ENGIE installeert innovatief energiebeheersysteem bij Luik Natie met zonnepanelen, een batterij en elektrische laadpunten

Na eerdere succesvolle samenwerkingen met ENGIE heeft transport- en opslagbedrijf Luik Natie in Antwerpen beslist om opnieuw met ENGIE in zee te gaan voor de geconnecteerde installatie van 3.800 zonnepanelen, een 1,2 MWh batterij en elektrische laadpalen. De werkzaamheden starten na de zomer en zullen midden volgend jaar afgerond zijn.
27/08/2019

ENGIE construeert en implementeert de komende maanden een innovatief energiebeheersysteem op de site van Luik Natie in Antwerpen, dat hen zal helpen om  hun zelfgeproduceerde, groene energie maximaal te benutten en om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet. Dit project is opnieuw een grote stap voorwaarts in de ambitie van ENGIE om zijn klanten zo goed mogelijk te begeleiden in de energietransitie en past eveneens volledig in de wil van Luik Natie om op termijn volledig CO₂-neutraal te worden.

 

Zonnepanelen

3.800 zonnepanelen, met oppervlakte van 6.000 m² en een totale capaciteit van 1,2 MW, zullen geïnstalleerd worden op de daken van de transport- en opslaghallen van Luik Natie. De nieuwe installatie produceert 1.170 MWhper jaar, het equivalent van een jaarlijks verbruik van 335 gezinnen, en vermijdt een jaarlijkse CO₂-uitstoot van 535 ton. ENGIE Fabricom staat in voor de installatie en het onderhoud voor 10 jaar van de zonnepanelen.

ENGIE financiert de installatie via het derde investeerdersmodel en na 10 jaar wordt Luik Natie eigenaar van de zonnepanelen. De nieuwe PV-installatie zorgt, samen met de al aanwezige windturbine, voor een maximale ‘autoconsumptie’: de geproduceerde energie gaat niet naar het net, maar rechtstreeks naar Luik Natie.

 

Batterij

Voor dit specifiek energiebeheersysteem installeert ENGIE ook een op maat gemaakte batterij, met een opslagcapaciteit van 1,2 MWh. Dankzij deze batterij, geconnecteerd met het koelmagazijn op de site, kan Luik Natie de intermittentie van zijn eigen hernieuwbare energieproductie opvangen en het bedrijf in staat stellen om zoveel mogelijk onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden. ENGIE Laborelec staat in voor de dimensionering, specificatie en monitoring van de batterij.

Bovendien zal een state-of-the-art energiebeheersysteem de grote energieverbruikers op de site aansturen in functie van de productie van lokale, groene energie. Wanneer er veel zon en wind is, kan de energie opgeslagen worden om later te gebruiken. In het geval van schaarste kan het energieverbruik van Luik Natie tijdelijk teruggeschroefd worden.

Ook de batterij wordt gefinancierd door ENGIE via het derde investeerdersmodel en wordt na 10 jaar eigendom van Luik Natie.*

 

Laadpunten

Tot slot zal ENGIE ook twee dubbele elektrische laadpunten van dochteronderneming EV Box installeren op de site van Luik Natie. Deze nieuwe laadinfrastructuur van de nieuwste generatie heeft een vermogen van 88 kW en is geconnecteerd met de zonnepanelen en de batterij in dit innovatief energiebeheersysteem.

 

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE BeneluxDit project past perfect in onze ambitie om onze klanten de zero carbon transitie ‘as a service’ aan te bieden. We doen dit door de complexiteit van de transitie voor hen te beheren en door geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen, in dit geval een innovatief energiebeheersysteem met zonnepanelen, een batterij en elektrische laadpunten. We zijn trots op het vertrouwen dat Luik Natie ons heeft gegeven na eerdere succesvolle samenwerkingen en dat we kunnen bijdragen aan hun wens om volledig CO₂-neutraal te worden.”

Stefaan Verhelst, CEO Luik Natie:“Luik Natie wil zich differentiëren binnen de logistiek en als eerste speler in de Antwerpse Haven 100% CO2 neutraal worden. Ecologie en economie gaan in ons bedrijf hand in hand. Duurzaam ondernemen betekent voor ons een werkelijk verschil maken voor onze medewerkers, klanten en het milieu. We zijn fier dat we de samenwerking met ENGIE een pioniersrol kunnen vervullen in het effectief opslaan van eigen energie.”

 

ENGIE Laborelec

Met zijn hoofdzetel in Belgïe, is ENGIE Laborelec, een entiteit van de ENGIE-groep, een belangrijk expertise- en onderzoekscentrum op het gebied van elektrische energie. Het centrum, dat gebruikmaakt van de competenties van haar 280 ingenieurs en gespecialiseerde technici, biedt operationele ondersteuning, technische consultancy en toegepaste R&D-diensten en is actief in de volledige elektriciteitswaardeketen. Die diensten worden aangeboden aan een brede waaier van klanten op het gebied van elektriciteitsproductie, vervoer en distributie, opslag en eindgebruik, met bijzondere nadruk op de energietransitie en haar 3 kernbegrippen:  Decentralisatie, Uitstootvermindering, Digitalisering. ENGIE Laborelec, onderdeel van de Business Unit Tractebel, is een wereldspeler met activiteiten in meer dan 60 landen en met kantoren in België, Nederland, Duitsland, Chili, Thailand en Abu Dhabi.

 

Luik Natie

Met zijn hoofdzetel in België, is de Luik Natie Groep, een belangrijke logistieke speler binnen de Haven van Antwerpen op het gebied van opslag en behandeling van een brede waaier aan goederen.  De groep omvat een opslag magazijn voor ‘dry cargo’ alsook een gloednieuwe Coldstore voor zowel verse als bevroren goederen. Ze beschikt over een eigen transport afdeling en een expeditie/forwarding departement. Het bedrijf biedt operationele ondersteuning aan zijn klanten aan zoals het ter beschikking stellen van een eigen veterinair keurpunt, FAVV keurpunt, plug in mogelijkheden op het terrein en dergelijke meer.  Door de onafhankelijkheid van elke entiteit kan men aan zijn klanten een optimale en een zo efficiënt mogelijke afhandeling garanderen en dit zonder ook maar één wachtuur. De Luik Natie Groep legt ook een bijzondere nadruk op een energie zuinig beleid en duurzaamheid en dat dankzij het gebruik van een uiterst zuinig wagenpark, zijn eigen Windmolen en de state-of-the-art koelinstallaties waarbij enkel gebruik gemaakt word van regenwater. Luik Natie gaat resoluut voor 100% CO2-neutraal door alle benodigde energie zelf op te wekken door eigen zonnepanelen en windenergie.

*Dit project wordt medegefinancierd door het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

Artikels en persberichten

Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Pers

Dankzij 1,5 MWp aan zonnepanelen van ENGIE wordt Gosselin een duurzamere logistieke speler

ENGIE heeft een zonnepaneleninstallatie van 1,5 MWp geplaatst op de site van Gosselin in Antwerpen. Gosselin is een groot verhuis- en logistiek bedrijf en kan dankzij deze installatie van meer dan 3000 zonnepanelen zijn CO2-uitstoot verminderen met 535 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 268 dieselwagens.
11/04/2024
Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023