ENGIE is meer dan een energieleverancier

We werken vandaag hard aan de toekomst. Zo zetten we alles op alles om de energietransitie van dit land zo vlot en snel mogelijk te bewerkstelligen en Net Zero Carbon te bereiken tegen 2045.
27/05/2023

Om deze Zero Carbon ambities te realiseren, bouwen we samen met onze partners aan het koolstofarme systeem van morgen door innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen en aan te bieden.  We werken met onze 7000 medewerkers aan een toekomst waarin energie schoon, betrouwbaar en betaalbaar is voor iedereen. Hierbij staat het belang van onze klanten altijd centraal.  

Al onze energie gaat naar jou. Niemand die dat beter kan vertolken dan onze eigen medewerkers. Daarom ontdek je hier het verhaal van Elisabeth, Paul-Etienne, Elise, Fabrice, en Valerie.

Valerie
Valerie

Dit is Valerie. Voor haar rijmt energie op empathie.

Valerie is een van de 700 medewerkers die de klanten van ENGIE bijstaat. Aan werk is er geen gebrek, dat is zeker! Het bewijs? Elke dag ontvangen we duizenden vragen. En Valerie beantwoordt elke vraag even zorgvuldig. Vorige maand hielp ze maar liefst 622 klanten.  

Er komen voortdurend vragen binnen over energieverbruik, prijzen en marktveranderingen. Om het leven van onze klanten makkelijker te maken, hebben Valerie en haar collega's de meest gestelde vragen beantwoord in video's die op onze website te vinden zijn.  

Daarnaast stelt Valerie aan klanten ook praktische oplossingen voor zoals de Check&Save en Smart app van ENGIE. Deze tools zijn heel handig om het verbruik op te volgen en voorschotten aan te passen wanneer dat nodig is. Verder stelt ze mensen die het moeilijk hebben graag gerust met het aanbod om hun betalingen te spreiden. 

Valerie is er trots op dat ze onze klanten kan helpen met concrete oplossingen en advies. Empathie is voor haar geen leeg woord. Zich inleven in de situatie van andere mensen is een van haar sterke punten. Al haar energie én die van de 7000 medewerkers van ENGIE in België gaat naar jou. 

Lees hier de vragen die Valerie en haar collega's het vaakst krijgen en wat de antwoorden op deze vragen zijn. 

Elise en Fabrice
Elise en Fabrice

Dit zijn Elise en Fabrice. Zij hebben energie voor grootse dingen.

Elise en Fabrice werken allebei als researcher en ingenieur bij Laborelec, het centrum voor onderzoek en innovatie van ENGIE in België. Daarnaast delen ze vol passie hun kennis over energie als vrijwilliger in de weekendschool van ToekomstATELIERdelAvenir (TADA). Een organisatie die Brusselse jongeren inspireert en stimuleert om hun kansen in de samenleving te grijpen. 

Want de jeugd is onze toekomst. En laat dat nu net de reden zijn waarom Elise en Fabrice zich er volledig voor inzetten. Net als de Stichting ENGIE, die zich focust op de integratie van jongeren via sport, cultuur en onderwijs. En op projecten die de strijd tegen de opwarming van de aarde aangaan. 

Als lokale speler en maatschappelijk verantwoorde onderneming is ENGIE klaar voor de uitdagingen van de energietransitie. Onze 7000 medewerkers zetten al hun energie in om grootse dingen te realiseren. 

Elk jaar begeleidt en ondersteunt de Stichting projecten die tienduizenden kinderen in Brussel, Wallonië en Vlaanderen bereiken. ENGIE integreert verantwoorde groei in het hart van zijn activiteiten om een antwoord te bieden op de grote uitdagingen van de energietransitie op weg naar een koolstofarme toekomst. 

Paul-Etienne
Paul-Etienne

Dit is Paul-Etienne. Hij draagt zorg voor de grootste batterij van België.

Paul-Etienne Verheven is verantwoordelijk voor Coo. Nee, niet voor de watervallen, wel voor de spaarbekkencentrale. Met een vermogen van 1080 MW, of het equivalent van 270 windturbines, is de centrale van Coo de grootste batterij van België.

En Paul-Etienne steekt er al zijn energie in, samen met zijn team.

