Zonne-energie kent geen grenzen

De zonnepanelentechnologie zit volop in de lift. Wereldwijd worden er elk jaar meer installaties voor zonne-energie geïnstalleerd. In 2016 lag de nieuwe capaciteit 50% hoger dan het jaar ervoor. De groei is vooral te danken aan China en de Verenigde Staten.

ENGIE zonne-energie énergie solaire jbc sli

In 2016 was er een wereldwijde groei van ongeveer 76 gigawatt (GW) aan nieuwe installaties van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen). Dat betekent meer dan 30% groei ten opzichte van de installatie van 50 GW in 2015.

Om het wat concreter te maken: met die 76 GW kunnen 25 miljoen extra huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur per jaar van stroom worden voorzien. Wereldwijd is er nu 305 gigawatt capaciteit.

China op kop

China en de Verenigde Staten installeerden de meeste nieuwe zonnepanelen. China’s Nationale Energie Agentschap stopte de bouw van ongeveer 100 kolengestookte elektriciteitscentrales met een nominale capaciteit van meer dan 100 GW en bouwde in ruil voor 34 GW aan zonnepanelen. Daardoor is China nu marktleider, voor de Verenigde Staten met ongeveer 13 GW en Japan met ongeveer 9 GW.

India volgt

Ook in India ontwikkelt de PV-markt zich verder. Het verwacht voor 2017 een groei van 8 tot 9 GW. Europa heeft momenteel 104 GW geïnstalleerd, maar de groei vertraagt. Vorig jaar nam de capaciteit van nieuwe installaties af met meer dan 21%, tot 6,7 GW.

Toch is volgens James Watson, CEO van SolarPower Europe, de Europese industrie klaar om een groter marktaandeel te veroveren. “Daarvoor is er een open handelsbeleid nodig dat die groei ondersteunt en een industrieel beleid dat banengroei in de sector stimuleert”, meent hij.

Onevenwicht

Als we naar het potentieel van zonne-energie op de wereldkaart kijken, dan valt het op dat die niet overeenkomt met de installatie van het aantal zonnepanelen. In de gebieden waar er het meeste zonlicht is zoals Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, zijn er veel minder installaties van zonnepanelen dan in Europa of de Verenigde Staten waar er minder zonlicht is.

Zo staat Duitsland op nummer 1 als land met het grootst aantal zonnepanelen per inwoner, terwijl het maar de helft van het potentieel vermogen aan zonne-energie kan benutten vergeleken met bijvoorbeeld Algerije. Zodra de landen in die zonnige gebieden meer in zonne-installaties beginnen te investeren, zal de capaciteit aan beschikbare zonne-energie spectaculair toenemen.

Lees ook: 5 weetjes over zonne-energie.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn