Bpost group vermindert haar CO2-uitstoot met 1000 ton per jaar dankzij de installatie van LED verlichting door ENGIE Solutions

24/09/2020
ENGIE Solutions, de dienstentak van ENGIE, werd geselecteerd om 4 sorteercentra van bpost group uit te rusten met ledlampen. Deze aanpassingen zullen bpost group in staat stellen om 51% te besparen op haar elektriciteitsverbruik voor de verlichting van zijn sorteercentra in België, wat resulteert in een verlaging van CO2-uitstoot van 1000 ton per jaar.

De uitdaging van de energietransitie is een prioriteit voor ENGIE, maar ook voor vele bedrijven. Met zijn nieuwe B2B-merk ENGIE Solutions wil ENGIE in België het verschil maken op het terrein en zijn klanten helpen om koolstofneutraal te worden aan de hand van aangepaste en toegankelijke oplossingen. 

Nadat het eerder al zonnepanelen installeerde op de sorteercentra van Charleroi, Luik, Antwerpen en Gent voor in totaal 3,2 megawatt, gaat ENGIE nu ook de verlichting van de 4 sorteercentra van bpost group aanpakken. In totaal zal 170 000 m² uitgerust worden met LED lampen die niet alleen minder energieverslindend zijn, maar ook comfortabeler voor de duizenden werknemers die hier dagelijks vertoeven. 

 

Vermindering van uitstoot van 1000 ton CO₂ per jaar

ENGIE's erkende expertise in LED verlichting – ‘relighting’ - biedt bpost group een duurzame oplossing aan die tevens het gebruik van bestaande installaties, de keuze van leveranciers en het onderhoud van nieuwe installaties optimaliseert. 

Het jaarlijkse verbruik voor de verlichting van de 4 sorteercentra van bpost group zal worden teruggebracht van 5,6 GWh tot 2,8 GWh per jaar, wat neerkomt op een daling met 51%. Dit betekent een vermindering van verbruik van ongeveer 1000 gezinnen en een vermindering van uitstoot van 1000 ton CO₂ per jaar. 

Dit project zal bijdragen tot de verwezenlijking van de ambitie van bpost group om de CO2-uitstoot die voortvloeit uit haar activiteiten tegen 2030 te verminderen. 

 

Start van de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2021

De werkzaamheden starten in februari 2021 en zullen 6 maanden in beslag nemen. Meer informatie over het relighting-aanbod van ENGIE vind je hier.

 

Site Luik Charleroi Antwerpen Gent Totaal
Aantal LED lampen 1255 2100 2145 2011 7511
Verlichte oppervlakte (m²) 29 760 47 971 45 294 46 665 169690

 

Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux : “ENGIE Solutions heeft de ambitie om dé referentie te worden in de relighting van bedrijven in België en om binnen 7 jaar 8 100 000 m² uit te rusten met LED verlichting, het equivalent van de oppervlakte van 3.000 olympische zwembaden. Ik ben bijzonder trots dat bpost group ons deze opdracht toevertrouwt, nadat ze ons eerder al haar vertrouwen heeft geschonken voor de plaatsing van zonnepanelen op de sorteercentra. Deze twee projecten illustreren onze wens en ons vermogen om klanten bij te staan bij hun transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”

Jean-Paul Van Avermaet, CEO van bpost group : “bpost group is zich bewust van de impact van haar activiteiten op het milieu, en daarom innoveert ze voortdurend om haar CO2-uitstoot terug te dringen. Gedurende al heel wat jaren neemt ons bedrijf talrijke initiatieven om zijn ecologische voetafdruk te beperken. Het plaatsen van duizenden ledlampen in de sorteercentra van Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi moet eveneens in dat kader worden gezien. Hierdoor zal het jaarlijkse stroomverbruik op deze sites met meer dan 50 % worden verminderd. In deze Europese Week voor Duurzame Ontwikkeling, bpost group, die dicht bij de burgers wil staan en hun bezorgdheid om het milieu deelt, blijft vastberaden om zijn voortrekkersrol op dit vlak te blijven spelen.”