Gent haven – Tower Automotive

Een windturbine, in rechte lijn met de windturbines bij Ghent Coal Terminal en centrale Rodenhuize.

Parallel aan de JF Kennedylaan, en in lijn met de windturbines op de site van Rodenhuize en de windturbines bij Ghent Coal Terminal, bouwden wij een extra windturbine op de site van Tower Automotive. De windenergie voorziet de fabriek van ongeveer 5 miljoen KWh groene elektriciteit per jaar.

Het windpark werd gerealiseerd en wordt uitgebaat en onderhouden door Wind4Flanders, een partnership tussen ENGIE Electrabel, de financieringsverenigingen FIGGA, FINGEM, FINILEK en IKA alsmede de Brusselse Elektriciteitsintercommunale (IBE).

De Haven van Gent is een strategisch interessante plaats om nieuwe windcapaciteit te ontwikkelen. Deze projecten laten een directe injectie van groene elektriciteit toe in het industrieel proces van de daar aanwezige industrie en een verhoging van de competitiviteit van de ondernemingen die daar actief zijn.

Kerncijfers:

Aantal turbines 1
Vermogen per turbine 2 MW
Equivalent verbruik 1249 gezinnen
CO2-besparing 2280 ton/jaar

Planning:

10/2012 Vergunningsaanvraag
03/2013 Beslissing van de overheid
03/2014 Start v/d werken
10/2015 Indienstname

 

Mr. Verhoeven
   
Projectleider
Vragen?
Neem dan contact met ons op via onderstaand e-mailadres.

Related projects

Gent Haven – Ghent Coal
2 windturbines in de Haven van Gent ter hoogte van Desteldonk.
Gent Haven – Skaldenpark
Samenwerking tussen Electrabel en Katoen Natie waarbij beide partijen elk 4 windturbines ontwikkelen.
Rodenhuize Repowering
ENGIE bouwt in de loop van 2021 drie grote windturbines van 4,1 MW op het terrein van zijn biomassacentrale in Rodenhuize. De nieuwe turbines komen in de plaats van de twee bestaande exemplaren van 2 MW. Dankzij de vervanging wordt het volle potentieel van het terrein benut en kan ENGIE ca. 10 900 gezinnen voorzien van lokale, groene stroom. De oude turbines krijgen een nieuwe bestemming elders in Europa.
Gent Haven – Volvo Cars
Bij Volvo Cars in de haven van Gent staan drie turbines.