Betere energieprestaties voor 27 scholen

ENGIE Cofely mocht voor even terug naar school en kreeg meteen een eerste taak: de energieprestatie verbeteren van 27 gemeentelijke en provinciale scholen in Luik, in totaal goed voor 50 gebouwen. Een primeur voor België.

In scholen nemen verwarming en elektriciteit een grote hap uit het budget. Het verbruik beter beheren is dus geen optie meer, maar een noodzaak. Om budgettaire redenen, voor het comfort, maar ook om te beantwoorden aan de energie-uitdagingen van vandaag en om de directie en de leerlingen hiervoor te sensibiliseren.

Daarom werd in de regio Luik een pilootproject rond energierenovatie van openbare gebouwen gelanceerd. En dat project kreeg de naam RenoWatt. De gemeentelijke en provinciale scholen die in het project stappen, willen hun energiefactuur en dus ook hun verbruik verlagen én hun CO2-voetafdruk verkleinen. Om hen daarbij te helpen, ondertekende ENGIE Cofely, pionier van de energietransitie en oplossingen voor efficiënter energiegebruik, een energieprestatiecontract (EPC) voor de renovatie en het onderhoud van 50 gebouwen verdeeld over 27 onderwijsinstellingen. Dat EPC was een primeur voor de Belgische scholen.

 

Slimme verwarming en verlichting

De werkzaamheden van ENGIE Cofely zorgden, naargelang de scholen, voor een vermindering van hun energieverbruik met 12 tot 53%.

En die werkzaamheden waren zeer divers: installatie van warmtepompen, vervanging van de ramen door dubbel hoogrendementsglas, isolatie van daken en buitenmuren, plaatsing van zonnepanelen of plaatsing van warmte-krachtkoppelingsinstallaties.

Sommige scholen kregen ook slimme verlichting. Gedaan dus met lampen die de hele avond of het hele weekend blijven branden! Voortaan wordt de verlichting geprogrammeerd in functie van de lesuren. Het systeem is bovendien uitgerust met aanwezigheidsdetectoren en daglichtsensoren. Die zorgen ervoor dat de verlichting wordt in- en uitgeschakeld op basis van deze indicatoren.

Tot slot werden er systemen voor de sturing van de technische installaties geplaatst. Daarmee kan de verwarming voortaan uiterst nauwkeurig in functie van de behoeften worden geregeld, bijvoorbeeld op basis van de bezetting van de gebouwen en de buitentemperatuur. Is er een oudervergadering 's avonds? Dan kan de directie het systeem programmeren zodat de verwarming tijdens de vergadering – en ook alleen dan – functioneert.

 

Opgelet voor een slecht rapport

Energieprestatiecontracten worden steeds vaker ingezet met het oog op energiezuinigheid. ENGIE Cofely stelt daarbij zijn expertise ter beschikking en staat in voor het beheer van het project van a tot z. Daarnaast neemt ENGIE Cofely ook het onderhoud van de installaties gedurende 15 jaar op zich, zorgt het bedrijf voor het preventieve onderhoud én reikt het voor de volledige duur van het contract verbeterpistes aan. ENGIE engageert zich tot slot om lokale medewerkers aan te werven en op te leiden en binnen het uur in te grijpen bij een storing.

Bovendien garandeert ENGIE Cofely een lager energieverbruik voor de 27 Luikse scholen. Als ENGIE Cofely de gemiddelde doelstelling van 30% minder verbruik niet haalt, dan moet het bedrijf het verschil vergoeden. Als de school meer bespaart, dan wordt de winst verdeeld. Een goed rapport voor iedereen dus!

[+ infographie école]

[+ related article CHR Huy]