Eerste van twee offshore substations voor SeaMade onderweg naar de Belgische Noordzee

Het eerste van twee offshore substations voor het offshore windmolenpark SeaMade is op de werf in Hoboken vertrokken naar zijn eindbestemming in de Belgische Noordzee. Het 1.200 ton zware substation telt vier dekken, is 14 meter hoog en heeft een vermogen van 235 MW.

ENGIE-SeaMade-article

Persbericht

Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshorewindpark in België. SeaMade is het resultaat van de samenvoeging van twee offshorewindprojecten, voorheen bekend onder de naam Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW).  De windturbines van SeaMade zouden vanaf midden 2020 groene energie moeten produceren. Dat zal bijdragen tot de Belgische klimaatdoelstellingen en de toekomstige energievoorziening van het land.

Na een succesvolle samenwerking bij eerdere offshorewindparken sloegen ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en DEME Offshore de handen in elkaar voor de volledige EPCI-scope (engineering, aankoop, bouw, transport, installatie en inbedrijfstelling) van de hoogspanningssubstations van SeaMade.

De partners hebben een sterk trackrecord in het aanbieden van geïntegreerde oplossingen aan de wereldwijde sector van offshorewindenergie.

Het hoogspanningssubstation is het kloppende hart van het offshore windmolenpark. Het transformeert de geproduceerde windenergie naar 225 kV, wat op zijn beurt toelaat de elektriciteit aan land te brengen via het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia.

Mathias Verkest, CEO van het offshorewindpark SeaMade: “Het is echt spannend om getuige te zijn van de load-out van deze enorme staalconstructie van 1.200 ton op de assemblagewerf van Fabricom. We zijn blij dat het eerste van de twee offshore substations naar het concessiegebied van Mermaid is vertrokken en we zijn dankbaar voor de vele uren die de gecombineerde teams hebben besteed om hier een succes van te maken. Dankzij een nauwe samenwerking en de enorme inzet van een toegewijd team en onze contractanten zullen we groene energie kunnen leveren aan 485.000 Belgische huishoudens.”

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux: “De participatie van ENGIE in het offshorewindpark SeaMade versterkt onze positie als grootste groenestroomproducent van het land en onze ambitie om leider te zijn van de ‘zero carbon’-transitie. We zijn trots om op verschillende vlakken betrokken te zijn bij SeaMade. Enerzijds is ENGIE sinds het begin partner van dit belangrijke project voor hernieuwbare energie in België, en anderzijds hebben de gebundelde expertises van onze dochterondernemingen ENGIE Fabricom en Tractebel bijgedragen tot de succesvolle opbouw van de hoogspanningssubstations.”

Bart de Poorter, General Manager van DEME Offshore benadrukt: “Na de succesvolle installatie van de funderingen en onderzeese kabels hebben we opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt voor het offshore windmolenpark SeaMade. Deze prestatie benadrukt onze kennis en uitgebreide expertise in het aanbieden van innovatieve oplossingen voor complexe offshore windprojecten. Doordat ons land een van de voortrekkers is op het vlak van hernieuwbare offshore-energie hadden we de mogelijkheid een toonaangevende groep Belgische bedrijven te vormen die betrokken zijn bij de bouw van offshore windparken over de hele wereld. De gecombineerde kennis en ervaring van onze ingenieurs kunnen worden toegepast bij de meest uitdagende projecten. Dat is bijzonder belangrijk nu de sector van offshore windenergie zijn bereik uitbreidt tot ver buiten de Noord-Europese wateren.”

Raf Iemants, gedelegeerd bestuurder van Smulders: “We zijn erg blij dat we konden meewerken aan de bouw van de nieuwe Belgische offshore windmolenparken Mermaid en Seastar. De substations zullen aansluiten bij de reeds geïnstalleerde funderingen voor substations en de 58 WTG-funderingen die ook door Smulders werden geleverd. De volgende stap is de offshore-installatie van het Mermaid OSS en de ingebruikname ervan om groene stroom te kunnen leveren aan Belgische gezinnen.” 

 

Over SeaMade

SeaMade NV, een samentrekking van SEAstar en merMAID, is een samenwerking tussen:

 • Otary RS NV – 70%
 • Engie NV – 17,5%
 • Eneco Wind Belgium SA – 12,5%

 

Key facts

 • Totale investering: € 1,3 miljard
 • Totaalcapaciteit: 487 MW
 • 40-50 km van de haven van Oostende
 • 58 SGRE 8,0 MW offshore wind turbines
 • Hoogte wind turbine op hubhoogte: 109 m
 • Diameter rotor: 167 m
 • Two offshore substations verbonden met Elia’s offshore grid (MOG)
 • Jaarlijkse productie voor 485,000 gezinnen
 • Jobcreatie: 1,400 directe en 1,400 indirecte jobs tijdens de ontwikkelings- en constructiefase
 • Jobcreatie: 100 langetermijnjobs tijdens de operationele fase

  

Over ENGIE Fabricom

ENGIE Fabricom ontwerpt, bouwt en onderhoudt multitechnische installaties voor bedrijven en lokale besturen. Veel van haar oplossingen verbeteren de mobiliteit, veiligheid, de distributienetten en het aandeel van hernieuwbare energieën, maar ook de operationele en energieprestaties in industriële omgevingen. ENGIE Fabricom en haar dochterondernemingen zijn actief in België en het buitenland. Zij realiseerden in 2019 een omzet van 1,24 miljard euro en tellen meer dan 5.500 medewerkers.

 

Over Tractebel

Tractebel staat aan de spits van de energietransitie en levert een volledig gamma van engineering- en adviesdiensten doorheen de volledige levenscyclus van de projecten van haar klanten, waaronder design en projectmanagement. Als een van ’s werelds grootste advies- en ingenieursbureaus en met meer dan 150 jaar ervaring is het onze missie om actief vorm te geven aan de wereld van morgen. Met om en bij de 5.000 experts en vestigingen in 33 landen, werken we samen met onze klanten aan multidisciplinaire oplossingen in energie, water en infrastructuur.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn