Grootste drijvende zonnepanelencentrale van België in gebruik genomen in Dessel

09/09/2020
Zonne-energie is een van de meest veelbelovende technologieën om de energietransitie waar te maken. Het is een goedkope methode om energie op te wekken, maar het heeft ook een enorm potentieel voor elektriciteitsproductie. ENGIE begeleidt zijn klanten om koolstofneutraal te worden en bouwde in dat kader met dochterbedrijf ENGIE Solutions – Solar Technics het grootste drijvende zonnepanelenproject van België in opdracht van Floating PV NV, met als aandeelhouders LRM, EDF Luminus en Sibelco.

Het grootste drijvende zonnepanelenpark omvat maar liefst 17 256 zonnepanelen. Ze werden geïnstalleerd  in Dessel, op een meer naast één van de productiesites van zandontginningsbedrijf Sibelco, dat ook de zonne-energie ter plaatse zal verbruiken. De 17 256 zonnepanelen nemen 5 hectare in van het 70 hectare grote meer. Dit is het eerste project in België dat op grote schaal gebruik maakt van drijvende zonnepanelen.

Bijzonder aan dit project is dat de opgewekte energie door Sibelco wordt gebruikt voor de ontginning van zand, een grondstof om het glas van zonnepanelen te produceren. Zo is de circel rond!

Met een totale capaciteit van 7,04 MWp wordt de totale stroomproductie geschat op 6 300 MWh/jaar, wat overeenkomt met het verbruik van 1 550 gezinnen.

ENGIE Solutions - Solar Technics  is niet aan haar proefstuk toe. In 2019 werkte het bedrijf al samen met LRM voor de bouw van het grootste onshore zonnepark van het land, het Kristal Solar Park in Lommel. 

ENGIE Solutions – Solar Technics zal ook instaan voor het onderhoud van de zonnepanelen en stellen daarvoor hun expertise op vlak van engineering en innovatie ter beschikking.

 

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux:


ENGIE heeft de ambitie om het voortouw te nemen in de transitie naar een koolstofarme maatschappij. Dit drijvende zonnepanelenpark, een primeur voor België, helpt onze ambitie waar te maken. Het project laat onze diepgewortelde expertise in zonne-energie zien, een van de hoekstenen van de energietransitie, en is een mooi voorbeeld van de brede waaier aan energie-efficiënte oplossingen die we aan onze klanten aanbieden.

Wilt u meer info over ons aanbod van zonnepanelen voor bedrijven?