Wind4Flanders neemt hoogste windturbines op industriële site in gebruik

20/10/2016
Op donderdag 20 oktober heeft Wind4Flanders op de terreinen van Umicore en Aurubis Belgium in Olen 4 nieuwe windturbines in gebruik genomen. Met hun 200 meter zijn het de grootste windmolens op een industriële locatie in België.

In aanwezigheid van Vlaams energieminister Bart Tommelein (bekijk het interview) heeft Wind4Flanders op de terreinen van Umicore en Aurubis Belgium in Olen 4 nieuwe windturbines in gebruik genomen. Elke windmolen heeft een vermogen van 3,5 megawatt (MW), wat de totale capaciteit van het windpark op 14 MW brengt.

Wat nog het meest opvalt, is de afmeting van de vier windturbines. Ze reiken tot 200 meter hoog en zijn daarmee de grootste windturbines die in ons land op een bedrijfsterrein werden gebouwd.

Umicore en Aurubis Belgium zullen alle elektriciteit die door de windturbines wordt opgewekt, lokaal verbruiken. De productie van de windmolens komt overeen met een achtste van hun elektriciteitsverbruik.

Na het officiële gedeelte konden de inwoners van Olen en de werknemers van Umicore en Aurubis Belgium het park bezoeken. Een buitenkansje dat ruim zeshonderd belangstellenden naar de site lokte.

Het windpark in Olen is een realisatie van Wind4Flanders – het publiek-private partnerschap van ENGIE Electrabel, de financieringsverenigingen FIGGA, FINGEM, FINILEK en IKA en de Brusselse elektriciteitsintercommunale (IBE).

 

Aandelen voor omwonenden

Via de coöperatieve vennootschap Electrabel CoGreen kunnen de inwoners van Olen, Herentals, Morkhoven, Noorderwijk en Geel investeren in het nieuwe windpark. Ze kunnen maximaal 20 aandelen van 125 euro aanschaffen. Belangrijk om weten: Electrabel CoGreen streeft naar een jaarlijks rendement van 3,5%! Inschrijven kan nog tot 31 oktober op de website van Electrabel CoGreen.

 

Het windpark in Olen in cijfers

  • 4 windturbines
  • 200 meter hoog
  • 3,5 MW vermogen elk
  • 14 MW totaal vermogen
  • 28 miljoen kWh jaarlijkse productie
  • 12.768 ton CO2 vermeden uitstoot per jaar
  • 20 miljoen euro investering