Warme thuis voor de chimpansees van ZOO Antwerpen

Climatrix, gespecialiseerd in ecologische verwarming en airconditioning, sloeg de handen in elkaar met Thermoco, een dochteronderneming van ENGIE Axima en expert in HVAC en koelcellen, voor de installatie van verwarmde muren in het chimpanseeverblijf van de Antwerpse ZOO. De chimpansees zien er perfect gelukkig uit in hun nieuwe leefruimte en zijn maar wat blij dat deze verwarming hen in de winter lekker warm zal houden.

chimpansee-Shirley-ZOO-Antwerpen-Jonas-Verhulst-31052016 jbc sli

De chimpansees van ZOO Antwerpen kunnen hun geluk niet op. Enkele weken geleden kregen ze immers een gloednieuw verwarmd verblijf dankzij de samenwerking tussen Climatrix en Thermoco, een dochteronderneming van ENGIE Axima. Deze wandverwarming geeft in alle veiligheid stralingswarmte af voor de dieren. De grijpgrage en vernielzuchtige chimpansees kunnen het verwarmingssysteem geenszins beschadigen en – belangrijker nog – ze kunnen zichzelf niet bezeren in hun leefruimte.

ZOO Antwerpen was op zoek naar een chimpanseevriendelijke en gemakkelijk te installeren oplossing voor de nieuwe habitat van deze primaten, die zowel fysiek als sociaal en genetisch erg dicht bij de mens aanleunen. Zo delen we maar liefst 98% van ons genetische materiaal met onze olijke neefjes. Hun verblijf was in ieder geval moeilijk te verwarmen: de vloer moest intact blijven en de ruimte is met zijn hoekjes en kantjes niet helemaal vierkant, tot groot plezier van de mensapen.

Een verwarmde muur

De oplossing? De installatie van een slimme verwarming tegen de muren van het chimpanseeverblijf. De klimaatwand is even eenvoudig te plaatsen als een gewone wand en is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Een mooi voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen een bedrijf gespecialiseerd in ecologische verwarming en airconditioning en een dochteronderneming van ENGIE Axima.

De reactiviteit van de wandverwarming is ook doeltreffender dan die van vloerverwarming. Bij vloerverwarming moet namelijk de chape mee opwarmen en wordt het verwarmingsproces vertraagd door de dikte en afwerking van de vloer. Wandverwarming is met andere woorden voordeliger en ecologischer dan vloerverwarming.

Maatwerkoplossingen

Thermoco is een dochteronderneming van ENGIE Axima. Met meer dan 50 jaar ervaring is ENGIE Axima gespecialiseerd in het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van koeltechnische en thermische installaties, industriële en commerciële koeling en brandbeveiliging. Enkele voorbeelden? De airconditioning van het AZ Sint-Maarten en van de neuskegel van Ariane 5 of de HVAC-installatie en het brandbeveiligingssysteem op maat voor TUI Jetairport. Stuk voor stuk opdrachten die mogelijk werden gemaakt dankzij de bijna 1.300 medewerkers van ENGIE Axima in België en Luxemburg.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn