Inhuldiging hoogste onshore windturbine van België bij Renewi Gent

Op dinsdag 25 april 2023 huldigde ENGIE de hoogste windturbine van het Belgische vasteland in.
25/04/2023

De windmolen staat op de site van afvalverwerkings- en recyclagebedrijf Renewi in de haven van Gent, die recent werd uitgebreid met een geavanceerde nieuwe sorteerlijn voor restafval. 

Met zijn tiphoogte van 238,5 meter, rotordiameter van 149 meter en vermogen van 4,5 MW produceert hij 13 000 MWh per jaar, het equivalent van de jaarlijkse energieconsumptie van meer dan 4000 gezinnen. Renewi zal ca. 75% van zijn lokale elektriciteitsverbruik rechtstreeks kunnen afnemen van de windturbine – goed voor een jaarlijkse besparing van ca. 5700 ton CO2.

 


Thierry Saegeman, CEO van ENGIE in België:

"Sinds 2001 nam ENGIE al ruim meer dan 200 windturbines in gebruik, verspreid over heel België. Met de inhuldiging van de hoogste windturbine tot nu toe op het Belgische vasteland vieren we vandaag een nieuwe mijlpaal, die mogelijk is gemaakt door de indrukwekkende technologische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar. Dankzij de grote afmetingen van de turbine wordt het windenergiepotentieel van de site optimaal benut en kan Renewi een groot deel van zijn lokale energiebehoefte dekken met ter plaatse opgewekte groene stroom. De huidige geopolitieke en economische context bevestigt dat hernieuwbare energiebronnen een belangrijke rol spelen in de transitie naar het sterke, betrouwbare en koolstofneutrale energiesysteem van de toekomst. Met deze windturbine biedt ENGIE aan Renewi een duurzame oplossing op maat van zijn innovatieve en toekomstgerichte Gentse vestiging."

 

Thierry


 

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Primeur: ENGIE en Solarge plaatsen grootste circulaire zonne-installatie bij SABIC in Genk

ENGIE, Solarge en SABIC slaan de handen in elkaar voor een baanbrekende zonne-installatie van 2,4 MW op de site van SABIC in Genk. Uniek aan de zonnepanelen is dat ze 100% circulair zijn, veel minder wegen dan traditionele zonnepanelen én door Solarge in Nederland geproduceerd worden met SABIC-materialen. Het project is een echte primeur: nooit eerder in de wereld werd een installatie van dergelijke omvang met deze panelen gebouwd.
13/05/2024
Card image cap
Artikel

Onze strategie voor een versnelde energietransitie

België heeft ambitieuze objectieven op vlak van energie: een antwoord bieden op de stijgende energienoden van de Belgische inwoners en bedrijven en de CO₂-uitstoot verminderen. Om deze uitdagingen en objectieven te behalen, lanceren we een nieuwe strategie: #ENERGIZE2030.
25/04/2024
Card image cap
Pers

Dankzij 1,5 MWp aan zonnepanelen van ENGIE wordt Gosselin een duurzamere logistieke speler

ENGIE heeft een zonnepaneleninstallatie van 1,5 MWp geplaatst op de site van Gosselin in Antwerpen. Gosselin is een groot verhuis- en logistiek bedrijf en kan dankzij deze installatie van meer dan 3000 zonnepanelen zijn CO2-uitstoot verminderen met 535 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 268 dieselwagens.
11/04/2024
Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023