGIE Laborelec werd zo’n tien jaar geleden aangesteld als onafhankelijk energiedeskundige in het kader van een energiebeheersovereenkomst (EBO), dat Pasfrost helpt om als industriële verbruiker minder en op een slimmere manier energie te verbruiken. Deze EBO resulteerde onder meer in een optimalisatie van het koelsysteem, het plaatsen van een warmterecuperatie, het vervangen van klassieke verlichting door LED-verlichting en de integratie van een energiemanagement-systeem. ENGIE is daarnaast de vaste energieleverancier (elektriciteit en gas) van het diepvriesgroentebedrijf en begeleidt hen in allerlei energiebesparingsinitiatieven.

 

Met de nieuwe PV-installatie gaat Pasfrost nog een stapje verder in zijn duurzame missie. Het toont aan hoe gedreven het bedrijf is om te investeren in hernieuwbare energiebronnen en om de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de productieactiviteiten verder te verlagen. Daarnaast  illustreert de installatie ook de ambitie van ENGIE om de leider te zijn van de zero carbon transitie ‘as a service’, waarbij het zijn klanten helpt om hun eigen energietransitie te realiseren met groene, lokale en efficiënte energie.

 

Anne Lafaut, bestuurder Pasfrost: “Duurzaamheid werd ons meegegeven met de paplepel. Ons denken, onze zin om in vergaande  technologieën te investeren, maakt wie we zijn vandaag. Uit respect voor ons bedrijf, ons product, onze omgeving en onze mensen blijven we kritisch naar onszelf kijken. Met deze stap zijn we trots dat ook de groenten op het bord geproduceerd werden met groene energie.”

 

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “ENGIE heeft de ambitie om de leider te zijn van de zero carbon transitie ‘as a service’, dat wil zeggen om haar klanten, bedrijven en lokale gemeenschappen de middelen te bieden om eenvoudig en tegen een zo laag mogelijke kost hun koolstofvrije transitie te realiseren. Dit project onderstreept onze expertise op vlak van zonne-energie en is het resultaat van een jarenlange, intensieve en innovatieve samenwerking tussen ENGIE en Pasfrost.  Deze PV-installatie is een nieuw voorbeeld van het brede spectrum van oplossingen voor energie-efficiëntie dat wij onze klanten aanbieden.”

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn