Let op voor werfdiefstallen tijdens het bouwverlof

Kleine werktuigen, grote machines of bouwmateriaal zoals metaal en kabels… alles kan worden gestolen op uw werven tijdens het bouwverlof. Hieronder geven we een paar nuttige tips om met een gerust gemoed op vakantie te vertrekken en vind je informatie over de mobiele oplossingen van onze dochteronderneming PortEyes, een specialist ter zake.

ENGIE PortEyes jbc sli

Elke dag verdwijnt er materiaal op talloze bouwwerven. En het aantal diefstallen neemt voortdurend toe. We weten allemaal welke voordelen een goed beveiligde bouwwerf biedt, zowel op financieel vlak als voor het aanhouden van de planning…

Meer dan 4.000 werfdiefstallen per jaar

Volgens de Confederatie Bouw blijkt uit de laatste statistieken van de politie dat er zo’n 4.000 werfdiefstallen of pogingen tot werfdiefstallen per jaar plaatsvinden. Dat gebeurt elk jaar met nieuwe werkwijzen, nieuwe vormen van criminaliteit en interesse voor andere materialen.

Bouwverlof: regionale verschillen

Weekends, nachten en het bouwverlof zijn de meest geliefde momenten voor dieven, omdat de werven dan verlaten zijn. En die dieven lijken hun activiteit wel aan te passen aan het vakantieritme van de verschillende regio’s. Het bouwverlof valt immers niet overal in België in dezelfde periode. In de meeste regio’s begint het op 7 juli (Antwerpen, Luik, Henegouwen…) of 14 juli (West- en Oost-Vlaanderen, Limburg, Namen…). Er zijn twee uitzonderingen: de regio Brussel-Halle-Vilvoorde, waar het bouwverlof begint op 30 juni en 4 weken duurt, en de regio Hamme-Lokeren, waar het begint op 21 juli.

Mobiele oplossingen om bouwwerven te bewaken

Het financiële verlies voor de eigenaars, zowel kleine aannemers als grote bedrijven, is vaak groot. Een mogelijke oplossing is de werf permanent te laten bewaken, maar niet elk bedrijf kan zich de kosten van een bewaker veroorloven. Daarom biedt PortEyes, een dochteronderneming van ENGIE Fabricom, blijvende of tijdelijke mobiele oplossingen om bouwwerven permanent in het oog te houden. Dankzij innovatieve software die gebruik maakt van Video Content Analysis (VCA) detecteert de mobiele camera van PortEyes alle verdachte bewegingen op de werf. Als zich iets ongewoons voordoet, wordt er een alarm verstuurd naar het controlecentrum in Mechelen, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 operationeel is. De operatoren van PortEyes analyseren vervolgens de situatie en nemen de gepaste maatregelen, alvorens – indien nodig – de politie te waarschuwen. Voor meer informatie over de oplossingen van PortEyes, zie www.porteyes.be.

5 tips om werfdiefstallen te voorkomen

  • Uw werfdekzeil is uw beste schild. Werfdekzeilen worden alsmaar decoratiever (door reclame e.d.), maar hun belangrijkste functie blijft dat ze een bescherming vormen tegen indiscrete blikken en gretige ogen.
  • Wantrouw verdachte transporten. Werfvoertuigen die zonder zwaailicht rijden, een betonauto die na 21 uur nog rondrijdt of materiaal dat verkeerd wordt gehanteerd: meld elke verdachte handeling aan de politie.
  • Waarschuw de politie vooraf. Als u langdurig afwezig gaat zijn, waarschuw dan vooraf de lokale politie zodat die ‘s nachts of overdag extra kan patrouilleren in de buurt van uw werf.
  • Maak een inventaris op en laat niets rondslingeren. Herinner uw personeel aan de basisregels: tel je werktuigen aan het einde van elke dag, gebruik alleen wat nodig is en bewaar diefstalgevoelig materiaal achter slot en grendel.
  • Identificeer uw materiaal. Registreer uw machines en voertuigen via de onlineformulieren van de politie en breng de kleuren en emblemen van uw bedrijf aan op het materiaal (geen stickers, liefst onuitwisbare opdruk).
It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn