Inhuldiging hoogste onshore windturbine van België bij Renewi Gent

Op dinsdag 25 april 2023 huldigde ENGIE de hoogste windturbine van het Belgische vasteland in.
25/04/2023

De windmolen staat op de site van afvalverwerkings- en recyclagebedrijf Renewi in de haven van Gent, die recent werd uitgebreid met een geavanceerde nieuwe sorteerlijn voor restafval. 

Met zijn tiphoogte van 238,5 meter, rotordiameter van 149 meter en vermogen van 4,5 MW produceert hij 13 000 MWh per jaar, het equivalent van de jaarlijkse energieconsumptie van meer dan 4000 gezinnen. Renewi zal ca. 75% van zijn lokale elektriciteitsverbruik rechtstreeks kunnen afnemen van de windturbine – goed voor een jaarlijkse besparing van ca. 5700 ton CO2.

 


Thierry Saegeman, CEO van ENGIE in België:

"Sinds 2001 nam ENGIE al ruim meer dan 200 windturbines in gebruik, verspreid over heel België. Met de inhuldiging van de hoogste windturbine tot nu toe op het Belgische vasteland vieren we vandaag een nieuwe mijlpaal, die mogelijk is gemaakt door de indrukwekkende technologische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar. Dankzij de grote afmetingen van de turbine wordt het windenergiepotentieel van de site optimaal benut en kan Renewi een groot deel van zijn lokale energiebehoefte dekken met ter plaatse opgewekte groene stroom. De huidige geopolitieke en economische context bevestigt dat hernieuwbare energiebronnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar het sterke, betrouwbare en koolstofneutrale energiesysteem van de toekomst. Met deze windturbine biedt ENGIE aan Renewi een duurzame oplossing op maat van zijn innovatieve en toekomstgerichte Gentse vestiging."

 

Thierry


 

Artikels en persberichten