Kleine windturbine kan Société wallonne des Eaux in Écaussinnes bekoren

ENGIE en Fairwind hebben onlangs een partnerschapsovereenkomst afgesloten voor de bouw van kleine windturbines. Een oplossing die de harmonieuze vooruitgang bevordert en als doelstelling heeft om de transitie naar meer energie-efficiëntie verder te zetten. Een dynamiek die gedeeld wordt met de Société wallonne des Eaux, hun eerste gemeenschappelijke klant, die onlangs zijn eerste kleine windturbine in gebruik heeft genomen in Écaussinnes.

ENGIE Fairwind jbc sli

De windturbine, klein van formaat maar groot in belang, die onlangs in gebruik is genomen in Écaussinnes bezegelt een ‘duurzame’ overeenkomst tussen ENGIE en Fairwind, de Belgische pionier in de bouw van kleind windturbines. Beide ondernemingen hebben besloten om samen in te zetten op het ontwikkelen van nieuwe energieproductiemethoden via kleine windturbines.

Fairwind, pionier in dit domein, ontwikkelt en bouwt windturbines op een verticale as met een klein vermogen – tussen 10 en 50 kW – dat ideaal is voor kmo’s en landbouwbedrijven. “De voorbije vijf jaar hebben we al een twintigtal installaties gerealiseerd”, benadrukt Philipe Montironi, CEO van Fairwind. “Dankzij dit partnerschap met ENGIE gaat Fairwind een nieuwe fase van zijn ontwikkeling tegemoet, zowel op commercieel als op structureel gebied. Dit is dan ook een mooie erkenning.”

De kleine windturbines op een verticale as van Fairwind bieden tal van voordelen: ze zijn robuust, hebben een eenvoudig ontwerp en een beperkte geluidshinder in vergelijking met grote windturbines. Deze windturbines, geplaatst met respect voor de omgeving, leveren groene en lokale energie. Bovendien zorgen ze voor een elektriciteitsfactuur die 10 tot 30% lager ligt. Er zijn kleine windturbines in twee modellen: een met een hoogte van 10 meter en een van 30 meter hoog, zoals de windturbine geïnstalleerd in Écaussinnes, die 100 MWh per jaar zal produceren, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer een twintigtal gezinnen.

100% groene energie, bedrijfsklaar

Voor particulieren en ondernemers is het niet altijd eenvoudig om de energiemethode te kiezen die aan hun behoeften voldoet. Kleine windturbines zijn een betaalbare oplossing en bieden talrijke voordelen. Zo is er voor de ingebruikname enkel een gewone stedenbouwkundige vergunning nodig die veel vlotter verleend wordt dan bij grote windmolens.

De kostprijs voor deze technologie met een capaciteit van 10 tot 50 kW? 100.000 euro voor installaties van 18 meter en tot 200.000 euro voor installaties van 30 meter, met een terugverdientijd van 6 tot 10 jaar. Deze windturbines hebben een levensduur van een twintigtal jaar. Een rendabele energieproductie met geringe impact op milieu en maatschappij: windturbines van Fairwind zijn 100% recycleerbaar en worden in België gebouwd.

ENGIE, nummer 1 op het gebied van energietransitie

Duurzame oplossingen aan onze klanten bieden en ons aanbod verder uitbreiden, daar draait het om bij ENGIE. ENGIE, de grootste groene stroomproducent van het land, streeft ernaar om een van de belangrijkste actoren wereldwijd te worden in de energietransitie en wil een positieve verandering op gang brengen om harmonieuze vooruitgang te creëren en om België kampioen in energie-efficiëntie te maken.

Dit partnerschap met Fairwind is hier het perfecte bewijs van. Het zorgt ervoor dat we ons aanbod kunnen vervolledigen, met in dit geval een nieuwe oplossing voor de productie van gedecentraliseerde groene energie. “Door samen te werken met Fairwind, combineren we de innovatie en flexibiliteit van een kmo met de kracht van een grote groep die een toonaangevende rol speelt binnen zijn sector”, aldus François Boisseleau, verantwoordelijke voor de ontwikkeling van producten en diensten bij ENGIE. “En dat is goed voor onze klanten die we zo snelheid, flexibiliteit, expertise en doeltreffendheid kunnen bieden.” Voor het installeren van de windturbine van Écaussinnes, heeft ENGIE de synergiën tussen zijn verschillende entiteiten benut. Zo heeft ENGIE Fabricom, een dochteronderneming van ENGIE, de installatie van de elektriciteitskasten van de windturbine voor zijn rekening genomen.

Op dit moment zijn er al een twintigtal windturbines van dit type verkocht en er zijn nog tientallen andere dossiers in behandeling.

Meer weten: Voor bedrijven die hun eigen groene energie willen produceren.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn