Studenten zetten de schaduwkanten van hun leven in de schijnwerpers in het SMAK

Wat hebben studenten van het alternerend onderwijs, ENGIE en het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst van Gent, met elkaar gemeen? Shadowlife, een monumentale lichtinstallatie die tot 4 februari te zien is tijdens het Lichtfestival. Dit project past perfect in het maatschappelijke verantwoordelijkheidsbeleid van ENGIE.
31/01/2018

Jongeren zijn makkelijker warm te maken voor sport dan voor kunst. Toch is kunst een prachtige manier om je gevoelens in de schijnwerpers te zetten en om uiting te geven aan wat je voelt wanneer je te maken krijgt met moeilijke thema’s zoals seksualiteit, ziekte, criminaliteit en terrorisme. Dat is precies wat het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst van Gent, heeft voorgesteld aan 150 leerlingen van 16 tot 19 jaar van het Centrum Leren en Werken (CLW) en het Secundair Kunstinstituut (SKI).

 

Een monumentaal spektakel

Vier maanden lang, van september tot december 2017, hebben de leerlingen in een aantal workshops samengewerkt om een monumentale lichtinstallatie te creëren. Van ontwerp en uitvoering tot de uiteindelijke montage, ze hebben zich met alles beziggehouden. Vanop steigers spelen de verschillende onderdelen van hun kunstwerk – grote kartonnen schimmen, plastic sculpturen, stop-motionvideo’s – met schaduw en licht om hun gevoelens, frustraties en vragen te tonen.

Het SMAK en ENGIE gaan voor de vijfde keer samen aan de slag om jongeren de kans te geven om tijdens hun soms moeilijke schooltraject in aanraking te komen met cultuur. Via kunst willen ze jongeren aansporen om na te denken over zichzelf, de wereld anders te bekijken en op hun talenten te vertrouwen. Deze artistieke weg zouden ze misschien niet op eigen houtje inslaan.

 

Integratie via cultuur

Shadowlife, zo heet de installatie, is vanaf 31 januari t.e.m. 4 februari 2018 van 17u tot 22u in het kader van het Lichtfestival te bewonderen. Het spektakel wordt getoond in de Floraliënhal achter het SMAK.

De steun die ENGIE biedt, past in de rol van verantwoordelijke speler met lokale verankering die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten volle wil opnemen. Een van de hoofddoelen van die verantwoordelijkheid is het ondersteunen van de integratie van kinderen en jongeren door te voorzien in opleiding, sport en cultuur.