Zeebrugge – ICO Terminals

11 windturbines voor het laden van EV wagens voor de groep International Car Operators (ICO) in Zeebrugge.

ENGIE werd gekozen als partner voor de ontwikkeling, constructie en uitbating van de 11 windturbines en voor de ontwikkeling van het elektrische laadeiland voor de groep International Car Operators (ICO) in Zeebrugge. ICO is één van de grootste transportbedrijven ter wereld, die jaarlijks meer dan 2,5 miljoen auto's naar de havens van Antwerpen en Zeebrugge vervoert.

Het is het grootste onshore windproject op één industriële site in Vlaanderen, uitgebaat door één operator: 44 MW lokaal geproduceerde energie afkomstig van 11 windturbines zal in de tweede helft van 2020 worden benut door de lokale gemeenschap, door ICO zelf en door aangemeerde schepen. De jaarlijkse productie bedraagt maar liefst 110 GWh, die aan het hoogspanningsnet verbonden zullen worden.

Met deze infrastructuur kunnen elektrische voertuigen (EV) worden opgeladen met 308 laadpunten, bij aankomst in de terminal van Zeebrugge. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, zodat wagens verder kunnen naar hun volgende bestemming. 

Verschillende ENGIE-entiteiten zijn betrokken bij het project.

ENGIE Tractebel is verantwoordelijk voor het ontwerp van de infrastructuur en het ontwerp van het volledige elektrische gedeelte.

ENGIE Solutions is verantwoordelijk voor de installatie van de aansluitcabine en de bijbehorende elektrische werken, alsmede voor het ontwerp en de installatie van twee navigatieradars.

ENGIE Laborelec heeft een 'smart charging' software ontwikkeld die het elektrisch laden zal combineren met de hernieuwbare energieproductie afkomstig van de 11 windturbines.

ENGIE Electrabel is verantwoordelijk voor het beheer van de bouwwerf en voor de werking en het onderhoud ervan. ENGIE Electrabel ontwikkelde ook dit windproject in een technisch partnership met ENGIE Tractebel.

Kerncijfers:

Aantal turbines 11
Vermogen per turbine 4 MW
Equivalent verbruik 35 000 gezinnen
CO2-besparing 52 460 ton/jaar

Planning:

12/2018 Beslissing van de overheid
11/2019 Start v/d werken
10/2020 Indienstname

Simulatie van de inplanting

ENGIE - ICO Terminals - Simulatie windturbines

Card image cap

Reinout Claeys

Projectleider
Vragen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mailadres.

Ontdek al onze productieparken