De spaarbekkens kan je zien als een gigantische batterij voor het opslaan van elektriciteit. Wanneer er weinig vraag is naar stroom of er overtollige productie van hernieuwbare energie is, wordt het water naar de bovenbekkens gepompt. Is er veel vraag, dan stroomt het water via turbines naar het benedenbekken om zo elektriciteit op te wekken. En dit al 50 jaar lang!

Inzetten op verschillende bronnen is voor ENGIE trouwens essentieel. Wij beschikken in België over een lokaal, gediversifieerd en flexibel productiepark. Door onze productie te diversifiëren dragen we bij aan de bevoorradingszekerheid van België. En door zoveel mogelijk in te zetten op niet-fossiele energie, helpen we vaart geven aan de transitie naar een koolstofvrije maatschappij en economie. Een transitie die Paul-Etienne, samen met alle medewerkers van ENGIE, mogelijk willen maken. Voor onze klanten en voor het klimaat.

windmills
Elisabeth Celenza

Dit is Elisabeth. Zij steekt voor groene energie graag een tandje bij. Eén van zo’n 2000 kilo.

Elisabeth Celenza werkt al jaren als Project Manager Operation bij de ENGIE afdeling die windturbines op het land installeert en onderhoudt. Zij weet als geen ander dat er binnen die toren met draaiende wieken een ingenieus raderwerk steekt dat groene energie opwekt. Met grote tandwielen waarvan het zwaarste zo’n 2000 kilo weegt.  

De wind is voor ENGIE een essentiële schakel in de koolstofvrije transitie. Tegen 2030 willen we met windkracht op het land twee miljard kilowattuur aan energie leveren. Ook zon en water helpen mee. In de Antwerpse haven installeren we op dit moment 3800 zonnepanelen voor de lokale industrie. En in het zuidoosten van België baten we 8 rivier- en stuwdamcentrales uit.

Onze spaarbekkencentrale in Coo, waarvan het vermogen overeenkomt met dat van 270 windturbines is de ideale partner van deze hernieuwbare energiebronnen. Deze centrale werkt als een grote batterij en slaat energie op op momenten dat wind- en zonne-energie het meest productief zijn.  

Tegelijkertijd is er een gediversifieerde energiemix nodig om de bevoorrading te verzekeren wanneer er niet voldoende wind of zon is. Daarvoor kunnen we beroep doen op snel inzetbare en efficiënte gascentrales. Ook dat heet – net zoals bij Elisabeth – een tandje bijsteken. In het energiebelang van iedereen.

Articles and press releases

Card image cap
Article

Code Red action: objectifying the debate

The Red Code organization organised four days of action against ENGIE in early July 2023. ENGIE respected the freedom of speech and demonstration, but considered it important to conduct the debate based on objective elements.

Among other things, the claim that ENGIE is the most polluting company in Belgium is factually incorrect. Code Red also made wrong assumptions about ENGIE's strategy and activities.

Below are some elements to counter their arguments:

10/07/2023
Card image cap
Press

BESIX Infra, ENGIE en Wind4Flanders huldigen hoogste windturbine van Limburg in in Bilzen

De hoogste windturbine in Limburg staat sinds kort te draaien op de site van BESIX Infra in Bilzen. De turbine met een indrukwekkende tiphoogte van 234 meter werd vanmiddag officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Dat gebeurde in aanwezigheid van BESIX en zijn filiaal BESIX Infra, projectontwikkelaar ENGIE, het publiek-private partnerschap Wind4Flanders en het gemeentebestuur van Bilzen.
04/05/2023
Card image cap
Article

Corporate PPA: het groene stroomleveringscontract voor bedrijven

Als grootste producent van hernieuwbare energie in België zet ENGIE zich in om de transitie naar een koolstofneutrale economie te versnellen. Energie-intensieve bedrijven nemen steeds meer initiatieven om hun koolstofuitstoot te verminderen. ENGIE ondersteunt hen hierin en biedt hun tal van oplossingen aan om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Een van deze oplossingen is het groene stroomleveringscontract, ofwel de corporate Power Purchase Agreement of PPA.
17/02/2022
Press

Umicore signs renewable electricity PPAs with ENGIE and Axpo to power two of its largest sites worldwide

Umicore has signed two separate long-term power purchase agreements (PPAs), with ENGIE and Axpo to source renewable electricity from offshore and onshore wind turbines in Belgium. These agreements will cover more than half of the electricity demand from Umicore’s Belgian sites and help the Group achieve its objective to be carbon neutral by 2035.
03/02/2022