Mabru en ENGIE verdubbelen de capaciteit van hun zonnepaneleninstallatie

Mabru en ENGIE verdubbelen de capaciteit van hun zonnepaneleninstallatie op het terrein van de Vroegmarkt van Brussel. De nieuwe zonnepanelen zijn een aanvulling op het bestaande park, dat in januari werd ingehuldigd door ENGIE en Mabru. Met in totaal 4,2 MWc is het zonnepark van de Vroegmarkt nu het grootste van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Mabru jbc sli

Persbericht

8.000 nieuwe zonnepanelen op een oppervlakte van 12.000 m² zorgen voor een extra capaciteit van 2,4 MWc. De panelen worden geplaatst op het dak van een carport voor vrachtwagens die op de parking van Mabru gebouwd zal worden, een primeur voor België.

ENGIE financiert de volledige installatie (zonnepanelen en carport) via de derde-investeerdersformule en Mabru wordt eigenaar na 10 jaar.

Dankzij de nieuwe installatie verkleint Mabru zijn ecologische voetafdruk en draagt het bij aan de hernieuwbare energieproductie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 100% van de energie geproduceerd door deze nieuwe panelen zal terechtkomen op het distributienet. De nieuwe installatie zal 2.000 MWh per jaar produceren, het equivalent van het jaarlijks verbruik van bijna 600 gezinnen, of de uitstoot van meer dan 800 ton CO2 per jaar. In combinatie met de oorspronkelijk installatie zal het zonnepark op het terrein van Mabru nu het verbruik van niet minder dan 1.200 gezinnen dekken. Dit komt neer op 4.000 MWh per jaar of de uitstoot van 1.600 ton CO2 per jaar.

Afhankelijk van wanneer de bouwvergunning verkregen wordt, zal de volledige installatie vanaf begin 2019 in werking treden.

Na een geslaagde intrede in de particuliere markt heeft ENGIE eind 2016 een zonnepanelenaanbod gelanceerd voor bedrijven in België. Hiervoor werd de nieuwe dochteronderneming ENGIE Sun4Business opgericht, die tot op vandaag al 17 MW aan zonnepanelen heeft gecontracteerd of geïnstalleerd. De ambitie is om 60 MW te installeren tegen 2020. ENGIE Sun4Business is een partnership tussen ENGIE Electrabel en Orka, een Belgische onderneming die al tientallen projecten rond zonne-energie in Vlaamse en Brusselse bedrijven heeft uitgerold.

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “De nieuwe installatie bevestigt de relevantie van ons ENGIE Sun4Business aanbod en weerspiegelt de harmonieuze vooruitgang waarnaar we streven, met energie die steeds groener en steeds lokaler wordt. Er zit veel toekomst in zonne-energie, dat bewijzen de commerciële successen die we boeken bij onze B2B-klanten. De zonnepaneleninstallatie bij Mabru is een perfect voorbeeld van de UP-beweging die we in gang hebben gezet, waarbij we onze huizen, ziekenhuizen, scholen, straten en infrastructuren willen verjongen om ze efficiënter te maken. We innoveren overal met digitale oplossingen die efficiënter, veiliger en groener zijn. Het is dan ook geen toeval dat we onze nieuwe tv-spot op de Vroegmarkt van Brussel hebben opgenomen!”

Michel Barnstijn, voorzitter van vzw Mabru: “Ik ben verheugd over de samenwerking met ENGIE en de uitvoering van de laatste fase van dit mooi project. Onze ecologische voetafdruk verkleinen is voor ons van het grootste belang.”

Laurent Nys, directeur van vzw Mabru: “De Markt 2.0 zal enkel mogelijk zijn door een innovatief en groen beleid te voeren. Of het nu gaat om energieproductie of een transportoplossing voor de laatste kilometer. De Vroegmarkt loopt voorop in deze Europese transformatie en ze zijn blij dat we hiervoor kunnen steunen op de expertise van ENGIE.”

Wat is UP?

Met de campagne “UP” wil ENGIE heel België energie-efficiënter maken. Bedrijf na bedrijf, huis na huis, straat na straat, stad na stad. Allemaal willen we ze digitaler, efficiënter, veiliger en groener maken. Op moveonup.be kan je een aantal projecten ontdekken die al een verschil maken in België.

Perscontact ENGIE:

Olivier DESCLÉE
Tel.: +32 2 501 56 89
E-mail: olivier.desclee@engie.com

Perscontact Mabru:

Anicée HENIN
Tel. : +32 2 215 51 69
E-mail: anicee.henin@mabru.be

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn