Zonne-energie gaat lokaal en gemeenschappelijk

Zonne-energie is in volle opmars. Het is een duurzame energiebron die bovendien ook steeds goedkoper wordt. Dat geldt momenteel vooral voor huishoudelijk gebruik van zonne-energie. Daar zien we een trend naar een lokale en gemeenschappelijke aanpak.
17/08/2017

Het plaatsen van zonnepanelen voor huisgebruik is een investering die op 6 tot 10 jaar is terugbetaald. Zeker in België, waar de elektriciteitsmeter terugdraait wanneer de zonne-installatie meer elektriciteit produceert dan wat er in huis wordt gebruikt. De prijs van de zonnepanelen blijft dalen en hun rendement neemt steeds toe, dus de investering wordt nog interessanter.

 

Steeds lokaler

Het is nu al mogelijk om een woning voor haar energievoorziening enkel en alleen op zonne-energie te laten draaien. Toch denkt Cathy Crunelle, verantwoordelijke van het Future Home lab bij ENGIE Laborelec, niet dat het economisch rendabel is. “Er zijn genoeg toepassingen van zonne-energie mogelijk, zowel voor de verwarming als het warm water, het elektriciteitsverbruik en voor de wagen. Eventueel met het plaatsen van een batterij. Momenteel is het echter beter om na te gaan welke energiebehoefte er is en in welke mate een zonne-installatie aan die behoefte kan voldoen. De belangrijkste trend daarbij is dat er steeds lokaler wordt nagedacht. En als je als gemeenschap begint na te denken, dan wordt zonne-energie nog interessanter.”

Wat heb je nodig om een huis op zonne-energie te laten werken? Eerst en vooral zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor de verwarming, het warm water, de keuken en alle andere elektrische apparaten. Eventueel kan het water apart door een zonneboiler worden opgewarmd. Aansluitend kan je ook een batterij installeren om het overschot aan geproduceerde elektriciteit op te slaan. Dat kan dus individueel, maar vergt toch een flinke investering.

 

Zonne-energie delen

Daarom wijst Cathy Crunelle op de voordelen om de opgewekte zonne-energie te delen. “Neem bijvoorbeeld een woning met zonnepanelen op het dak”, legt ze uit. “Die produceren energie, maar er is overdag niemand thuis en de afname is heel klein. Dat is dus verloren energie. Daarnaast staat een huis zonder zonnepanelen en zijn de bewoners overdag thuis. Zij verbruiken energie aan de hoogste prijs. Wat er dan kan gebeuren, is dat die twee buren met elkaar overeenkomen dat ze een verlengkabel leggen van het ene huis naar het andere om samen gebruik te maken van de beschikbare zonne-energie. De ene overdag, de andere ’s avonds. Dit concrete voorbeeld gebeurt nu al en wij denken dat dat zal toenemen.”

 

Energiegemeenschap

“Maar in plaats van gewoon een verlengdraad aan te leggen van het ene naar het andere huis, kan ENGIE als platform optreden tussen de verschillende energiegebruikers. We kunnen hen helpen om hun verbruik, productie en opslag van elektriciteit op elkaar af te stemmen. Ze vormen dan samen een energiegemeenschap. Belangrijk is dat je in zo’n gemeenschap kijkt naar wat elk van de deelnemers kan bijbrengen. Wie geen dak heeft om zonnepanelen te plaatsen, kan bijvoorbeeld een batterij kopen voor gemeenschappelijk gebruik. De bedoeling is uiteraard om het teveel aan geproduceerde energie op te slaan en onder elkaar te verdelen.”

 

Onderzoek nodig

Voor België is dit toekomstmuziek aangezien er momenteel nog geen wettelijk kader is om zo’n energiegemeenschap op te starten. Toch heeft Cathy Crunelle vorig jaar met haar team in België het project ‘Peer2Peer Energy Communities’ opgestart om de werking van dergelijke energiegemeenschappen te onderzoeken.

“We kijken naar het wettelijk kader per land om dit mogelijk te maken”, vertelt ze. “In Frankrijk of Italië is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan in België. Maar wij gaan ervan uit dat dit in de toekomst zal veranderen. Er zijn overigens ook veel landen waar zo’n lokaal gemeenschappelijk project interessant is op plaatsen waar de elektriciteitsproductie niet optimaal is.”

Dat de energieproductie voor huishoudelijk gebruik steeds lokaler zal gebeuren, is een duidelijke trend. Het lijkt er bovendien op dat dit meer en meer collectief zal gebeuren, in zogenaamde energiegemeenschappen. Door die evolutie te onderzoeken en er concrete oplossingen voor aan te bieden, werkt ENGIE mee aan een toekomst zonder fossiele brandstoffen, een toekomst die bovendien voor iedereen toegankelijk is.

Artikels en persberichten

Card image cap
Pers

Dankzij 1,5 MWp aan zonnepanelen van ENGIE wordt Gosselin een duurzamere logistieke speler

ENGIE heeft een zonnepaneleninstallatie van 1,5 MWp geplaatst op de site van Gosselin in Antwerpen. Gosselin is een groot verhuis- en logistiek bedrijf en kan dankzij deze installatie van meer dan 3000 zonnepanelen zijn CO2-uitstoot verminderen met 535 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 268 dieselwagens.
11/04/2024
Card image cap
Pers

Brouwerij St-Feuillien wordt groter en duurzamer met de hulp van ENGIE

Brouwerij St-Feuillien, die dit jaar haar 150ste verjaardag viert, investeert in de toekomst en gaat de hedendaagse milieu-uitdagingen aan. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe productielijnen, geïnstalleerd in twee nieuwe gebouwen, zijn waterzuiveringsinstallatie, die voldoet aan de strenge lozingsnormen voor afvalwater, zijn energieterugwinningsproces, en zonnepanelen, geïnstalleerd door ENGIE, die jaarlijks het equivalent van een derde van het elektriciteitsverbruik van de site zullen produceren.
28/11/2023
Card image cap
Pers

Site van Puratos in Andenne wordt duurzamer dankzij 4200 zonnepanelen geplaatst door ENGIE

ENGIE installeerde, financierde en onderhoudt een zonnepaneleninstallatie bij Puratos in Andenne, een wereldleider in ingrediënten voor bakkerij, patisserie en chocolade. Dankzij deze installatie van 2 megawatt kan het bedrijf zijn CO2-uitstoot reduceren met 750 ton per jaar, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 375 dieselwagens.
17/11/2023
Card image cap
Pers

ENGIE zorgt voor gesloten distributienet bij Luik Natie voor een optimaal gebruik van zijn lokale hernieuwbare energie

Na eerdere succesvolle samenwerkingen met ENGIE is Luik Natie, de eerste CO₂-neutrale logistiek dienstverlener in de Antwerpse haven, erin geslaagd om zijn beperkt resterende koolstofuitstoot nog verder terug te dringen. Eerder implementeerde ENGIE al een gecombineerde groene stroomoplossing met zonnepanelen, een batterij en elektrische laadpalen, naast een reeds bestaande windturbine. Om Luik Natie maximaal gebruik te laten maken van zijn eigen hernieuwbare energieproductie, heeft ENGIE nu ook voor een gesloten distributienet gezorgd dat de twee aangrenzende bedrijfsterreinen van Luik Natie met elkaar verbindt.
16/03/2023