13 700 zonnepanelen bij Pasfrost

Het is de grootste zonnepaneleninstallatie die ENGIE ooit op een dak in Vlaanderen heeft geplaatst. Pasfrost, een bedrijf gespecialiseerd in diepvriesgroenten, houdt voortaan zijn groenten koel met 13 700 zonnepanelen.
Projecten en realisaties

De zonnepanelen werden geplaatst op de daken van de diepvriesgebouwen van Pasfrost in Passendale, vlak bij Ieper. Ze hebben een totaalcapaciteit van 5 MW en bedekken een oppervlakte van 31 500 m². Dat is even groot als vier voetbalvelden. De panelen produceren elk jaar 4000 MWh, wat overeenkomt met het verbruik van 1160 gezinnen. Bovendien vermijdt het bedrijf zo de uitstoot van 1850 ton CO2 per jaar, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 800 dieselwagens. De lokaal geproduceerde groene energie wordt rechtstreeks door Pasfrost verbruikt en zal dus niet op het elektriciteitsnet worden geïnjecteerd. De zonnepanelen werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom, dat ook gedurende tien jaar voor het onderhoud zal zorgen.

 

Een jarenlange samenwerking

Dit project is een nieuwe stap in de jarenlange samenwerking tussen ENGIE en Pasfrost op het vlak van energieoptimalisatie. Zo werd het onderzoekscentrum van de Groep, ENGIE Laborelec, aangesteld als onafhankelijk expert in het kader van een energiebeheersovereenkomst (EBO) die Pasfrost helpt om als industriële verbruiker beter en minder energie te verbruiken. Die overeenkomst leidde tot de optimalisatie van het koelsysteem, de plaatsing van een warmterecuperatiesysteem, de vervanging van de klassieke verlichting door ledverlichting en de integratie van een energiemanagementsysteem. ENGIE is bovendien de vaste gas- en elektriciteitsleverancier van het diepvriesgroentenbedrijf en begeleidt het bij verschillende initiatieven rond energiebesparing.

 

Groenten geproduceerd met groene energie

“Duurzame ontwikkeling staat al jarenlang centraal bij Pasfrost", benadrukt Anne Lafaut, bestuurder bij het bedrijf. "Onze aanpak en onze wil om te investeren in spitstechnologie hebben ons gemaakt tot wie we vandaag zijn. Uit respect voor ons bedrijf, onze producten, onze omgeving en onze mensen blijven we onze activiteiten kritisch bekijken. We zijn trots op deze stap, want voortaan worden onze groenten geproduceerd met groene energie." 

Met deze nieuwe zonnepaneleninstallatie gaat Pasfrost immers nog een stap verder in zijn duurzame missie. Deze stap toont aan hoe gedreven het bedrijf is om te investeren in hernieuwbare energie en om de uitstoot van CO2 afkomstig uit zijn activiteiten, te verlagen.

Deze installatie illustreert bovendien de ambitie van ENGIE om het voortouw te nemen in de ‘zero carbon’-transitie 'as a service'. “Wij willen onze klanten helpen hun eigen energietransitie te realiseren op een eenvoudige manier en tegen een zo laag mogelijke kostprijs, mét groene, lokale en efficiënte energie", bevestigt Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux. "De zonne-installatie van Pasfrost is een nieuw voorbeeld van het brede gamma oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie dat wij onze klanten kunnen bieden."